Met een warme douche voorkom je, dat je spieren te snel afkoelen en dat daardoor, de doorbloeding ervan minder wordt. Die doorbloeding is erg belangrijk, omdat het ervoor zorgt dat de afval producten in het lichaam snel worden weggevoerd uit de spieren. Bovendien kun je hiermee blessures voorkomen.
WEG MET BACTERIËN
Want ja, je wilt niet bezweet aankomen op je afspraak. Maar wist je dat de kans op vervelende infecties en uitslag op je lichaam erg groot is als je na het sporten niet doucht. Door te zweten voert je lichaam afvalstoffen af en dat zorgt ervoor dat bacteriën zich sneller verspreiden op je huid.
Wachten met douchen
Zeker dan is het belangrijk om meteen na je work-out te douchen, om al het vuil, zweet en bacteriën er meteen af te spoelen en zo infecties te vermijden. Blijf geen uren in je bezwete outfit rondlopen.
Ten eerste kan een koude douche vóór je gaat hardlopen wonderen doen, vooral als je in de hitte gaat lopen. 'Je voelt je niet alleen beter; je lichaamstemperatuur is ook een beetje lager bij de start van je training.
Je knapt veel beter op van een lauwwarme of zelfs koude douche. Zeker als je daarna ook nog een verkoelende gel aanbrengt of met een foamroller je vermoeide spieren onder handen neemt.
Het koude water stimuleert je bloedcirculatie en zorgt er dus voor dat bloed beter wordt aan- en afgevoerd naar je spieren en organen. Ook gaat je lichaam afvalstoffen sneller afvoeren. Je spieren herstellen makkelijker van een training en eventuele ontstekingen blijven zo klein mogelijk.
Koud douchen zorgt voor een verbeterde circulatie van je bloedsomloop. Dit is niet alleen goed voor je algehele gezondheid, ook voor je sportprestaties en het herstel. Het zorgt ervoor dat essentiële voedingsstoffen en energie bij je spieren en organen terecht komen.
Met een warme douche voorkom je, dat je spieren te snel afkoelen en dat daardoor, de doorbloeding ervan minder wordt. Die doorbloeding is erg belangrijk, omdat het ervoor zorgt dat de afval producten in het lichaam snel worden weggevoerd uit de spieren. Bovendien kun je hiermee blessures voorkomen.
“Van twee minuten koud douchen ga je waarschijnlijk niet afvallen. Beter kun je langdurig de kou opzoeken, door bijvoorbeeld regelmatig je thermostaat omlaag te zetten. Zie bruin vet niet als de heilige graal, maar het is wel zo dat alle beetjes helpen als het erom gaat je (slechte) vet te verminderen.”
Waarom koude therapie na het sporten? De bloedcirculatie in je lichaam wordt gestimuleerd door kou. Tijdens het nemen van een ijsbad gaat je bloed sneller stromen, wat een positief effect heeft op je hart. Daarnaast helpt het bij het herstel van de spieren en heb je minder spierpijn.
Sportarts: “Veel zweten heeft als voordeel dat je je warmte goed kwijt kunt bij het sporten. Nadeel is dat je prestaties erop achteruit kunnen gaan en je uitdrogingsverschijnselen kunt krijgen bij te veel vochtverlies. Zorg dat je tijdens de training voldoende drinkt, zeker als het zo warm is.
Het koude water zou er voor zorgen dat de bloedsomloop toeneemt waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd, maar Wiertz zegt dat dit niet wetenschappelijk bewezen is. De positieve werking komt dus vooral door het placebo-effect en doet dus niet iets voor je spieren.
Tip 6: Gebruik zweetbandjes
Een zweetbandje om je hoofd absorbeert zweet waardoor er minder zweet in je haren terecht komt. Beter voorkomen dan… toch? Spray weer droogshampoo in je haren en that's it!
Douchen verwijdert, inactiveert en of doodt ziektekiemen
Ziektekiemen op de huid, in het haar en in de luchtwegen/neusholtes hechten zich aan stofdeeltjes. Deze stofdeeltjes worden met het wisselen van kleding en schoeisel niet verwijderd. Waardoor besmetting door ziektekiemen kan plaatsvinden.
Dit vetweefsel vind je onder je huid en is o.a. zichtbaar als zwembandje maar het kan zich ook rondom je organen nestelen; de gevaarlijkste variant, want dit is niet zichtbaar. Als je dan toch vet hebt, dan graag bruin vet! Want bruine vetcellen verbranden juist en zetten de calorieën om in warmte.
Waar zit bruin vet eigenlijk in je lichaam? 'Het zit bijvoorbeeld in de hals, bij je sleutelbeen en rondom de wervelkolom. Maar we vinden het op steeds meer plekken, bijvoorbeeld ook rond de nieren, rondom de aorta en bij het hart.
Kooijman: 'Bruin vet zit onder meer bij de sleutelbenen. Met infrarood kunnen we meten hoe actief dat vet is, en hoeveel energie het verbrandt. ' Zo kijkt hij of bruin vet actiever wordt en meer energie verbrandt als mensen tussen matten liggen die langzaam afkoelen naar 4 graden Celsius.
Het zorgt voor een glowing skin en glanzend haar
Warm water kan je huid uitdrogen. Koud douchen is daarom de beste manier om je huid gezond te houden. Je krijgt er ook een frisse blos van op je gezicht. Koud afdouchen zorgt er ook voor dat je haarschubben sluiten na het wassen.
Er zitten veel voordelen aan een regelmatige sauna sessie na het sporten: het stimuleert spierherstel, helpt het lichaam met het afvalstoffen af te scheiden, bevordert de nachtrust en kan bijdragen aan gewichtsverlies. Toch is het verstandig om niet zomaar de sauna in te stappen na het sporten.
Allereerst zorgt het drinken van een glas warm water voor een betere bloedsomloop, wat ook een positieve invloed heeft op je spieren en zenuwen. Je spieren krijgen zo immers meer bloed en kunnen zich daardoor beter ontspannen. Met als bijkomend voordeel dat je minder snel spierpijn krijgt.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Door lang en heet te douchen, wordt de buitenste laag van de huid en het vetlaagje op je huid aangetast, zegt Deenen. "Die lagen zorgen er juist voor dat de huid gehydrateerd blijft en geen vocht verliest. Veelvuldig douchen kan deze lagen aantasten en de huid uitdrogen."
Douche alleen 's ochtends koud, 's avonds verhindert koud douchen de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. De meesten zullen er de voorkeur aangeven om te beginnen met een warme douche. Gooi vervolgens in één keer de temperatuur naar (ijs)koud. Zo is het (positieve) effect het grootst.