Het rekensommetje is relatief simpel: vermenigvuldig de wortel van de waterlijn van het schip in meters met 4,54. Een boot van 9 meter heeft dus een rompsnelheid van (√9=) 3 x 4,54 = 13,63 km/u.
Op het water geldt voor snelle motorboten een landelijke maximumsnelheid van 20 km/h, tenzij ter plekke iets anders is aangegeven. Er zijn veel plaatsen waar de snelheid afwijkt. Op brede rivieren en grote meren mogen kleine schepen vaak sneller varen.
Motorisering van minimaal 20+ pk. Snelheden van boven de 20 km/h.
Een knoop staat in deze methode voor een snelheid van één nautische mijl (1852 meter) per uur.
Iedere boot die sneller dan 20 kilometer per uur op de motor kan varen is een snelle motorboot.
De 530 sloep vaart met een topsnelheid van 43 kilometer per uur met 2 personen met de Honda 40 pk buitenboordmotor.
Grote rubberboten
Zonder vaarbewijs mag je een boot tot maximaal 10 PK besturen. Wel moet je opletten dat je niet te hard gaat dan 20 kilometer per uur.
Wanneer gaat een boot in plane? Als een boot met grote snelheden gaat varen is het mogelijk om te planeren. Je kan het meestal al zien aan de golven die achter de boot vandaan komen. De boot verplaatst zich heel snel met kleine golven en weinig weerstand waardoor de boot sneller gaat.
De olietank bevat genoeg brandstof voor zo'n 12 dagen varen. Cruiseschepen halen snelheden tot ongeveer 30 knopen, dat is ruim 55 kilometer per uur.
Dat de motor 9.9PK heeft in plaats van 10PK, is omdat vroeger vanaf 10PK een vaarbewijs verplicht was. Tegenwoordig is dat vanaf 20km/h, houdt daar dus rekening mee in de combinatie tussen boot en motor.
Je zit met die 15 pk al op de grens van wel of geen vaarbewijs. Het gaat er namelijk niet om,dat je geen 20 km/h haalt met al die mensen aan boord,maar alleen boot /motor is bepalend. Ja mag namelijk maar maximaal 20km/h zonder vaarbewijs.
U kunt te allen tijde van de ene route op de andere overgaan, als u dat leuk vindt. Wat is onze ervaring: men vaart gemiddeld 3 a 4 uur per dag. De toegestane snelheid is 6 km per uur (dus gemiddeld 18km – 24 km per dag).
Wij adviseren dan vaak om een motor met een maximaal vermogen van 4 PK te nemen en meestal blijf je dan onder de 20 km per uur. Met een 5 PK heb je namelijk de kans om harder dan 20 km/u te varen.
Wij adviseren dan vaak om een motor met een maximaal vermogen van 4 PK te nemen en meestal blijf je dan onder de 20 km per uur. Met een 5 PK heb je namelijk de kans om harder dan 20 km/u te varen.
Wanneer we de wind uitleggen in 'knopen': Een knoop is een eenheid van snelheid die gebruikt wordt in de scheepvaart. Een knoop is een zeemijl (1852meter) per uur. Een knoop is dus een snelheid van 1,852 km/h of 0,5144… m/s.
De eenheid van snelheid genaamd knopen wordt gebruikt in zowel de zeevaart als de luchtvaart. Één knoop is identiek aan één zeemijl per uur, wat overeenkomt met 1,852 kilometer per uur.
Een veel gebruikte vuistregel voor het bepalen van het gewenste motorvermogen is 5 pk per ton waterverplaatsing. Voor uw schip zou dat neerkomen op zo'n 26 paardenkrachten.
Reken ergens tussen de 4 en 5 pk per ton waterverplaatsing.
Als u wilt weten of u een vaarbewijs nodig heeft, hoeft u niet te kijken naar het aantal PK van uw boot. Dit speelt namelijk geen rol. Er wordt wel gekeken naar de maximale snelheid van de boot. Als een motorboot sneller kan varen dan 20 km/u is het een snelle motorboot en heeft u een vaarbewijs nodig.
Heb je een klein rubberbootje met 6 pk dan is een vaarbewijs verplicht, deze gaat sneller dan 20 km/h. Wanneer je op je vrije dag; of in de vakantie een eindje wilt gaan varen dan moet je in veel gevallen een vaarbewijs op zak hebben. Toch mag je ook veel boten besturen zonder vaarbewijs.
Tot 100 pk buitenboordmotor in de bun mogelijk en een snelheid van 50 km/uur.
Er wordt gekeken hoe snel je boot KAN varen. van 0 t/m 12,99 km/uur is de leeftijd afhankelijk van je vaargebied*. van 13 t/m 19,99 km/uur moet je 16 jaar zijn. vanaf 20 km/uur is de minimale leeftijd 18 jaar.