Van beleidsruimte is sprake als het bestuursorgaan vrij is om al dan niet van een bevoegdheid gebruik te maken. In de wettekst wordt gebruikgemaakt van de woorden "kan" en "is/zijn bevoegd" om aan te geven dat sprake is van beleidsruimte.
Beschikt een bestuursorgaan over beoordelingsruimte, dan betekent dit dat het bestuursorgaan vrijheid heeft bij de beoordeling van wettelijke criteria, ook wel normcondities genoemd. 1 Deze normcondities zijn bepalend voor de vraag of van een bepaalde bestuursbevoegdheid gebruik mag worden gemaakt.
Van 'objectieve' beoordelingsruimte is dan sprake als de normcondities weliswaar ruimte laten voor verschillende oordelen, maar deze ruimte niet bedoeld is als vrijheid voor het bestuur. De rechter dient in dat geval tot een integrale toetsing over te gaan.
Beleidsvrijheid. Indien is voldaan aan de voorwaarden voor rechtmatige uitoefening van een bevoegdheid, maar het bestuursorgaan de keuze heeft om al dan niet gebruik te maken van die bevoegdheid, is er sprake van beleidsvrijheid.
Beleidsvrijheid is de mate waarin de uitkomsten van beleid tussen gemeenten mogen verschillen. De meerwaarde van lokale beleidsvrijheid dient bij de vormgeving van de financiële verhoudingen te worden gekoesterd. Dit geldt in het bijzonder voor de verdeling van het gemeentefonds.
Van beleidsruimte is sprake als het bestuursorgaan vrij is om al dan niet van een bevoegdheid gebruik te maken. In de wettekst wordt gebruikgemaakt van de woorden "kan" en "is/zijn bevoegd" om aan te geven dat sprake is van beleidsruimte.
Autonomie staat niet synoniem aan volledige beleidsvrijheid. Gemeenten zijn altijd nog sterk afhankelijk van de intensiteit en het bereik van de regels van de centrale overheid. Gemeenten worden op alle beleidsterreinen beperkt, doordat er sprake is van medebewindswetgeving of doordat er rijksregels zijn.
bestuursrecht: vrijheid van beoordeling dat een bestuursorgaan toekomt bij het uitoefenen van zijn bevoegdheid. ...
Het specialiteitsbeginsel
Dat beginsel zorgt ervoor dat het openbaar bestuur in speciale gevallen waarvoor wet- of regelgeving is vastgesteld, alleen het specifieke belang behartigen waarop die wet- of regelgeving zich richt.
De marginale toetsing houdt in dat een rechter nagaat of de bestreden beslissing in redelijkheid, gelet op de daarbij betrokken belangen, had mogen worden genomen. Hij oordeelt dan niet over de inhoud van de beslissing, maar kijkt alleen of de beslissing op de juiste manier tot stand is gekomen.
Het toekennen van een bevoegdheid aan een bestuursorgaan houdt vrijwel steeds in dat het bestuursorgaan beslissingsruimte krijgt: ruimte om te bepalen of en hoe een besluit moet worden genomen. Die ruimte kan heel groot zijn als het bestuursorgaan vrijheid wordt geboden,.
Een bestuursrechtelijke procedure is een rechtszaak tegen de overheid. In het bestuursrecht staan de regels waar de overheid zich aan moet houden bij het nemen van besluiten. Bijvoorbeeld over subsidies of vergunningen. Bestuursrecht heet ook wel administratief recht.
Algemeen beginsel van behoorlijk bestuur dat voorschrijft dat een burger erop moet kunnen vertrouwen, dat een bepaalde toezegging van een bestuursorgaan ook nagekomen wordt of een wettelijke bepaling wordt nageleefd.
Als belangrijkste algemene beginselen van behoorlijk bestuur kunnen worden genoemd: het zorgvuldigheidsbeginsel, het motiveringsbeginsel, het fair play beginsel, het rechtszekerheidsbeginsel, het vertrouwensbeginsel, het gelijkheidsbeginsel.
Een terughoudende toetsing wordt dan opgevat als een toetsing niet van de uitkomst van de belangenafweging, maar van de wijze van totstandkoming.
In eenvoudig Nederlands
De regering en de Eerste en Tweede Kamer kunnen tegen provincies en gemeenten zeggen wat ze moeten doen. De provincie kan ook tegen gemeenten zeggen wat ze moeten doen. Hoe dit moet, staat in de wet. In de wet kan ook staan dat iemand anders dit mag doen.
Wat is autonoom zijn? Autonoom zijn is een vorm van onafhankelijkheid, zelfstandig te werk gaan en eigen keuzes maken.
met de vrijheid om zelfstandig te oordelen of te handelen
betreffende de vrijheid om zelfstandig te oordelen of te acteren, goeddunken, toestemming. aan eigen inzicht overgelaten - Woordfeit: Discretionair is uit het Frans overgenomen.
Discretionair kan worden omschreven als 'naar eigen inzicht' oftewel – het Latijnse bronwoord indachtig – 'naar eigen onderscheidingsvermogen'. Discreet komt sinds de 14de eeuw in onze taal voor, maar in een andere betekenis dan het woord nu heeft, namelijk: wijs, voorzichtig en bescheiden.
Het evenredigheidsbeginsel is vastgelegd in artikel 3:4 lid 2 Algemene wet bestuursrecht (“Awb”) dat bepaalt dat: “de voor een of meer belanghebbenden nadelige gevolgen van een besluit niet onevenredig mogen zijn in verhouding tot de met het besluit te dienen doelen”.
Als men een wetsartikel uit het Burgerlijk Wetboek citeert, moet zowel het artikelnummer als het boeknummer worden vermeld. Artikel 23 van Boek 1 BW wordt bijvoorbeeld opgeschreven als artikel 1:23 BW. Als met het voorgaande artikel wilt uitspreken, wordt dat uitgesproken als artikel 23 Boek 1 BW.