Stukken verse gember kun je in een open plastic zakje in de groentelade van de koelkast bewaren. Op deze manier blijft de gember 3 weken goed. Verse gember kun je ook invriezen in kleine porties. Gekonfijte gember en gemberpoeder kun je maanden bewaren in afgesloten potjes.
Veel mensen bewaren gember gewoon op de fruitschaal. Dit is niet verkeerd, maar in de koelkast gaat de gember langer mee. Wikkel de gember in een stuk keukenpapier en doe in een afgesloten vershoudbakje. Zet het bakje vervolgens in de groentelade van de koelkast.
Hoeveel gember mag je per dag
Per dag is het raadzaam om ongeveer twee a drie koppen gemberthee te drinken. Als je gember eet, dan is het ongeveer 1 cm van de gember per maaltijd per dag. Het verschilt wel per persoon, dus kijk even goed aan hoeveel je aankan.
Er zijn zelfs verschillende manieren om dit te doen: Vries de gemberwortel in zijn geheel in en rasp er een beetje vanaf wanneer je het nodig hebt. De rest van de gember leg je vervolgens gewoon weer terug in de vriezer. Je kunt de gemberwortel ook alvast raspen vóórdat je het invriest.
Je kunt hem ook buiten de koelkast bewaren, maar in de koelkast heb je er het langst plezier van, ongeveer 3 weken. Dit is net zo lang als G'nger gembersap! Alleen met onze gembersap hoef je niks te snijden, raspen of persen! Het is direct klaar en na openen 3 weken houdbaar in de koelkast.
Gember biedt een bom van gezonde eigenschappen. Het bevat vezels en diverse vitamines en mineralen die je lichaam beschermen tegen ontstekingen. Het helpt tegen misselijkheid en menstruatiekrampen en het bevordert de opname van voedingsstoffen terwijl het anderzijds je insulinegehalte helpt te reguleren.
Gemberrecepten. Gember is een smaakmaker in het eten. Verse gember kun je in plakjes of geraspt gebruiken. Ook gemberthee is populair.
Gember werkt ontstekingsremmend door de actieve stoffen gingerol en paradol. Gember heeft nog veel meer voordelen. Het beschermt het darmslijmvlies, voorkomt misselijkheid en heeft antivirale eigenschappen. Omdat gember endorfine activeert zorgt het ook voor een geluksgevoel en kan het pijn onderdrukken.
Water met gember is super gezond, en kan goed helpen bij verkoudheid en het voorkomen hiervan. Gember is namelijk al eeuwenlang een van de meest gebruikte (geneeskrachtige) ingrediënten ter wereld.
Gember bevat de mineralen magnesium en kalium. Magnesium vermindert spierkramp en kalium regelt uw vochtbalans en bloeddruk.
Ook gember is een fijn hulpmiddel voor een fijne nacht. Gember kalmeert namelijk je maag en darmen. Zo kunt je je eten makkelijker en sneller verteren en dus val je sneller in slaap. Een kopje gemberthee doet wonderen!
Gember stimuleert je spijsvertering
Ook je speekselproductie, gal- en maagsappen krijgen een boost van gember. Daardoor gaat je maaginhoud sneller naar je darmen, en neemt een opgeblazen gevoel af. Ook verbetert gember de peristaltiek (samentrekkingen) in je darmen.
Gember kan het risico op bloeding verhogen als het samen wordt ingenomen met geneesmiddelen die invloed hebben op de stolling en de neiging tot bloeden, zoals aspirine, anticoagulantia zoals vitamin K antagonisten, heparine, bloedplaatjes- aggregatieremmers zoals clopidogrel, en niet-steroïde ontstekingsremmers zoals ...
Schil en snijd de gember in stukjes. Doe het citroensap, de gemberstukjes en eventueel de honing of ahornsiroop in een blender of in een kom met staafmixer en mix. Giet het mengsel in een fles en bewaar in de koelkast. Het drankje is enkele dagen houdbaar.
De schil kun je gewoon eten; het is niet giftig. Sterker nog: door gember niet te schillen en in zijn geheel te eten, ga je voedselverspilling tegen. Wel is het verstandig om gember voor consumptie te wassen. Zo verwijder je eventueel vuil, stof en bacteriën.
Gemberpoeder werkt 10x sterker dan verse gember en bevat meer actieve componenten en nutriënten. Dit komt doordat het verhitten en drogen van de wortel ervoor zorgt dat sommige bestanddelen omgezet worden in nog beter werkzamebestanddelen. Reden genoeg dus dit lekker aan je eten toe te voegen.
Je lichaam zal overgaan op vetverbranding voor energie. Daarom is het dus zo belangrijk dat gember een goede invloed heeft op je bloedsuikerspiegel. Door gember te consumeren zal je bloedsuikerspiegel zakken en dit bevordert het afvallen!
Het National Center for Complementary and Alternative Medicine deed hier onderzoek naar en vond dat kan gember voor bijwerkingen kan zorgen zoals gasvorming, een opgeblazen gevoel en maagproblemen. Maar dat is niet alles, bij een hoge dosis gember kan je ook last krijgen van brandend maagzuur en diarree.
Sterker nog, te veel gember kan gevaarlijk zijn. Zo kan een overdosis van de superfood je bloeddruk verlagen. In ernstige gevallen kan dat leiden tot een onregelmatige hartslag. Daarbij zou het zelfs bloedingen kunnen veroorzaken vanwege zijn bloedverdunnende eigenschappen.
Gember zorgt ervoor dat je huid een gezonde glans en een egalere teint krijgt. Hiermee gaat het vroegtijdige huidveroudering tegen. Wanneer je last hebt van veel acne kan gember helpen je huid te kalmeren. Dit komt door de zuiverende en ontstekingsremmende werking.
Gember zorgt voor een verbetering van de bloedcirculatie naar je hoofdhuid. Goede bloedsomloop kan je haargroei stimuleren. Je haarlokken kunnen versterkt worden dankzij de hoeveelheid vitamines, vetzuren en mineralen dat gember bevat. Gember kun je ook gebruiken als je last hebt van roos.
Wij adviseren om twee tot drie gember shots maximaal per dag te nemen.
Gembershots kunnen een ontstekingsremmende werking hebben op jouw lichaam. Met de antibacteriële eigenschappen kan gember onder anderen helpen bij blaasontsteking, keelpijn en meer van dit soort klachten. Maar ook bij spier- en gewrichtspijn kan het je verlichting bieden.
Gember bevat een chemische stof die 'gingerol' heet. Gingerol prikkelt onze smaakpapillen een beetje zoals peper dat ook doet.
Gember is niet alleen goed voor je algemene gezondheid, maar het vermindert ook pijnlijke spieren na een loopsessie. Nuttig je dagelijks een stukje gember, dan neemt de kans op spierpijn na het sporten af. Dat blijkt uit onderzoek van de American Pain Society (APS).