Aan het begin van een gesprek moet je direct oogcontact maken. Vervolgens moet je het oogcontact vasthouden door de ander vier tot vijf seconden lang aan te kijken. Vervolgens mag je ook best even wegkijken! Neem een paar seconden de tijd om de omgeving in je op te nemen, voordat je opnieuw oogcontact maakt.
Een gesprek kun je beginnen met het stellen van een (niet-originele) open vraag, bijvoorbeeld 'Hoe vond je de werkgroep?' Een open vraag lokt meer dan alleen maar 'ja' of 'neen' uit en stimuleert een gesprek. Een gesloten vraag, bijvoorbeeld 'Vind je dit boek interessant?'
Geef rustig en duidelijk aan hoe jij de situatie beleeft, wat je voelt en wat je wilt. Vraag hoe de ander de situatie beleeft, wat hij voelt en wat hij wil.
Gebruik instemming als middel om het gesprek te onderbreken. Geef je gesprekspartner gelijk en wees enthousiast. Hierdoor is de kans groot dat hij of zij zich gevleid voelt en dat je gesprekspartner denkt dat jij aan dezelfde kant staat in het gesprek. Dit geeft jou een kans om het gesprek over te nemen.
De eerste stap om weer een leuker persoon te worden is dus interesse tonen in een ander. Probeer in een gesprek eens wat vragen te stellen en wanneer de ander iets van jou wil weten, ga dan niet te lang door in een antwoord. Gun die ander de ruimte en probeer het gesprek bij hem of haar te houden.
Neem afstand door jezelf los te zien van de situatie. Stel je maar voor dat je met een helikopter boven jezelf cirkelt en naar beneden kijkt, of ga in gedachten achter jezelf staan en kijk naar de situatie. Zo koppel je jezelf even los, waardoor je je weer in een neutrale stand kunt zetten om je emoties te reguleren.
Wat heeft de meeste indruk op je gemaakt in het afgelopen jaar? Wat is de mooiste plek waar je ooit bent geweest? Zou je de wet overtreden om een vriend te redden? Wat zou je ouders verrassen als ze dat over je horen?
Veel mensen zeggen: 'Als ik iets kan doen, zeg je het maar'. Maak het concreet door te vragen: 'Wat kan ik voor je doen? ' Als je weet waardoor de ander zich gesteund voelt, hoef je het niet in te vullen voor hem of haar en geef je precies wat nodig is en niet wat jij in die situatie nodig zou hebben.
Maak regelmatig oogcontact in een gesprek, let op je intonatie en gezichtsuitdrukkingen, maak een warm en aanmoedigend gebaar. Iemand die gesloten is maar zich wel graag open wilt stellen, is vaak hypergevoelig voor dit soort signalen.
Zo'n gesprek met wederzijdse interesse waarin je dingen te weten kwam over iemand die je nooit had kunnen bedenken? Hoewel we soms denken alles al te weten over onze partner of beste vriend(in), is er vaak ook een hoop dat we nog helemaal niet weten.
Iedereen wil zich belangrijk en gehoord voelen, dus als je wilt dat mensen met je praten, schenk ze dan je volle aandacht. Zorg ervoor dat je altijd luistert als iemand met je praat. Probeer de regel te hanteren: 'Eerst luisteren, dan praten,' na het starten van een gesprek.
De belangrijkste kenmerken van een goed gesprek zijn: De tijd nemen, contact maken en actief luisteren. Respecteren en verplaatsen in het standpunt van de ander. Gelijkwaardigheid en tweerichtingsverkeer.