Mestinon wordt gebruikt voor de behandeling van de spierziekte myasthenia gravis (pseudo-paralytica). De spierziekte "myasthenia gravis pseudoparalytica",wordt gekenmerkt wordt door een duidelijk abnormale vermoeidheid en krachtverlies van bepaalde spieren die veel worden gebruikt.
Mestinon® behoort tot de groep van de cholinesteraseremmers. Het is een geneesmiddel dat de symptomen van MG bestrijdt. Het tracht de prikkeloverdracht van de zenuw naar de spier te verbeteren door de afbraak van het Acetylcholine (ACh) te vertragen.
Antibiotica, antimicrobiële en antivirale middelen: aminoglycosiden (amikacine, gentamycine, neomycine, tobramycine). Overigen: fenytoine, quinidine, procainamide, procaine, magnesium, beta-blokkers (ook oogdruppels zoals Timolol®).
Artsen schrijven het voor bij de spierziekte myasthenia gravis en bij een op myasthenia gravis lijkende spierziekte: het syndroom van Lambert-Eaton. Ook wordt het wel gebruikt bij bepaalde vormen van verlaagde bloeddruk bij de ziekte van Parkinson.
Myasthenie is nog niet te genezen, maar de verschijnselen zijn wel goed te behandelen. De behandeling is een kwestie van maatwerk. Het is belangrijk een balans te vinden tussen het goed behandelen van de myasthenie en zo min mogelijk bijwerkingen krijgen van de gebruikte medicatie.
Mestinon wordt vaak voorgeschreven bij MG. Het zorgt ervoor dat de overdracht van zenuw naar spier verbetert. Geneesmiddelen als azathioprine en steroïden onderdrukken de werking van het afweersysteem waardoor de klachten kunnen verminderen.
Myasthenia gravis is een auto-immuunziekte. Hierbij richt uw afweersysteem zich tegen uw eigen lichaam, in dit geval tegen de stoffen die zorgen voor de prikkeloverdracht van de zenuw naar de spier. Hierdoor wordt de prikkel minder goed overgebracht en reageert de spier zwakker. Waarom dit ontstaat is niet bekend.
Het verloop van MG is moeilijk te voorspellen. Bij veel patiënten is er een geleidelijke verergering en uitbreiding van de symptomen in de eerste drie tot vijf jaar waarna een zekere stabilisering optreedt en op de lange duur een geleidelijke verbetering. De impact van de ziekte kan per persoon sterk verschillen.
Omdat de beschadiging bij deze vormen van myasthenie erg tijdelijk is kan er uitstekende verbetering met immunosuppressiva verkregen worden. Wanneer men echter onjuist behandelt, kan de aandoening levensgevaarlijk verlopen.
Wanneer de spierzwakte komt door verminderd gebruik van die spieren, kan krachttraining effectief zijn. Een fysiotherapeut kan een programma adviseren dat past bij je mogelijkheden. Wanneer de spierzwakte komt door schade aan de zenuwcellen, is krachttraining niet effectief.
En omdat cafeïne een opwekkende werking heeft, kunnen er ook bij de inname van medicatie met koffie of thee ongewenste bijwerkingen ontstaan. In het bijzonder hartmedicatie, pijnstillers, bloeddrukverlagers, diabetes-, astma en maagmedicatie en vochtafdrijvende middelen worden daardoor beïnvloed.
Magnesium: magnesium kan de werking van bèta-blokkers versterken. Men dient hierop bedacht te zijn. Tevens kan gelijktijdige inname leiden tot verminderde opname van deze medicijnen. Daarom is het verstandig minimaal 2 uur te laten tussen inname van de bèta-blokker en de magnesium.
Het kan gaan om protonpompremmers zoals Pantoprazol, Nexium en Losec maar ook om Histamine-2-receptor-blokkers zoals ranitidine of cimetidine. In de bijsluiter staat meestal vermeld dat de medicijnen de opname van B12 verminderen. Een ander medicijn dat kan leiden tot vitamine B12 tekort is Metformine.
De meest bekende vorm van myasthenie, Myasthenia gravis (MG), komt bij circa 1 patiënt per 10.000 inwoners voor. Het is een auto-immuunziekte die gekenmerkt wordt door een versnelling van de fysiologische afbraak van de acetylcholine(Ach)-receptoren in de neuromusculaire overgang door IgG-antilichamen.
Myasthenia gravis is een spierziekte waarbij de spierkracht vooral in het gezicht vermindert. De spieren raken steeds meer verzwakt. Hierdoor ontstaan onder meer problemen met slikken en kauwen. Myasthenia gravis komt op alle leeftijden voor, maar relatief vaak bij vrouwen tussen de vijftien en veertig jaar.
Spierzwakte van de ademhalingsspieren/myasthene crisis
Myasthene crisis Spierzwakte van de ademhalingsspieren (middenrif, intercostaalspieren) kan ernstige ademhalingsproblemen veroorzaken (bijvoorbeeld kortademigheid bij langdurig hoesten) en problemen geven als de patiënt zich verslikt. Dit zijn alarmsymptomen.
Het LUMC is erkend als expertisecentrum voor Duchenne spierdystrofie, Becker spierdystrofie, Myasthene syndromen (Myasthenia gravis en LEMS), Inclusion body myositis (IBM), FSHD en OPMD.
MG is een auto-immuunziekte.
Myasthenia gravis betekent letterlijk ernstige spierzwakte. Het is een zeldzame auto-immuunziekte, waarbij het lichaam afweerstoffen aanmaakt tegen zichzelf. In dit geval tegen de stoffen die zorgen voor de prikkeloverdracht van de zenuw naar de spier.
Antibiotica kunnen de symptomen van de spierziekte myasthenia gravis (MG) verergeren. De meeste antibiotica zijn hierdoor gecontra-indiceerd bij deze aandoening. De beste opties zijn: cefalosporinen, rifamycinen, penicillinen, sulfonamiden en linezolid.
Er zijn ruim zeshonderd spierziekten (ook wel neuromusculaire aandoeningen genoemd) met uiteenlopende symptomen, zoals: spierzwakte, spierverlamming, vermoeidheid, pijn en tintelingen. Iemand met een spierziekte verliest steeds een beetje meer spierkracht.
Stress zorgt ervoor dat je spieren zich aanspannen. Het bindweefsel om je spieren gaat daardoor strakker om de spieren heen te gaan zitten waardoor je spieren niet meer optimaal kunnen bewegen. Ze zitten als het ware “gevangen” in het bindweefsel.
Stoffen in grapefruit(sap) vertragen de afbraak van het medicijn of houden deze tijdelijk tegen. Hierdoor krijgt u meer van het medicijn in uw lichaam. Dat zorgt voor een grotere kans op bijwerkingen.