Hoe bepaal je het kindsdeel?

Hoe bereken ik het kindsdeel? U kunt het kindsdeel berekenen door de erfenis door de helft te delen (één helft is namelijk al van de langstlevende), en het overgebleven bedrag te verdelen over de kinderen en de langstlevende.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op erfrechtplanners.nl

Hoe groot is het wettelijk kindsdeel?

Stel dat een moeder overlijdt en ze heeft geen testament opgesteld. De wettelijke erfgenamen zijn dan haar man, met wie ze niet in gemeenschap van goederen was getrouwd, en haar drie kinderen. Elk van hen krijgt in dit geval een kwart van de nalatenschap. Voor de kinderen heet dit het kindsdeel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dela.nl

Wat is de waarde van een kindsdeel?

Het kindsdeel is een percentage van de waarde van de nalatenschap ten tijde van het overlijden (verminderd met de begrafeniskosten). Hoewel de waarde van de nalatenschap in de aangifte erfbelasting (successiebelasting) moet worden opgegeven, kan de hoogte van een kindsdeel niet altijd uit die aangifte worden afgeleid.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op linkadvocaten.nl

Kan je altijd je kindsdeel opeisen?

Kan ik mijn kindsdeel opeisen? Het kindsdeel van de erfenis is pas opeisbaar als beide ouders overleden zijn. Dit geldt bijvoorbeeld ook als uw biologische ouder overleden is, maar hij of zij opnieuw getrouwd was. Hier zijn overigens uitzonderingen op.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op erfrechtshulp.nl

Kun je je kind 100% onterven?

U kunt uw kind echter nooit voor 100% onterven. Dit komt omdat een kind altijd aanspraak kan maken op de legitieme portie. Dat is de helft van het deel waar uw kind normaal gesproken ontvangt. Een testament heeft geen invloed op de legitieme portie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op erfrechtplan.nl

Wil jij het kindsdeel uitbetalen voor het overlijden van de langstlevende? Zo zit het fiscaal.

43 gerelateerde vragen gevonden

Waar heeft een kind recht op bij overlijden?

Kinderen hebben recht op een deel van de erfenis van hun overleden vader of moeder als geen testament is gemaakt, het kindsdeel, maar zij krijgen dat deel nog niet meteen. De gehele erfenis gaat namelijk naar hun andere ouder, de langstlevende. Het deel waar de kinderen recht op hebben, wordt omgezet in een geldbedrag.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op stellicher.nl

Kan de langstlevende het kindsdeel opmaken?

Langstlevende ouder maakt de erfenis op

De langstlevende heeft gedurende diens leven het volledige beheer over de erfenis die door de overleden partner is achtergelaten. Dat betekent ook dat de langstlevende het geld helemaal mag opmaken, inclusief de kindsdelen van de kinderen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op financieel.infonu.nl

Wat krijgt een onterfd kind?

Legitieme portie

U kunt uw kind niet helemaal onterven. Uw kind houdt het recht op een deel van uw erfenis. Dit deel heet de legitieme portie. Het is de helft van wat uw kind zou hebben gekregen zonder testament.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Wat is het minimale kindsdeel bij een erfenis?

Als kind heb je dus altijd recht op een minimumdeel uit de erfenis van jouw ouders. Dat is minstens de helft van wat je volgens de wettelijke regels zou krijgen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op doehetzelfnotaris.nl

Kan de langstlevende alles erven?

Door de wettelijke verdeling krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner alle goederen van de nalatenschap. Pas als de langstlevende echtgenoot of partner overlijdt, erven de kinderen. Soms zijn dit kinderen uit een eerder huwelijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wie controleert verdeling erfenis?

Rechtbank heeft meer informatie over erfenissen

In een openbaar boedelregister staan bijvoorbeeld: gegevens over het ongedaan maken van de wettelijke verdeling door de langstlevende echtgenoot; verklaringen van erfgenamen die de erfenis hebben aanvaard of hebben verworpen; de aanwijzing van een boedelnotaris.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Kan langstlevende kindsdeel uitbetalen?

