Hou de zon zoveel mogelijk buiten en zet het raam open zodra de temperatuur voldoende gezakt is. Indien mogelijk, kan je ook met een ventilator lucht laten circuleren voor de baby gaat slapen. Met een nat laken of een pot ijsblokken ervoor kan je ook (iets) koelere lucht laten ventileren.
Houd als richtlijn aan dat je jouw baby altijd één laagje meer aantrekt dan jijzelf aan kleding draagt. Ga na of de kamer waar jouw kindje slaapt de juiste temperatuur heeft. En zorg dat je baby de juiste kleding en dekens heeft. Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius.
Zowel aanhoudende warmte, zowel binnen als buiten, kan schadelijk zijn voor de gezondheid van zuigelingen en jonge kinderen. Een belangrijk aspect van het risico bij kinderen tijdens warmteperioden is dat ze niet in staat zijn om voor zichzelf te zorgen en zo oververhitting te voorkomen.
Naast de kleding van je baby aanpassen, kun je hem of haar laten afkoelen door met een natte hydrofiele luier of washandje over zijn/haar gezicht en nek te gaan. Je kunt je baby ook in bad doen. Kies dan wel voor lauwwarm water, zodat je baby niet te snel afkoelt.
Voel of je baby te warm of te koud heeft
Bij je (slapende) baby kan je aan de nek voelen of hij of zij het behaaglijk heeft, maar bij twijfel geven de voeten zekerheid. Voelen die prettig lauw aan dan is het in orde. Koude handen zijn niet ongewoon. Als je baby zweet heeft hij of zij het te warm.
Bij warmtestuwing is er geen balans tussen de lichaamstemperatuur en de omgevingstemperatuur. De temperatuur van het lichaam stijgt omdat het de overtollige warmte niet kwijt kan aan de omgeving. De huid kan rood en vochtig (transpiratie) zijn, maar ook droog aanvoelen door de verdamping van transpiratie.
Bekijk de temperatuurvoorspelling voor zomernachten op plekken waar jij graag heen reist en kies vervolgens een slaapzak met een geschikte comforttemperatuur. Daalt de temperatuur 's nachts niet onder de 10°C? Dan blijft de gemiddelde vrouw warm genoeg in een slaapzak met een comforttemperatuur van 10°C of lager.
In de avond zal het altijd afkoelen, en ligt je baby stil. Hierdoor kun je je baby beter een extra laagje kleding aantrekken, met de dikte afhankelijk van het seizoen. Een slaapzak, laken of dekentje (mits goed ingestopt!) kan je baby ook goed warm houden.
Zet je baby na de eerste dagen geen mutsje meer op in bed. Een baby regelt zijn temperatuur met zijn hoofd, daarom moet het onbedekt blijven. De ideale temperatuur van de babykamer is tussen 16˚C en 18 ˚C. Als jij een extra laagje kleding nodig hebt, dan heeft je (gezonde) baby dat waarschijnlijk ook nodig.
Als je wilt controleren of je slapende baby het niet te warm of te koud heeft, voel dan met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje. Voelt dit lauw aan, dan heeft je baby het aangenaam. Bedenk dat een gezonde baby niet zomaar onderkoeld raakt in de goed geïsoleerde en verwarmde Nederlandse huizen.
Body met lange of korte mouwen? Nog een mutsje, wantjes of sokjes erbij? Voor een baby geldt niet, hoe warmer ingeduffeld, hoe beter. Stel, het is 18 à 19 °C in de (baby)kamer, dan heb je genoeg aan een slaapzak met TOG-waarde 1, gecombineerd met een pyjama en een body met lange mouwen.
Frisse kamer
De ideale kamertemperatuur is 20 graden (voor baby's tot 8 weken), 18 graden voor baby's ouder dan 8 weken. Hou de zon zoveel mogelijk buiten en zet het raam open zodra de temperatuur voldoende gezakt is. Indien mogelijk, kan je ook met een ventilator lucht laten circuleren voor de baby gaat slapen.
Warme dagen
Wel heeft je kleine buiten extra bescherming nodig tegen de zon, vanwege zijn gevoelige huidje. Trek hem daarom kleertjes aan die zijn huid zoveel mogelijk bedekken, maar wel luchtig zijn. Kies voor katoen in plaats van synthetische stoffen. Katoen ademt en neemt het zweet beter op.
Door een tekort aan vocht kan de doorbloeding in het lichaam naar de benen, romp en armen niet meer goed verlopen, wat ervoor kan zorgen dat een kind bleek wordt en stopt met zweten. Je baby of kind raakt dan oververhit en uitgedroogd en het lichaam is te warm en te droog.
Over het algemeen geldt dat wanneer je kindje koud aanvoelt in zijn nekje, je een extra laagje aantrekt of een dekentje over hem legt. Voelt je kindje zweterig of erg warm aan, doe dan een laagje uit of doe een dekentje weg.
Waarom geen water? Baby's hebben, tot ze 6 maanden zijn, naast borstvoeding geen ander drinken nodig. Geef je je kind wel water, dan is de kans groot dat het daardoor minder moedermelk drinkt. Jouw melk zit vol met voedingsstoffen die je baby nodig heeft.
Overvloedig zweten. Droge mond. Minder naar de wc gaan/minder plasluiers (met donkergekleurde urine) Duizeligheid, misselijkheid/braken of spierkrampen.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
De veiligste slaaphouding van je baby is op de rug. Op deze manier is het gezichtje helemaal vrij, waardoor je kleintje goed kan ademen. Op het moment dat je kindje met de armen omhoog ligt, creëert je kindje meer ruimte in de longen en wordt het ademenen nog meer vergemakkelijkt.
Vermijd tocht
Zorg ervoor dat je kindje niet op de tocht ligt. Denk aan wind door open ramen en deuren, een ventilator of airco. Dit is niet goed voor je baby. Heb je een airco, volg de gebruiksaanwijzing en zet hem maar een paar graden kouder dan de buitentemperatuur.
Dit wonderbaarlijke systeem werkt bij iedereen, ook bij baby's. De eerste weken na de geboorte koelt de kern van een baby 's nachts gemiddeld af tot 36,8°C, dat is minder dan bij volwassenen.