Hoe bereken je dus de remafstand? Er is een vuistregel voor het bepalen van de remafstand bij verschillende snelheden bij een droog wegdek. Je deelt de snelheid waarmee je rijdt door 10 en deze uitkomst vermenigvuldig je met elkaar.Vervolgens deel je het geheel door 2 (dus 100/10 = 10, 10x10=100, 100/2 = 50m).
De snelheid dient naar m/sec te worden omgerekend. Hiervoor dient km/h te worden gedeeld door 3,6. Voorbeeld: 36 km/h gedeeld door 3,6 is 10m/sec. De uitkomst (S) is de remweg in meters.
Voor berekenen remweg is de snelheid nodig en moet die eerst door 10 worden gedeeld. Het antwoordt moet vervolgens gekwadrateerd worden. Bijvoorbeeld: de remweg berekenen bij 80km/u gaat als volgt: (80/10) in het kwadraat is 64. Bij een snelheid van 80km/u bedraagt de remweg 64m/2= 32m.
met 120 km/u heb je 107 meter nodig voor je stilstaat. Dat is meer dan de lengte van een voetbalveld!
De remweg is afhankelijk van de aanvangssnelheid, de reactietijd en de remvertraging. Over het algemeen zijn mensen zich in onvoldoende mate bewust van het effect van snelheid op de reactieweg en de remweg. Er zijn nog andere factoren die de remweg kunnen beinvloeden.
Om een goede afstand te hebben, moet je de 2 seconden regel respecteren. Dit houdt in dat je bij 50 km/u ongeveer 28 meter afstand moet hebben op je voorligger. Om je auto tot stilstand te brengen, heb je 2 seconden om te reageren en ben je alweer bijna 28 meter verder!
De volgafstand bedraagt de helft van je snelheid
Een formule die toegepast wordt om de correcte afstand te bepalen, zegt dat je volgafstand moet overeenkomen met de helft van je snelheid. Rijd je 120 km/u, dan moet je dus minimaal 60 meter afstand houden.
De vrachtwagenchauffeur is strafbaar als hij minder dan een halve seconde tussen zichzelf en zijn voorganger laat; bij een snelheid van 80 km/u zit er dan 11 meter tussen.
Stopafstand berekenen
De stopafstand is de som van de reactieafstand en de remafstand. Voor de auto die met 30 km/h rijdt is dit de oppervlakte van het rode en groene vlak opgeteld. Stopafstand = reactieafstand + remafstand = 8,33 m + 12,50 m = 20,83 meter.
Voorkom een ongeluk en wees voorbereid op de remweg van jouw auto. De remweg is de afstand die een auto nog aflegt, na het maken van een noodstop. Deze afstand is langer dan je verwacht. Een alerte en fitte bestuurder heeft gemiddeld een reactietijd van één seconde.
De stopafstand is de lengte van de weg die een voertuig aflegt nadat een bestuurder het signaal krijgt om te stoppen. De stopafstand is de som van de reactieweg en de remweg.
Bepaal afstand op een lijn door de waarde van de coördinaten voor de twee punten van elkaar af te trekken. Het berekenen van de eendimensionale afstand tussen twee punten als je de waarde voor elk punt weet is gemakkelijk. Gebruik gewoon de formule d = |x2 - x1|.
Als je km/u wilt omrekenen naar m/s dan moet je delen door 3,6.
Een significant langere remweg had een Mercedes Sprinter (28 meter) en de mobilhome Dethleffs Globebus T4 (29,8 meter). Zoals verwacht moest de vrachtwagen (een DAF XF) de langste weg afleggen alvorens tot stilstand te komen: 36,2 meter. Wat echter, volgens de ADAC voor een 40-ton zware truck geen slechte waarde is.
De remweg is de afstand die een voertuig aflegt terwijl er wordt geremd. De lengte van de remweg is afhankelijk van de remvertraging en de aanvangssnelheid.
Veiligheid - remweg
de snelheid waarmee het voertuig rijdt als het remmen begint. Bij een hogere aanvangssnelheid zal de remweg groter zijn dan bij een lagere aanvangssnelheid. de remvertraging. Hoe groter de remvertraging hoe kleiner de remweg.
Met andere woorden de tijd die je nodig hebt tussen wanneer je het gevaar ziet en wanneer je actie onderneemt door op het rempedaal te drukken. Om de reactietijd te berekenen deel je je aantal kilometers door 10 en vermenigvuldig je dan getal met 3. Dus 100 km/u / 10 x 3 = 30 meter.
Bereken hoeveel minuten per km naar km per uur
Het is goed om te weten dat 6 minuten per km, 10 km per uur is. De meeste hardlopers lopen rond dit tempo, dus dan heb je ook geen ingewikkelde formule min/km naar km/h nodig voor het omrekenen.
Hoeveel km per uur hardlopen is normaal
Een gemiddelde hardloper loopt 11 kilometer per uur. Maar als je begint met hardlopen dan is het normaal dat jouw tempo rond de 10 kilometer per uur ligt. Als doorgewinterde hardloper zal je al snel de 14 a 15 km per uur aantikken.