Voor het bemesten is het belangrijk dat de plant in een luchtige en kalkrijke bodem staat.Hier kunt u voor zorgen door de grond te bekalken. Dit gebeurt meestal in de winter, maar kan in iedere periode van het jaar. Voor het bemesten kunt u het beste kiezen voor speciale organische meststof voor de Buxus.
Een luchtige voedingsbodem bereik je door compost of humus toe te voegen. Compost ontstaat door de vertering van plantaardig materiaal en daardoor is compost de milieuvriendelijkste bemesting. Je hergebruikt plantenresten uit jouw tuin als voedingsstof voor je bomen en planten.
Bemesten is onmisbaar om planten in de tuin zo gezond mogelijk te houden. Afhankelijk van de plantensoort is dit 1 of meerdere keren per jaar nodig. In het voorjaar, de zomer en / of het najaar. We zetten op een rij hoe en wanneer het mesten moet gebeuren.
Mest en bodemverbeteraars
Compost verbetert de bodemstructuur, zodat plantenwortels de voedingsstoffen beter kunnen opnemen. Je kunt ook zelf compost maken. Dierlijke mest bevat iets meer voedingsstoffen dan compost en verbetert ook de bodemstructuur. Organische mest is een combinatie van dierlijke mest en compost.
2 liter per m2 tuin/gazon. 2 handjes per losse plant. 20 liter per 5 strekkende meter haagplant.
Planten kunnen overbemest raken als je te veel mest toevoegt aan de aarde of wanneer er voedingsstoffen in de aarde achterblijven wanneer het water verdampt.
Plantenvoeding voor blije planten
Plantenvoeding zorgt ervoor dat je plant weerbaar is, nieuwe groei ontwikkelt en er gewoon veel beter uit ziet. Geef je planten vooral in het groeiseizoen, vanaf maart, extra voeding en geef nooit meer dan de verpakking aanraadt.
Kamerplant bemesten
Gebruik vijf tot tien milliliter vloeibare mest per liter water en geef zo alle kamerplanten tijdens de groeiperiode – van maart tot september – één keer per week een beetje extra voeding.
Gedroogde koemest kun je gebruiken voor je gazon, vaste planten en de moestuin. Op arme zandgrond heb je ernaast nog wel iets meer voeding nodig, zoals een aanvullende organische meststof. Je koopt het bij kwekers, tuincentra of online*.
Toepassing koemestkorrels
Onze koemestkorrels zijn uitermate geschikt voor gazon, siertuin, border, bol- en knolgewassen, moestuin, rozen, potplanten & fruitbomen. Het verbetert de bodemstructuur en vochtvasthoudend vermogen door het hoge organisch stofgehalte.
Kamerplant bemesten
Het is heel gemakkelijk te mengen met het water in de gieter. Gebruik vijf tot tien milliliter vloeibare mest per liter water en geef zo alle kamerplanten tijdens de groeiperiode – van maart tot september – één keer per week een beetje extra voeding.
Compost is in principe voor elke plant te gebruiken. Echter moet je wel uitkijken met planten die houden van zure grond (bijv. conifeer). In tegenstelling tot wat vele mensen denken is compost niet zuur.
De belangrijkste nadelen van kunstmest op een rij:
Kunstmest is geen natuurproduct, maar wordt gemaakt in een fabriek. Dit kost veel energie, waardoor er ook veel CO2 uitgestoten wordt. Kunstmest is van nature zout. Te veel zout in de bodem vermindert de kwaliteit van de grond.
Het is afhankelijk van de hoeveelheid stikstof: hoe meer stikstof, hoe sneller de planten groeien. Ze worden als het ware snel opgedreven (net een plofkip). Met kunstmest zie je na een week tot tien dagen al verschil, met organische meststof duurt dat wel twee tot drie weken.
De beste tijd om kalk over je gazon te strooien is aan het begin van het jaar (februari of maart) en aan het einde van het jaar (oktober of november). De beste resultaten haal je als je 2x per jaar kalkt strooit.
Let op: combineer het strooien van kalk nooit met het strooien van meststof. De calcium (kalk) en stikstof (meststof) kunnen met elkaar binden waardoor het gras de voedingsstoffen niet kan opnemen. De werking van beide wordt op deze manier dus drastisch verminderd.
Aangeraden wordt om de koemest in combinatie met een kalk meststof te strooien. Je stimuleert dan niet alleen de bodem, maar ook de groei van de (gras)planten. Hoe vaak je zal moeten strooien, hangt compleet af van het doeleinde. Voor het gazon is één keer per jaar bemesten al ruim voldoende.
Organische meststoffen zijn veruit het beste, maar waarom organisch. Organische mest van Ecostyle gebruik ik al tientallen jaren omdat het puur organisch is en veel meststoffen zijn ook nog eens verrijkt met micro-organisme die het bodemleven stimuleren.
Koemest heeft wel degelijk kwaliteit voor de tuin. Paardenmest echter is nóg beter. Dat bevat meer stro en weet de meststoffen beter te binden. Bovendien is een goed opgezette paardenmesthoop rijk aan wormen, die zorgen voor een geweldige structuur- en humusverbetering van de grond.
Thee. Een theeliefhebber die dol is op planten: de ideale combinatie om zelf plantenvoeding te maken. Elke theesoort is geschikt als plantenvoeding omdat het tannine bevat, dat de groei van planten bevordert. Afgekoelde thee kun je verdunnen met water en bij de kamerplanten gieten.
Plantenvoeding is heel belangrijk voor de groei van je planten. Maar in de winter staat de groei vaak helemaal stil. Geef je dan toch plantenvoeding, dan kan het zijn dat er te veel mineralen in de grond komen en dat de wortels daardoor beschadigen. In de herfst en de winter hoef je je planten dus niet bij te voeren.
7 Verpot, potver
Als een plant z'n wortels door afvoergaatjes onderin de pot aan het duwen is, is 'ie dus op zoek naar nieuwe en meer voedingsstoffen. Wanneer de plant die niet kan vinden, kan de groei verminderen en als op den duur er meer wortels dan grond in een pot zit, dan is dat niet zo goed voor die plant.