Uitgeschreven betekent dit spanning = stroom x weerstand, of volt = amp x ohm of V = A x Ω.
De hoeveelheid Ampère betekend hoeveel stroom ergens doorheen gaat. Een voorbeeld: 6 A. Stroom(I) bereken je met de volgende formule: I=U/R. De hoeveelheid stroom die ergens doorheen gaat is dus afhankelijk van de spanning en de weerstand.
Spanning kan het makkelijkst begrepen worden door het te zien als de 'kracht' waarmee de stroom door de draad 'geduwd' wordt. Symbool van spanning is U, eenheid de Volt (V). Weerstand is een maat voor hoe goed stroom wordt tegengehouden. Symbool van weerstand is R, eenheid de Ohm (Ω).
Elektrische spanning – spanning
Symbool voor de elektrische spanning is U, de eenheid is volt (V).
Ampère berekenen kan je eenvoudig doen door het aantal Watt te delen door Voltage. Zo kan bijvoorbeeld 500 Watt delen door 230 Volt, het antwoord is dan 2,17 Ampère. Ook kan je bijvoorbeeld 2500 Watt delen door 230 Volt, dit is dan 10,87 Ampère.
230 volt in Nederland
In Nederland staat er 230 Volt op het stopcontact. Daar de stroomsterkte hier 16 Ampère is, betekent dit dat er een vermogen van 3680 Watt geleverd kan worden. Het vermogen wordt immers berekend door de spanning te vermenigvuldigen met de geleverde stroomsterkte.
Volt en Ampère-uur
De naam zegt eigenlijk al wat we meten met Ampère-uur: Hoeveel uur een bepaalde hoeveelheid Ampère geleverd kan worden. Een 12Volt accu met 100 Ah, kan dus 100 uur één ampère leveren.
Spanning is de druk die de voedingsbron van een stroomkring uitoefent om geladen elektronen (stroom) door een geleidende lus te duwen, waardoor deze bijvoorbeeld een lamp kunnen laten branden. In het kort, spanning = druk en deze wordt gemeten in volt (V).
Elektrische spanning
De hoeveelheid energie die wordt meegegeven aan de elektrische lading is de spanning (U). De eenheid van spanning wordt gemeten in volt (V). Een andere veelgebruikte benaming hiervoor is voltage.
Elektrische spanning wordt ook wel ingedeeld in wisselspanning en gelijkspanning.
De "U" voor spanning komt van het Latijnse 'urgere', wat letterlijk 'duwen, drijven, in het nauw brengen' betekent. Ook in het Duitse "Unterschied" (refererend naar het potentiaalverschil) kun je de U wel terugvinden.
De ohm is vernoemd naar Georg Ohm, een Duitse natuurkundige. De ohm is de elektrische weerstand tussen twee punten van een homogene geleider als bij een constant potentiaalverschil van 1 volt tussen die punten een constante stroom van 1 ampère ontstaat. Uitgedrukt in SI-eenheden: 1 Ω = 1 kg m2 A−2 s−3.
De milliampère is een tot het SI behorende afgeleide eenheid van elektrische stroom. De eenheid heeft het symbool mA. Eén milliampère is gelijk aan 10−3 A, ofwel 0,001 ampère.
Nu kan u het vermogen uitrekenen door middel van de spanning en de stroom, waarbij u de stroom, 16 Ampère, vermenigvuldigt met de spanning, dat ofwel 220 Volt ofwel 230 Volt is.
Stroomsterkte berekenen met behulp van ampère
U kunt deze formule omschrijven naar I = P / U. Hierbij staat I nog steeds voor de stroomsterkte uitgedrukt in ampère, P voor het vermogen uitgedrukt in Watt en U voor de spanning uitgedrukt in volt.
Voor een stroomkring met 20 volt (V) en een stroomsterkte van 2 ampère (A) bedraagt het totale vermogen 40 watt (W).
Voorbeeld: heeft u een koffiezetapparaat dat werkt via het stopcontact op 220 Volt en 3 Ampère, dan is het vermogen & verbruik: 230v x 3a = 690 Watt per seconde.
De volt is gedefinieerd als het potentiaalverschil over een geleider als een stroom van 1 ampère daarin een vermogen van 1 watt in warmte omzet. De eenheid is ook gelijk aan 1 joule per coulomb.
Waarom 24 Volt? Gelijkstroom wint aan populariteit, omdat het in onze moderne, elektrische wereld efficiënter werkt en goedkoper is dan wisselstroom. 24 Volt is gelijkstroom en wordt in Europa al jaren gebruikt voor tuinverlichting. Het kent overeenkomsten met de, in Nederland gebruikelijke, 12 Volt tuinverlichting.
De meeste gewone trafo's voor halogeenspotjes 12 Volt geven wisselspanning (AC). Een LED-trafo daarentegen geeft gelijkspanning (DC), zodat de LED-lamp een stabiele voeding heeft.
Netspanning is wisselspanning van minder dan 1000 volt die via het elektriciteitsnet aan de kleinverbruikers wordt geleverd. Gewoonlijk wordt met netspanning de elektriciteit die thuis uit het stopcontact komt bedoeld, met een spanning van circa 220 tot 240 volt.
Vóór 1989 had de netspanning een voltage van 220. In 1989 werd besloten om de hoogte van de spanning te verhogen tot 230 volt. De reden hiervoor was om in Europa tot één niveau voor laagspanning te komen. Op deze manier is het ook makkelijker voor toeristen om stopcontacten in andere Europese landen te gebruiken.
Als je 3500 Watt als standaard aanhoudt zit je altijd goed. Wanneer je de officiële berekening erop los laat zijn verschillende uitkomsten mogelijk. De uitkomst is afhankelijk of 220 Volt of 230 Volt wordt aangehouden. Door één groep mag maximaal 16 Ampère aan stroom lopen.
4 ampère = 920 watt.