Hoe spanningshoofdpijn ontstaat weten we niet precies. We denken dat verschillende dingen samen de oorzaak zijn. Door de hoofdpijn kunt u gespannen zijn. Spanning, stress en gespannen nekspieren en schouderspieren kunnen ervoor zorgen dat de hoofdpijn blijft of erger wordt.
Spanningshoofdpijn voelt aan als een lichte tot matige hoofdpijn die vaak begint aan de zijkanten van het hoofd en is eerder zeurend en dof. Sommige mensen ervaren ook een druk op het voorhoofd door stress. Spanningshoofdpijn veroorzaakt inderdaad eerder een drukkende pijn, die aanvoelt als een soort band om het hoofd.
De oorzaak van spanningshoofdpijn is niet bekend. Er bestaan veel, nog niet bewezen theorieën. Een van die theorieën stelt dat deze hoofdpijn veroorzaakt wordt door een combinatie van pijn vanuit de nek en de aangezichtsspieren met een verlaagde pijndrempel in de hersenen.
Het komt meestal tweezijdig voor, is drukkend of knellend van karakter en de ernst is meestal licht of matig. De hoofdpijn kan zowel kortdurend zijn als continu. Het is niet gevaarlijk, maar kan wel uiterst hinderlijk zijn.
Pijn, zoals spanningshoofdpijn, is veelal een gevolg van en niet een oorzaak. Tijdens de behandeling wordt er gekeken naar dysfuncties in het lichaam. Als deze oorzaak wordt aangepakt, zullen in veel gevallen ook de hoofdpijnklachten verdwijnen.
Wanneer je af en toe last hebt van spanningshoofdpijn, kun je met een paracetamol de klachten verminderen. Let echter wel op met het veelvuldig innemen van paracetamol of andere medicijnen.
Er zijn veel oorzaken die constante hoofdpijn of plotselinge hoofdpijn veroorzaken. De grootste boosdoener is stress, dé ziekte van onze tijd. Stress leidt tot spanningshoofdpijn en zet zich vast in ons lichaam.
De hoofdpijn bij een hersentumor is niet voor iedereen gelijk, maar de typische hoofdpijn bevindt zich achter de ogen, heeft een drukkend karakter en is niet kloppend, zoals bijvoorbeeld bij migraine het geval is. Bij tumoren in de kleine hersenen kan de hoofdpijn juist in het achterhoofd zitten.
Leg je hand op je hoofd. Oefen hiermee voorzichtig druk uit terwijl je je oor naar je schouder trekt. Houdt dit een aantal seconden vast, doe de andere kant en herhaal; Sta met een stap verwijderd van een muur.
Symptomen. Zoals gezegd, uit de aandoening zich door verschijnselen van verhoogde druk in het hoofd. Dat zijn: hoofdpijn, misselijkheid en braken, soms dubbelzien, maar wat vooral van belang is: wazig zien door zogenaamde stuwingspapillen.
Hoe kan je het herkennen? De hoofdpijn is drukkend (als een bankschroef) en wordt erger naar de avond toe. Meestal voelt men de hoofdpijn rond de slapen, het achterhoofd en de kruin. De pijn treedt meestal aan beide zijden van het hoofd op, maar kan ook aan één kant voorkomen.
Doordat er een gezwel groeit, komt er meer druk op je hersenen te staan. Daardoor kun je hoofdpijn krijgen. Soms heb je daar last van als je bepaalde dingen doet, zoals niezen, bukken of persen. Je kunt de hoofdpijn op verschillende plekken in je hoofd voelen.
Spoed: Bel direct uw huisarts of de huisartsenpost als u opeens heftige hoofdpijn heeft en 1 of meer van deze dingen klopt voor u: De hoofdpijn is heel heftig, zoals u nooit eerder heeft gehad. U heeft een pijnlijke of stijve nek bij buigen van uw nek. U heeft kleine rode vlekjes op uw huid.
De tumoren ontstaan meestal rond het 50e tot 60e levensjaar, maar kunnen ook veel eerder of later optreden. Wat dat betreft is er een grote spreiding. Mannen en vrouwen lopen min of meer in gelijke mate het risico een hersentumor te krijgen.
Cervicogene hoofdpijn is hoofdpijn waarbij de pijn vanuit de nek komt en vooral aan 1 zijde van het hoofd zit. Bij cervicogene hoofdpijn heb je vaak last van zeurende hoofdpijn of pijn tussen de wenkbrauwen. De pijn straalt verder uit naar andere delen van het lichaam, zoals schouders en armen.
De huisarts verwijst patiënten bijna nooit door met een hersentumor als waarschijnlijke diagnose. Ook voor de neuroloog wordt de diagnose pas duidelijk na een MRI-scan, al heeft de neuroloog wel een vermoeden na het gesprek en neurologisch onderzoek.
Allereerst is het woord spanningshoofdpijn een vergaarbak van allerlei soorten hoofdpijn en migraine is een duidelijke ziekte. Bij migraine is het bekend wat er in de hersenen gebeurt, de activatie van de hoofdpijn is bekend, terwijl dat bij spanningshoofdpijn niet zo is.
Uit onderzoek van de overheid blijkt dat er een klein beetje van de stof in paracetamol kan zitten. Maar het is zo weinig, dat het niet gevaarlijk is. Het risico op kanker is heel klein. Zelfs als u uw hele leven elke dag het maximale aantal tabletten zou slikken.
In de volgende gevallen is het belangrijk dat u naar de huisarts gaat: Als uw hoofdpijn niet binnen een paar dagen verdwijnt met bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen of pijnstillers. Bij plotselinge ernstige hoofdpijn die u nooit eerder heeft gehad (zeker als u ouder dan 50 bent).
Hoofdpijn kan in het voorhoofd, het achterhoofd of boven op het hoofd gevoeld worden. Sommige vormen worden juist altijd links of rechts in het hoofd gevoeld. Soms is de oorzaak van hoofdpijn gemakkelijk aan te wijzen: een slechte nachtrust, verkoudheid, een concert met harde muziek of een kater.
Hoofdpijn kan door veel dingen komen. Zoals slecht slapen, veel cafeïne of vaak pijnstillers nemen. Aanvallen van hoofdpijn kunnen door migraine komen. Meestal is de oorzaak van hoofdpijn niet ernstig.
Wakker worden met hoofdpijn kan komen door slaapgebrek of slaaptekort. Ook kan tandenknarsen of stress ochtendhoofdpijn veroorzaken. Zelfs een verkeerde slaaphouding kan de boosdoener van deze pijn zijn. Eén op de dertien Nederlands wordt regelmatig wakker met hoofdpijn.