Bewaar de zwarte knoflook bij voorkeur op een donkere koele plaats (bijvoorbeeld de koelkast). Net als bij witte knoflook verwijder je het velletje en het harde kontje om de teentjes vervolgens op dezelfde wijze te verwerken als gewone witte knoflook.
De mogelijkheden met zwarte knoflook zijn eindeloos. Voeg een lepeltje toe aan je aardappelpuree, wortelpuree, in je dressings, salsa's, marinades, dips, soep, als snack, op bruschetta, in pastasaus, voeg toe aan hummus, verwerk het in kefir, kombucha, appelazijn, bij je gebakken of gekookte groenten.
Door witte knoflook te vervangen door zwarte, smaakt je eten namelijk extra umami. Gooi bijvoorbeeld een teen of twee door je pastasaus, maak er aioli of vinaigrette mee of breng je aubergine ermee op smaak. Zwarte knoflook kun je ook makkelijk uitsmeren, als een soort puree.
Voordelen voor de gezondheid
Het biedt bijna twee keer zoveel antioxidanten als de reguliere tegenhanger. Zwarte knoflook heeft een laag vetgehalte, is rijk aan natuurlijke suikers en aminozuren en bevat absoluut geen additieven, evenals de belofte om geen spoor van geur of slechte adem achter te laten!
Is te veel knoflook goed? Nee, het is niet aan te raden om meer dan drie knoflookteentjes per dag te eten. Een gevolg van een teveel aan knoflook kan bijvoorbeeld duizeligheid vanwege bloedarmoede zijn, of dat rode bloedcellen aangetast worden.
Knoflook staat erom bekend dat het de functie van het immuunsysteem een oppepper geeft. Daarnaast kan knoflook een gunstig effect hebben op de bloeddruk en kan het helpen bij een gezond cholesterolgehalte. Knoflook bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het voorkomen van Alzheimer en dementie.
Zwarte knoflook kopen en bewaren
Bij het kopen van de knoflook moeten de teentjes zacht zijn, dan zijn ze het verst en het lekkerst. De knoflook moet koel en droog bewaard worden, maar niet in de koeling. Zwarte knoflook is 1,5 jaar houdbaar.
Gefermenteerde knoflook, ook wel zwarte knoflook genoemd, is geurvrij en beduidend actiever en gezonder dan rauwe of verhitte knoflook. Breed inzetbaar voor de bescherming en gezondheid van hart, de bloedvaten, degeneratieve ziekten en infecties.
Witte knoflook bevat overwegend allicine, wat alleen oplosbaar is in vet. Zwarte knoflook bevat S-allycysteine, wat oplosbaar is in water. Dit betekend concreet dat het lichaam de antioxidanten gemakkelijker en sneller absorbeert.
Hoe kun je zwarte knoflook bewaren? Zwarte knoflookbollen en gepelde teentjes kun je het best bewaren in je keukenkastje op kamertemperatuur. De houdbaarheid is vanaf verpakken 1 jaar. Mocht je de bollen langere tijd willen bewaren, dan kun je ze in een afgesloten pot doen tegen uitdroging.
Honing en knoflook gaan ontstekingen tegen en hebben een natuurlijke pijnstillende werking die behulpzaam kan zijn bij aandoeningen als artritis, vochtretentie en spierziekten. Beide ingrediënten gaan virussen tegen en bevorderen de aanmaak van antilichamen die de luchtwegen beschermen.
Knoflook wordt in allerlei gerechten gebruikt, zowel als in vlees- als visgerechten, maar ook bij vegetarische gerechten. Denk ook aan sauzen, salades en marinades. In veel recepten wordt de knoflook eerst even aangefruit in de pan.
Je kunt de gerookte knoflook gebruiken net zoals je gewone knoflook gebruikt. In gerechten waarbij je de knoflook niet veel verwarmt, zoals kruidenboter of knoflookboter, zul je wel wat merken van de rooksmaak. De knoflooktenen zijn vaak een stuk groter door de uitstekende kwaliteit.
Bij fermentatie zorgen bacteriën, schimmels of gisten voor het omzetten van stoffen in een product, waardoor de zuurgraad, smaak, geur of uiterlijk verandert. Dit proces noemen we ook wel fermenteren.
Door gesneden verse knoflook gedurende ten minste 18 maanden te bewaren in een 15-20% ethanoloplossing ontstaat gerijpte knoflook. Bij deze door wetenschappers ontwikkelde rijpingsmethode wordt knoflook gestabiliseerd en blijven tevens de heilzame eigenschappen behouden.
Floky is verkrijgbaar bij alle vestigingen van Ekoplaza en De Natuurwinkel.
Knoflook
Wanneer je knoflook in de koelkast bewaart, zal het op een gegeven moment gaan spruiten. Bovendien zal het eerder gaan beschimmelen. Bewaar je knoflook daarom op een donkere, koele plek.
Knoflook zorgt in vele producten waaronder sauzen, vlees, worstwaren en salades voor de zeer kenmerkende knoflooksmaak. Deze smaak laat zich vaak omschrijven als doordringend, iets zoetig maar toch ook weer scherp.
Knoflook biedt een verlichting van een hardnekkige verkoudheid en griep. Door twee à drie teentjes knoflook per dag te nemen of een paar kopjes knoflookthee te drinken (met een vleugje honing of gember om de smaak te verbeteren), verdwijnt een verstopte neus, geneest de verkoudheid en versterkt het immuunsysteem.
Knoflookthee tegen meeldauw
Niet geschikt voor consumptie, tenminste, je wordt er niet ziek van, maar lekker is anders. Snijd 5 knoflookteentjes fijn en giet er 1 l kokend water overheen. Laat dit mengsel 24 uur staan, giet het vervolgens af en verdun het met 3 l water.
Zo doe je het: leg de gepelde teentjes knoflook (het mag ook met schilletje, maar als je de tenen later gaat fijnhakken, is gepeld wel zo handig) in een steelpannetje met een klein laagje koud water. Breng aan de kook. Zodra het water kookt, giet je het weg en begin je weer opnieuw.
Knoflook staat bekend om zijn beschermende werking tegen hart- en vaatziekten. Uit diverse onderzoeken blijkt namelijk dat knoflook een gunstig effect heeft op het cholesterolgehalte in het bloed.
Knoflook. Je zou het misschien niet meteen denken, maar knoflook staat wel degelijk bekend als een afrodisiacum. In knoflook zit een stofje genaamd allicine, dat zorgt voor een gezonde doorbloeding en gezond libido.