Laat je kindje overdag op het buikje spelen bijvoorbeeld. Zo krijgt hij de kans om andere spieren te gebruiken en andere houdingen te proberen. Hoe meer je baby traint, hoe sterker hij/zij wordt. Een klein nadeel is dat een baby die sterker wordt, zichzelf dus ook makkelijker op het buikje kan rollen.
Leg je baby niet op de buik of zij te slapen. Vanaf de zij kan je baby al vanaf de eerste weken naar zijn of haar buik kantelen. Buikligging is niet veilig.
Het buikslapen is vooral gevaarlijk bij jonge baby's. Ze zijn dan nog niet in staat om zich om te rollen of hun eigen hoofd te draaien of op te tillen. Het is voor jonge baby's belangrijk dat hun gezicht vrij ligt, zodat ze goed kunnen ademen. Als een jonge baby op de buik slaapt, kan de ademhaling belemmerd worden.
Hierdoor kan de buikligging meer ontspanning geven. Dat het buikje aangeraakt wordt tijdens de slaap, kan ook op een andere manier positief doorwerken. De buik is kwetsbaarder dan de rug; het kan, vertelt Helen, voor een baby heel veilig voelen wanneer hun buik beschermd ligt.
Veilig slapen in buikligging
Kan je baby zowel overdag als 's nachts zelf goed van zijn rug naar zijn buik draaien én omgekeerd, dan kun je hem zonder zorgen laten slapen in een houding die hij zelf wil. Dit is meestal zo rond de leeftijd van zes maanden.
Als je baby het zat is en begint te krijsen, dan kun je er voor die sessie beter mee stoppen. Zodra je baby het 3 minuten volhoudt, kun je gaan uitbreiden naar 5 minuten. Zodra je baby 3 of 4 maanden oud is, is het ideaal als je baby zo'n 20 tot 30 minuten op zijn buikje kan liggen.
De meeste onderzoeken spreken over het overlijden van een zuigeling voor de leeftijd van 12 maanden, al spreken sommige recente onderzoeken ook over een grens van 18 en zelfs 24 maanden. Wiegendood komt echter vooral voor tijdens de eerste zes maanden na de geboorte en meestal niet vlak na de geboorte.
Ook warmtestuwing lijkt een probleem - in de buikligging is de warmteafgifte namelijk met 60 procent verminderd - waardoor baby's oververhit kunnen raken. Daarnaast vergroot de buikligging het risico op het opnieuw inademen van uitgeademde gassen en kan de buikligging de luchtweg blokkeren.
Leg je baby minimaal drie keer per dag even op de buik als hij of zij wakker is. Dat kan je doen vanaf de geboorte totdat je baby zich zelf kan omdraaien. Blijf er wel altijd bij en laat je baby niet op zijn of haar buik slapen.
Met de producten van Aerosleep ben je er zeker van dat je kindje comfortabel en veilig slaapt. Dit komt onder andere door de speciale 3D-structuur. Deze structuur zorgt er namelijk voor dat jouw kleintje zelfs als hij of zij met het neusje ergens tegenaan ligt alsnog goed kan ademen.
Nergens ter wereld is het aantal gevallen van wiegendood zo laag als in Nederland, mede dankzij strenge richtlijnen. Maar zelfs die kunnen niet voorkomen dat het toch nog 10 tot 15 keer per jaar gebeurt.
Ervoor zorgen dat je kindje soms elders in slaap valt kan al heel wat verhelpen. Merk je dat je baby aan het wegdommelen is in je armen, leg hem dan geregeld voor hij in slaap valt al even terug. Dan valt hij daar op een rustige manier in slaap. Daarnaast kun je bewust van heel vroeg een sterk slaapritueel maken.
3 maanden oud: 45 tot 60 minuten per dag. 4 maanden oud: 80 tot 90 minuten per dag. 5 maanden oud: 1 tot 2 uur per dag.
Veelzijdige bewegingen en regelmatig tummy time kunnen ook zeker helpen. Werkt dit niet, maak dan een afspraak maken bij het consultatiebureau. Zij kunnen dan helpen overmatig overstrekken te voorkomen door je goede tips te geven.
Symptomen van (verborgen) reflux herkennen bij je baby
Kokhalzen. Spugen. Overstrekken (het aanspannen van de rugspieren en het achterover drukken van het hoofdje) Slechte nachtrust.
Als je baby zichzelf vlot om kan draaien, kun je hem zelf zijn slaaphouding laten bepalen. Een scheef hoofdje voorkom je door je baby afwisselend met het hoofdje naar links en naar rechts te leggen. Leg je baby regelmatig op zijn buik als hij wakker is. Blijf daar dan wel bij.
Automatische draait je baby's of dreumes zichzelf op zijn buik, lekker met de knieën iets onder de buik en de billen in de lucht. Kinderarts Corrie Jacobs zegt dat kinderen deze houding fijn vinden omdat ze ook zo in de baarmoeder lagen: 'Kinderen kruipen graag terug in de foetushouding.
Buikligging en zijligging
Leg je baby niet op zijn zij. Met deze houding is het risico op wiegendood groter. Ook ontstaat na enkele weken de kans dat je baby op zijn buik rolt. Bij de ene baby gebeurt dit wat eerder dan bij de andere.
Na de eerste paar weken kan een baby zijn eigen temperatuur al veel beter reguleren en is een mutsje veel minder nodig. Laat hem daarom binnenshuis af, zodat je baby de warmte ook kwijt kan! Als je naar buiten gaat met je baby en het is fris, dan mag hij gerust weer op.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Voel of je baby te warm of te koud heeft
Bij je (slapende) baby kan je aan de nek voelen of hij of zij het behaaglijk heeft, maar bij twijfel geven de voeten zekerheid. Voelen die prettig lauw aan dan is het in orde. Koude handen zijn niet ongewoon. Als je baby zweet heeft hij of zij het te warm.
Probeer uw kindje niet met twee handen onder de oksels op te pakken, hierbij kan het kindje gemakkelijk overstrekken. U kunt het kindje beter oppakken door één hand op de buik van de baby te leggen en het kindje op die hand te draaien. Doe dit niet te snel, zodat uw baby niet wordt overvallen.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Waar is tummy time goed voor? Tummy time heeft een positieve invloed op de motorische ontwikkeling en het evenwichtsgevoel van je baby. Alle spieren worden namelijk getraind wanneer hij zijn hoofdje gaat optillen en zich gaat opdrukken. Op een gegeven moment zal hij ook zijn beentjes onder zijn lichaam trekken.