Als de champagne al geopend is, is hij houdbaar tot maximaal 5 dagen nadat hij is geopend. Champagne die geen jaartal hebben, zijn houdbaar tot 9 maanden. De overige champagnes mits ze van een goed jaar komen, zijn van 1 tot maximaal 15 jaar houdbaar.
Champagne die je binnen enkele dagen of weken gaat drinken, kun je staand in de koelkast bewaren, hoewel liggend natuurlijk beter is. Heb je een goede fles dan kun je deze buiten de koelkast bewaren, bijvoorbeeld in kelder of wijnrek.
Wanneer een fles champagne, cava, prosecco of andere mousserende wijn niet direct op gaat. Dan kan deze nog wel even in de koelkast bewaard worden. Wel in de koelkast dus en niet op het aanrecht of in een kastje. Champagne is dan maximaal drie tot vijf dagen houdbaar.
Champagne kun je maar het beste op een donkere plaats bewaren, vrij van tocht en temperatuurschommelingen. Een kelder dus of een wijnbewaarkast waar het continu 12 °C is en doorgaans ook vochtig. De koelkast werd altijd afgeraden.
Hoe kun je champagne het beste bewaren? De beste bewaarcondities voor champagne zijn: horizontaal liggend, trillingsvrij, geurvrij, tochtvrij, in het donker, bij een constante temperatuur tussen de 10 en 12 graden Celcius en bij een luchtvochtigheid rond de 80%.
De ideale condities voor het bewaren van champagne zijn: horizontaal liggend, trillingsvrij, geurvrij, tochtvrij, donker, een constante temperatuur (liefst zo tussen de 10 en 12 graden Celcius) en als je het helemaal perfect wilt hebben een luchtvochtigheid rond de 80%.
Deze methode komt uit de horeca. Flessen die de ene avond werden geopend, kregen een lepeltje in de hals, zodat je snel kon zien, welke fles al open was geweest. De dag erna kon deze dan nog gebruikt worden.
Ideale temperatuur : tussen 8° en 10° C
Ervaring heeft uitgewezen dat de ideale serveertemperatuur van Champagne tussen 8° en 10° C ligt. Als de wijn te koel is, heeft hij een verdovend effect op de smaakpapillen en wordt het aromapalet beperkt.
Daarom is het advies: bewaar hem in elk geval niet langer dan 9 maanden. Vintage champagnes zijn langer houdbaar omdat ze geen pinot meunier bevatten. Maar de champagne wordt niet beter bij langer bewaren, je loopt het risico op kwaliteits-vermindering. Daarom hier het advies om de fles binnen een jaar te consumeren.
Het beste antwoord. Je kan een zilveren lepel in de geopende fles hangen. Gek genoeg werkt dat beter dan de fles weer te dichten met een kurk.
Mocht je de kurk nog wel hebben, maar hem er niet inkrijgen: bakpapier is het antwoord. Wikkel een klein stukje bakpapier om de kurk en duw hem terug. Als het goed is lukt het zo wel, omdat het bakpapier glad is en dus makkelijker de fles inglijdt. Daarnaast kunnen er op deze manier geen stukjes kurk in de wijn vallen.
Tip 5: Sluit de fles champagne goed af
Mocht er aan het einde van de avond nog champagne over zijn, sluit de fles dan goed af met een speciale champagnestop. Met deze stop op de champagnefles kun je de bubbels met een gerust hart tot vier dagen langer in de koelkast bewaren.
Wil je geopende fles Champagne of Cava toch bewaren? Gebruik dan een vacuümstop en bewaar de fles horizontaal in de koelkast. Beweeg de fles zo min mogelijk, anders gaan de bubbels er nog sneller uit. Een fles bubbels is zo'n 3 dagen houdbaar in de koelkast.
Prosecco is een mousserende wijn die vanaf de opening koolzuur verliest. Het is mogelijk om een fles geopende prosecco tot drie dagen in de koelkast te bewaren met een kurk.
De meeste champagnes hebben geen jaartal op de fles, in tegenstelling tot vrijwel alle stille wijn en dit komt omdat champagne ondanks verschillende weersomstandigheden en wisselende kwaliteit per jaar altijd hetzelfde moet smaken.
Hoeveel ml/cl is een glas wijn of champagne? De standaard schenking voor een glas wijn of champagne is 150 milliliter of te wel 15 centiliter.
Soorten champagneglazen
Daarom is het beste glas om champagne uit te drinken natuurlijk de flûte. Goede flûtes hebben een dunne wand, omdat het glas dan binnen enkele seconden de temperatuur aanneemt van de champagne, waardoor die niet wordt beïnvloed door de, meestal hogere, temperatuur van het glas.
De kurk wordt in water geweekt om hem soepel te maken, daarna samengeperst en onder hoge druk machinaal in de fles gestopt. Een champagnekurk bestaat uit twee soorten kurk: een hardere, duurzame soort die boven de opening uitsteekt, zodat de kurk niet afbreekt bij het openen.
Hoe je het best cava kunt bewaren
Gebruik, om de fles cava goed te bewaren na opening, een vacuümstop en bewaar de fles liggend in de koelkast. Probeer de fles zo min mogelijk te bewegen om de bubbels te behouden. Hoe lang kun je de cava dan bewaren? Zo'n drie dagen lang.
Wanneer een fles champagne, cava, prosecco of andere schuimwijn niet direct op gaat. Dan kan deze nog wel even in de koelkast bewaard worden. Wel in de koelkast dus en niet op het aanrecht of in een kastje. Champagne is dan maximaal drie tot vijf dagen houdbaar.
Prijs € 34,90.
Prestige champagnes, ook wel premium vintages genoemd, zijn de allerbeste champagnes die een champagnehuis kan maken. Het is hun trots waarmee ze de klemtoon leggen op de stijl van filosofie van het huis.
1-2 jaar houdbaar.