Mag de langstlevende eerder het kindsdeel uitbetalen? Ja, meestal mag de langstlevende tijdens het leven het kindsdeel eerder uitbetalen. Dat is niet verplicht. De kinderen kunnen het kindsdeel ook niet opeisen, tenzij dat in het testament staat of als er sprake is van een wilsrecht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op doehetzelfnotaris.nl

Heeft een onterfd kind recht op het huis?

Een onterfd kind heeft geen recht op goederen, maar alleen op geld. Het onterfde kind heeft dus geen recht op het huis of de inboedel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nunotariaat.nl

Wat erft een kind van zijn ouders?

Kinderen krijgen samen altijd minstens de helft

Dat verplichte deel, de wettelijke reserve, hing vroeger af van hoeveel kinderen er zijn. De reserve als enig kind was dan de helft van de nalatenschap, maar als je met twee kinderen was, erfden jullie samen 66%. En als je met drie of meer was, erfden jullie samen 75%.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op degroote-deman.be

Kan je een kindsdeel weigeren?

Om een erfenis te verwerpen moet je een schriftelijke verklaring afleggen bij de rechtbank. De kosten hiervoor zijn 130 euro. Wil je dit niet zelf doen, dan kan de notaris je hierbij helpen. In dat geval zal de notaris hier ook kosten voor in rekening brengen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op erfwijzer.nl

Waarom kun je je kinderen niet onterven?

Wettelijk gezien is het niet mogelijk om kinderen volledig te onterven. Kinderen hebben namelijk altijd recht op een geldelijk bedrag dat wij de legitieme portie van de erfenis noemen. Concreet betekent dat het volgende: stel een moeder heeft drie kinderen onder wie de erfenis zou worden verdeeld.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op erfrechtshulp.nl

Is legitieme portie alleen geld?

Ben je onterfd, dan kan jouw legitieme portie alleen uit geld bestaan. Je zult dus geen spullen erven. Ook ben je officieel geen erfgenaam. Is er een langstlevende testament, dan kan de legitieme portie pas worden opgeëist als de langstlevende echtgenoot is overleden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op erfwijzer.nl

Kun je onterven aanvechten?

Iedereen die belang heeft bij een erfenis kan een testament aanvechten. Het beste doet u dit met een advocaat die gespecialiseerd is in erfrecht. Hij of zij kan u helpen om het testament nietig te laten verklaren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op erfrechtshulp.nl

Hoe lang bankafschriften bewaren na overlijden?

Voor particulieren geldt geen wettelijke bewaarplicht. Maar voor naheffingen door de Belastingdienst is het slim om uw administratie 5 jaar te bewaren. Voor bedrijven en zelfstandigen geldt wel een wettelijke bewaarplicht van 7 tot 10 jaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wie erft sieraden van moeder?

Schenking. Als moeder de sieraden aan haar kinderen heeft geschonken – dat wil zeggen: voor haar overlijden aan hen wilde geven – heeft ze zelf in feite het vruchtgebruik gehouden, door ze bij haar thuis te houden. De kinderen werden dan ieder wel al eigenaar (zogenaamd bloot eigenaar).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op allesovererven.nl

Wat krijg je als je vader overlijd?

Bij het overlijden van je vader krijgt je moeder de helft van het vermogen dat je vader nalaat. De helft die overblijft is voor jou, je moeder en je zusje. Het kindsdeel is in dit geval een derde van de helft: een zesde.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kandoor.nl

Welke rechten bij overlijden vader?

Als een direct familielid overlijdt, heeft u recht op calamiteitenverlof. Dit verlof is om meteen de nodige zaken te regelen. Het calamiteitenverlof kan overgaan in bijzonder verlof.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wie erft er als er geen testament is?

Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen van de overledene zijn en welk deel ze krijgen.
...
Wettelijke erfgenamen
  • Partner, kinderen en hun afstammelingen.
  • Ouders, broers, zussen en afstammelingen.
  • Grootouders met hun (klein)kinderen, ooms, tantes, neven, nichten.
  • Overgrootouders en hun afstammelingen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op notaris.nl

Populaire vragen