In Madrid kun je alle normale koffie's bestellen maar ook een 'mediana' wat een café con leche is maar dan halverwege de ochtend, in een klein kopje. Maar als je een 'mitad y mitad' vraagt dan krijg je de koffie met de helft warme en de helft koude melk.
Café con leche
Wellicht onder de buitenlanders de meest bekende koffiesoort, een grote kop koffie met warme melk. Deze koffie wordt het meeste gedronken in de ochtend bij het ontbijt en is te vergelijken met de Nederlandse koffie verkeerd.
Even in het kort de meest gangbare koffie's in heel Spanje: 'cortado' is een sterk kopje koffie met een scheutje warme melk, vaak geserveerd in een glas maar ook mogelijk in een kopje; 'americano' is te vergelijken met een café solo maar dan minder sterk, ook wel een grote kop zwarte koffie genoemd; 'café con leche' is ...
Bij een cortado wordt de espresso 'gesneden' door warme melk. Er gaat net zoveel als of soms net iets meer melk dan espresso in deze koffie. Deze melk heeft geen schuim; in tegenstelling tot een macchiato, waarbij schuim ondenkbaar is.
Zwarte koffie blijft de meest gedronken koffiesoort van Nederland. Wel is er een verschil tussen mannen en vrouwen. Zo geven vrouwen bijvoorbeeld meer de voorkeur aan koffie met melk, zoals een Cappuccino of Latte Macchiato.
Zonder twijfel is de Café con leche de meest gedronken koffievariant en wellicht onder de buitenlanders de meest bekende koffiesoort, een grote kop koffie met warme melk. Deze koffie wordt het meeste gedronken in de ochtend bij het ontbijt en is te vergelijken met de Nederlandse koffie verkeerd.
Nederland: 1.84 koppen koffie per dag
Wij Nederlanders drinken gemiddeld 1.84 koppen koffie per dag, wat uitkomt op een gemiddelde van 6.7 kilogram gemalen koffie per Nederlander.
In Italië is de Spaanse cortado variant de “caffe macchiato” wat men niet moet verwarren met de “latte macchiato” want dat is precies het tegenovergestelde, veel melk met een klein beetje koffie.
De Cafe Bombon is zeer populair in het oosten van Andalucia,
hoofdzakelijk in de provincie Almería. Hij wordt samengesteld door aan een solo ( espresso van 30 tot 50 cc ) gecondenseerde melk toe te voegen.
Carajillo is een Spaanse alcohol houdende espresso met brandy. Oorspronkelijk komt deze benaming uit Latijns Amerika en is het verklein woord van Carajo welk zoiets betekent als „V.. dorie“... Men wil hiermee aangeven dat de koffie door toevoeging van alcohol pittiger wordt.
Typisch Spaanse drankjes.
Sangria: Rode wijn met stukjes fruit, iets gezoet en soms aangevuld met mineraalwater. Horchata: Een Valenciaans drankje, bestaande uit aardamandelen, suiker en melk. Rebujito: Een mix van droge sherry, 7-up, ijs en mintblaadjes.
Spanje. In restaurants zijn de servicekosten altijd bij de rekening inbegrepen. Een extra fooi van 5-10% is gebruikelijk.
In Spanje, een typische fastfoodmaaltijd kost: 8.00 EUR voor een McMeal bij McDonalds of BurgerKing (of vergelijkbare combo-maaltijd), en 2.40 EUR voor een cheeseburger. Voor koffie liefhebbers: cappuccino koffie 1.60 EUR en espresso 1.20 EUR. Meer informatie over het maaltijdbudget vindt u in onze: Reiskosten gids.
Ze kan puur of met ijs worden gedronken, en wordt ook vaak gebruikt als ingrediënt voor cocktails, met koffie, of in nagerechten. Tia Maria betekent in het Spaans letterlijk "tante Maria". De in de horeca-gelegenheden geschonken Spaanse koffie is koffie met Tia Maria erin.
De Barraquito is een combinatie van een romig laagje gecondenseerde melk, een shot espresso, eventueel een shot Licor 43, opgeklopte melk, kaneel en limoenschil.
Net zoals Nederland en België wordt ook in Spanje veel melk (leche) geproduceerd en gedronken. Volgens de meest recente cijfers drinkt elke inwoner van Spanje gemiddeld 70 liter melk per jaar waarbij de halfvolle melk het meest gedronken wordt.
Denk aan lichte Pinot Noirs of Merlots aan de rode kant, of zoete Rieslings en Muscats, samen met witte dessertwijnen. Vermijd te zware rode wijnen bij melkchocolade, want dan overheerst de wijn de chocolade. Mousserende wijn werkt ook bij melkchocolade, vooral bij soorten met een fruitige smaak.
Vietnamese Ei Koffie (ca phe trung) wordt gemaakt door een eigeel met gezoete gecondenseerde melk ongeveer 10 minuten te kloppen tot het een luchtige, romige, meringue-achtige consistentie krijgt. Dan wordt het over hete espresso of ijskoffie gegoten.
De cortado is het Spaanse broertje van de macchiato. Ze lijken dan ook erg veel op elkaar. Bij een cortado wordt er ook melkschuim aan de espresso toegevoegd om de smaak van de espresso te verzachten.
Een latte macchiato heeft Italiaanse roots. Latte is Italiaans voor melk en macchiato betekent bevlekt. Bevlekt verwijst naar de vlek die op de drank ontstaat doordat je eerst de opgeschuimde melk in een glas schenkt en hier vervolgens een kopje espresso aan toevoegt.
Italian coffee (Nederlands: Italiaanse koffie) is een drank op basis van hete koffie. De bereidingswijze is hetzelfde als Irish coffee maar in de plaats van whisky wordt er Italiaanse amaretto gebruikt. Vanwege het zoet in de likeur wordt er geen suiker extra aan toegevoegd.
Niet schadelijk voor het maagslijmvlies
Maag-darm-leverarts Paul Boekema heeft onderzocht wat de effecten van koffie op het maag- en darmstelsel zijn. Daarbij zijn vrijwel geen negatieve effecten ontdekt. Ook heeft hij geconstateerd dat koffie op de lege maag niet schadelijk is voor het maagslijmvlies.
Italiaanse koffiesoorten met melk
Naast een cappuccino is een latte macchiato een alternatief voor een sterke espresso. Een latte macchiato bestaat uit heel veel melk met een beetje koffie.