Intimiteit roept voor veel mensen als eerste een associatie op met een romantische relatie, maar eigenlijk is dit gevoel van vertrouwen en verbondenheid belangrijk voor alle relaties in je leven. Emotionele verbondenheid met een vriend of vriendin, of met een familielid, is net zo goed belangrijk.
Intimiteit in relaties
Gedeelde intimiteit schept een sterke band. Je voelt je dicht bij verbonden met de ander en laat de ander ook dichtbij jou komen. Intimiteit werkt als het ware van binnen naar buiten. Wanneer je binnenwereld betrokken is in de relatie, kun je deze naar buiten laten komen.
Wanneer je intimiteit mist in je relatie is het heel belangrijk om hier eerlijk over te zijn. Je stelt je kwetsbaar op als je eerlijk bent, dat zal je partner waarderen. Bespreek eerlijk of jullie nog gelukkig zijn in jullie relatie om er echt achter te komen wat er in jouw partner omgaat.
Seks is een vorm van intimiteit. Het is belangrijk dat seks een plek krijgt in je relatie, om je verbonden met elkaar te blijven voelen. Seks gaat over ontdekken, spelen, opwinden en bevredigen. Het is een soort unieke, geheime of heilige plek waar je bij elkaar komt en alles met elkaar deelt.
Seks geeft een gevoel van verbondenheid, het verdiept én verlicht je relatie, het voelt fijn en je slaapt er ook nog eens goed op. Je zou dus zeggen dat we niet van onze geliefde kunnen afblijven – maar de praktijk is vaak anders.
Liefde zonder seks – en seks zonder liefde
Mensen kunnen door eerdere kwetsende of beschadigende ervaringen heel goed in staat zijn opwinding te voelen, maar het moeilijk vinden om de ander emotioneel en intiem toe te laten. Seksualiteit is een kwetsbaar terrein voor mannen en vrouwen.
Want je zou kunnen zeggen dat het seksloos is wanneer er geen enkele vorm van seksueel contact meer aanwezig is. Maar, er zullen ook mensen zijn die dit zeggen wanneer er voor hun gevoel 'slechts' één keer per maand seks is.
Een antwoord op de vraag 'hoe lang is te lang? ' is verschillend per persoon. Vaak wordt het antwoord helder in een relatie, waarvan een van de twee mensen laat blijken behoeften te hebben aan een potje seks.
Voldoening halen uit seks met mensen waarmee je verder geen emotionele band hebt, is zeker mogelijk. Maar veel hangt af van wat voor seks je zelf bevredigend vindt, wat voor waarden en normen je hebt, en hoe je partners zich gedragen. Seks waar wel gevoelens aan te pas komen, is de maatschappelijke norm.
Je behoefte aan seks wordt door heel veel interne en externe factoren bepaalt. Iedereen z'n seks drive is anders. Dus: een echte norm voor hoe vaak je seks 'moet' hebben, bestaat niet. Als jij je goed voelt bij jouw seks leven, dan heb je genoeg seks.
Vrouwen denken gemiddeld 18,6 keer per dag aan seks, iets minder dan een keer per uur. Ook als het op slapen en eten aankomt, zijn mannen sneller afgeleid: mannen denken gemiddeld om de 38 minuten aan eten en om de 33 minuten aan slaap, terwijl vrouwen elke 62 minuten aan eten en elke 72 minuten aan slaap denken.
Intimiteit is een breed begrip van nabijheid, contact en verbondenheid. Vormen van intimiteit zijn bijvoorbeeld hand-in-hand zitten, een knuffel, een arm om je heen, voeten laten masseren. Voorbeelden waarbij iemand 'nabijheid' ervaart en zich niet of minder alleen voelt.
Het is de lijm in je relatie; door de hormonen die je tijdens het vrijen aanmaakt, krijg je samen een diepere verbinding dan je op andere manieren kunt krijgen. Seks is een manier om af te stemmen, elkaar terug te vinden, opnieuw te beginnen, te vergeven en te ontdekken. Seksuele energie is levensenergie.
Intimiteit roept voor veel mensen als eerste een associatie op met een romantische relatie, maar eigenlijk is dit gevoel van vertrouwen en verbondenheid belangrijk voor alle relaties in je leven. Emotionele verbondenheid met een vriend of vriendin, of met een familielid, is net zo goed belangrijk.
In een beginnende relatie is er veel passie (dus veel seks) en nog geen binding. Dit heet romantische liefde. Al pratend en vrijend leren de partners elkaar steeds beter kennen, waardoor de intimiteit steeds verder toeneemt.
Door seks maakt je lichaam het hormoon oxytocine aan (ook wel het knuffelhormoon genoemd). Dit hormoon zorgt voor een gevoel van vertrouwen, hechting en verbondenheid. Rondom de bevalling maken vrouwen extra oxytocine aan, zodat ze zich extra aan hun kind gaan hechten.
Je gaat meer nadenken over jezelf en over de wereld. Soms best verwarrend. Je wordt ook nieuwsgierig naar seks. Je denkt er vaak aan, het houdt je bezig, je wordt misschien voor het eerst echt verliefd, misschien heb je al een relatie.
In de praktijk betekent het dat je zes maanden lang seks kunt hebben met iemand zonder dat je een relatie hebt. Of dat je een jaar lang met iemand naar concerten gaat, elkaars vrienden kent, voor elkaar kookt, soms seks hebt en elkaar friends with benefits noemt.
De gemiddelde Nederlander sekst naar eigen zeggen zo'n twee keer per week. En dan niet even snel tussendoor, hè? Nee hoor, als we seksen, dan houden we dat zo'n twintig minuten vol. Voor- en naspel niet eens meegerekend!
Immunoglobuline A is een ander woord voor een antilichaam dat je immuunsysteem verbetert. Seks is dus goed voor je weerstand. Het antwoord op de vraag 'hoe vaak is gezond? ', is dus ongeveer een à twee keer in de week.
Als je lange tijd opgewonden bent maar niet klaarkomt, dan kan je blauwe ballen krijgen. Dat is een ophoping van spanning en bloed dat daarnaartoe gaat. Daardoor ziet het er wat blauw of paars uit. Maar het is niet zo dramatisch als sommige mannen het doen omschrijven.''
“Hoewel het in sommige gevallen zeker iets kan zeggen over de relatie, is het niet erg als een koppel weinig of geen seks heeft. Als het voor jou en je partner geen probleem is, dan is het ook écht geen probleem.
In heteroseksuele relaties korter dan een jaar heeft 86 procent van de mannen een paar keer per week zin in seks; bij de vrouwen is dat 79 procent. Na vijf jaar relatie heeft 70 procent van de mannen een paar keer per week zin in seks en nog maar 29 procent van de vrouwen.
Uitgangspunt voor een veilige, gezonde seksuele relatie (in welke vorm dan ook) is dat ieders gevoelens en grenzen worden gerespecteerd. Seksualiteit beleven met elkaar vraagt om openheid en de ander durven aan te geven wat je wel en wat je niet wilt. Om verschillende redenen kan seks ook problemen veroorzaken.