Tegels mogen echter nooit af getrild worden met een trilapparaat hiermee wordt de deklaag beschadigd, tegels mogen alleen met een rubberen hamer worden aangeklopt. Bij stenen trillen adviseren we een rubberen lap op de trilplaat te monteren.
U kunt als laatste de voegen inwassen en de bestrating aantrillen, zodat deze op een degelijke manier 'vast' komt te liggen en de voegen voorkomen dat de stenen tegen elkaar aan vallen of op een andere wijze voor beschadigingen zorgen.
Wanneer u niet over een trilplaat kunt beschikken kunt u in het geval van straatzand deze laag ook inwateren. Door het zandbed "blank" te zetten verdicht het zand om een natuurlijke manier.
Om een vlak, egaal zandbed te krijgen, wordt vaak een trilplaat gebruikt om het zand aan te trillen. Maar in sommige gevallen wordt ook de sierbestrating getrild, nadat deze is gelegd. Dit om extra stevigheid te verkrijgen en er zeker van te zijn dat het terras mooi recht vlak ligt.
Hoe vaak moet je op de trilplaat staan voor het beste effect? Driemaal per week een training van 20 minuten is ideaal. Wel belangrijk: train altijd op een professionele plaat en zorg voor goede begeleiding. Je kunt bijvoorbeeld trainen bij een fysiotherapeut of een fysiofitnesscentrum.
Iedereen die spierkracht wil kweken moet oefeningen met z'n spieren doen, maar als je dat uitsluitend wil laten doen door te staan op die trilplaat, dan gebeurt er niks." Ook voor de conditie doet het niets volgens Hollander. Tien minuten op zo'n trilplaat staan is volgens Hollander "flauwekul".
Ook kunt u eerst nog even de hark pakken. Indien mogelijk het aantrillen na enkele dagen herhalen, zo heeft uw zandbed de tijd om in te klinken. Een trilplaat kunt u op veel plaatsen huren.
Sowieso alleen maar op zware stoeptegels of straatstenen trillen. Grote tegels en siertegels nooit trillen, ze kunnen kapot gaan of lelijk worden. Wel van te voren het zand aantrillen, hoewel dat ook prima met de hand (of voet) kan.
Gebruik per strekkende meter, 1 centimeter afschot. Een terras van 5 meter lang loopt dus 5 centimeter af. Leg je een looppad aan tussen twee punten waar al genoeg hoogteverschil in zit, bijvoorbeeld van je voordeur naar de (gemeentelijke) stoep, dan kun je ook gewoon dat hoogteverschil gebruiken als afschot.
Het verbetert hiermee de stabiliteit en dus ook de levensduur van het straatwerk. Bijkomend voordeel van zilverzand is ook dat onkruid moeilijk groeit tussen de voegen. Iets wat grote meerwaarde biedt aan het genot van het gelegde straatwerk.
Voegzand is schoon zand dat geen vlekken achterlaat op de bestrating. Herhaal dit een paar keer en strooi steeds een beetje meer zand over het tegelwerk. Laat het zand minimaal een week liggen. Zo zorg je ervoor dat uiteindelijk alle kieren opgevuld worden.
De ondergrond moet droog en hard zijn en je zand ook droog zodat je het aan kunt trillen. Met een natte en blubberige ondergrond tril je het water naar boven. Dan verdicht het niet goed en kun je niet straten. De laag zand met puin is wat overdreven voor een looppad.
De aanbevolen cement/zand-verhouding om zelf stabilisé te maken is ongeveer 1 op 8. Je schept de bestanddelen met een schop door elkaar of gebruikt hiervoor een betonmolen. Voeg in eerste instantie nog geen water toe, maar neem eerst een handvol van het gemengde zand en cement en maak een vuist.
Stabilisatiezand is zand dat bestaat uit betonzand met circa 10% cement. Het cement geeft het zand (extra) stabiliteit en hydraulische eigenschappen waardoor deze uithardt. Door de toevoeging van cement is deze zandsoort veel stabieler dan standaard zand en zorgt het voor een stevigere ondergrond.
Wij raden het aan om een ondergrond aan te brengen van een gestabiliseerd zandbed. Een gestabiliseerd zandbed maakt u door zuiver zand te mengen met cement of Trascement. Het liefst met een cementmolen. De mengverhouding tussen zand en cement is ongeveer 50/100 kg per m3.
Een tuin bestraten in de regen is niet zozeer aan te raden, een natte ondergrond en aanhoudende regen is ver van ideaal. Het zand kan wegspoelen en de aarde kan onder uw voeten dieper wegzakken. Indien het weer niet meewerkt is het nodig om maatregelen te nemen zodat het mogelijk is om te bestraten.
In de regel wordt aanbevolen een zandbed aan te leggen van ten minste tien centimeter dik. Dit geldt dan voor plekken met een stevige ondergrond en waar de bestrating niet zwaar belast zal worden.
Veeg dit zand nu, door met een bezem heen en weer over de bestrating te gaan, tussen de voegen. Laat de restanten brekerzand op de bestrating liggen want dit invegen moet nog enkele dagen herhaald worden. Herhaal dit net zo lang totdat er geen kieren meer tussen de stenen ontstaan, ook niet na een regenbui.
Het inklinken van de grond duurt ongeveer 48 uur, maar soms is het nodig om de grond langer te laten inklinken. Wanneer het niet regent dan is het belangrijk om de grond regelmatig te besproeien met water.
Het meest handige is dat je de bovenkant glad gaat afreien. Dat doe je het best met een lange regel, een soort metalen lange lat. Je legt het gestabiliseerd zand het best in twee keer: leg twee keer een dunne laag op elkaar in plaats van in één keer meteen een dikke laag te leggen.
De benodigde hoeveelheid zand hangt af van de hoogte die u aanhoudt. Voor een terras raden we aan om 10cm hoogte aan te houden. Voor een oprit wordt 15cm aangeraden.
In principe is de trilplaat er voor iedereen. Echter wordt het wel afgeraden voor zwangere vrouwen of blessuregevoelige mensen aan rug of knieën. In ieder geval is begeleiding op de trilplaat zeker en vast een goed idee.
Als je een trilplaat wilt kopen is het van belang om onder andere op de capaciteit van de motor, de programma's en de veiligheid van het apparaat te letten.
Uit onderzoek is gebleken dat de resultaten van je krachttraining niet toenemen door het gebruik van een trilplaat. Om één kilo vet te verliezen moet je namelijk wel 7000 minuten trillen. Juist voor een vetverbranding is het heel belangrijk dat je naast je cardiotraining ook je spieren traint.