De inzet van elektrische rasters, kuddewaakhonden, de dieren 's nachts op stal zetten of binnen een kleinere veilige nachtweide houden, blijken effectieve maatregelen te zijn. In Nederland lopen vooral schapen en in mindere mate geiten, jonge paarden en runderen risico op predatie.
Vee beschermen lukt meestal goed met een wolfwerend raster. De Drentse schaapskooi 'Achter 't Zaand' krijgt deze week zo'n hek, dat de schapen binnen en de wolf buiten houdt. Natuurmonumenten is, net als iedere particuliere veehouder, verantwoordelijk voor de bescherming van haar dieren.
Wolven hebben er een hekel aan afgeschoten te worden. Wolven hebben vooral een gruwelijke hekel aan ezels. Daar gaan ze voor op de loop. Dus we zouden al vast kunnen beginnen ezels uit de Vallei en op de Veluwe te weren en ezelgedrag te vermijden.
richtlijnen voor het wolf-proof maken van de belangrijkste types omheiningen. tuindraad 60-120 cm hoog: schrikdraad thv bovenkant tuindraad. daarboven aanvullen met schrikdraden tot 120 cm hoogte en max 30 cm tussen de schrikdraden.
Een ander effectief afschrikmiddel is het plaatsen van een lijn met wapperende gekleurde lappen stof. Dit schrikt wolven af waardoor zij de lijn niet durven passeren. Nadeel van deze methode is dat de dieren er aan kunnen wennen en dan de lijn makkelijk passeren.
Nochtans kunnen wolven zeer hoog springen - alleszins hoger dan de aanbevolen hoogte van 120 cm voor een wolfwerend raster - maar ze doen het maar uiterst zelden, zeker als ze ervaren dat omheiningen vaak voorzien zijn van een schrikdraad.
Een maatregel tegen het springen is de hoogte van het hek. Bij wolfwerende bescherming wordt nu vaak gesproken over een hoogte van 120 cm.
De kangal kan wel erg groot worden, wat ook de reden is voor de sterke beet van deze hond. Dit ras heeft namelijk een kracht van 743 psi. De kangal is niet alleen de hond met de sterkste beet, maar ook nog eens het sterkste hondenras ter wereld!
Bij het jagen leggen de wolven soms wel zo''n 60 kilometer per dag af. De wolf vangt zijn prooi door die in de nek te bijten. Bij kleinere dieren schudt hij ze heen en weer totdat de nek breekt.
Raven, vossen, rode wouwen, zeearenden en aaskevers eten graag van de prooiresten. Dit zorgt voor een rijkere biodiversiteit, waarin elke soort zijn rol heeft. Zo pakt de wolf zijn belangrijke plek in de voedselketen weer op. In de natuur heeft de wolf geen vijanden.
Herder Jeroen heeft sinds kort een slimme oplossing: Karpatische herdershonden. De honden komen uit Roemenië en zijn speciaal voor deze taak naar Nederland gebracht. Met hun gegrom en geblaf kunnen ze wolven wegjagen. Omdat de wolf vaker gespot wordt in Nederland, worden ook steeds vaker schapen doodgebeten.
Voor een weiland met uitsluitend schapen voldoet een afrastering van palen en schapengaas, maar zelfs dan kan het nuttig zijn een stroomdraad te plaatsen om te voorkomen dat schapen in het gaas gaan staan om bij takken te kunnen komen of hun kop door het gaas steken, zodat ze er met de hoorns achter blijven hangen.
Beschermen. Om deze zwervende wolven af te schrikken worden ezels ingezet. "Een ezel beschermt zijn territorium goed, het gaat dan om de beesten die hij kent. Als hij altijd bij dezelfde schapen staat, dan beschermt hij hen", vertelt directeur Hans Signer van Stichting de Ezelsociëteit aan EditieNL.
Onderdoor kruipen of graven
Een wolf heeft een sterke neiging om ergens onderdoor te kruipen. Als dat niet direct lukt kan hij ook gaan graven.
Alle wolven zijn sterk. Ze hebben vooral sterke poten. Ze kunnen wel zestig kilometer per uur lopen. Ze kunnen ook goed zwemmen en klimmen.
Naast de roedel zijn er waarschijnlijk drie paren aanwezig: één zeker in de regio Drenthe/Fryslân en twee mogelijke paren op de Midden-Veluwe en Zuidoost-Veluwe. Daarnaast is er veel activiteit op de Zuidwest-Veluwe, in het grensgebied tussen Noord-Brabant en Limburg en in de regio Zuidwest-Brabant en Zeeland.
Jan Loos is medeoprichter van natuurvereniging Landschap vzw en mag zich een van de grootste wolvenkenners van de Lage Landen noemen. Al in 2011 lanceerde hij de campagne Welkom Wolf om de publieke opinie voor te bereiden op de terugkeer van de inheemse toppredator.
Tegenwoordig zijn er in Europa nauwelijks nog herders en zitten jonge kinderen op school. Een dergelijk treffen is dus een grote zeldzaamheid geworden. Een wolf kan in theorie ook agressief worden als je zijn welpen bedreigt of meeneemt, maar dat is dan ook een bijzonder slecht idee!
Wolven vallen geen mensen aan, en ook geen honden als ze aangelijnd worden uitgelaten op de paden door hun baas. Wolven kunnen honden die hun territorium binnendringen wel aanvallen.
Hooguit in geval van hondsdolheid kan het gebeuren dat hij een mens kan aanvallen, maar dat komt niet meer voor en in zo'n geval is ook een grote hond gevaarlijk. Maar er zijn in West-Europa geen gevallen bekend van wolven die mensen aanvallen en er zijn al veel wolven, hoor.”
Een ander element dat door de filmindustrie is geïntroduceerd is het idee dat weerwolven niet tegen zilver zouden kunnen. Dit verzengt ze als ze ermee in contact komen en slechts met een zilveren wapen (meestal een kogel) kan de weerwolf worden gedood, terwijl normale wapens geen tot weinig effect hebben.
Uitgaande van 800.000 schapen in Nederland worden volgens het IPW 2019 jaarlijks maximaal 1,61 x (800.000/100) = 12.880 schapen verwond en gedood door honden en vossen. Afgerond 13.000.