Met tummy time leg je je baby af en toe op zijn buikje op een zachte, maar stevige ondergrond. Dit kan bijvoorbeeld op een tapijt zijn of in de box. Het idee is dat je hierbij je baby aanspoort zijn hoofdje omhoog te doen, dat is het hele doel van tummy time!
Tips om de buikligging te stimuleren
Leg je baby eens op zijn buik in de box, op een kleed op de grond, dwars op je knieën of op het aankleedkussen terwijl je hem aan- of uitkleedt. Je maakt het voor je baby makkelijker om in buikligging te liggen door met één hand wat lichte druk uit te oefenen op de billen.
2 maanden oud: toewerken naar 20 tot 30 minuten per dag verspreid over verschillende sessies. 3 maanden oud: 45 tot 60 minuten per dag. 4 maanden oud: 80 tot 90 minuten per dag. 5 maanden oud: 1 tot 2 uur per dag.
Het liggen op de buik
Hoe hoger de baby wordt gehouden, hoe meer kracht hij nodig heeft om zijn hoofdje rechtop te houden. En de baby op zijn buik op jouw buik leggen. De baby ligt met zijn buik op je arm. Dit doe je zo: steek je arm tussen de beentjes van de baby door en leg je hand op zijn buik.
Het is daarom heel belangrijk het hoofdje steeds goed te ondersteunen. Doe je dat niet of schud je de baby hard door elkaar, dan kunnen kleine bloedvaatjes in de hersenen scheuren door de beweging met alle gevolgen vandien zoals blindheid, doofheid, stuipen, leermoeilijkeheden, hersenbeschadiging of zelfs de dood.
Probeer uw kindje niet met twee handen onder de oksels op te pakken, hierbij kan het kindje gemakkelijk overstrekken. U kunt het kindje beter oppakken door één hand op de buik van de baby te leggen en het kindje op die hand te draaien.
De zwaarste baby's worden geboren in mei
De zwaarste baby's worden namelijk in de maand mei geboren. Ze wegen zo'n 200 gram meer. Gemiddeld wegen baby's bij de geboorte rond de 3500 gram, al wordt er van een normaal geboortegewicht gesproken als een baby 2500 tot 4000 gram is.
Leg je baby minimaal drie keer per dag even op de buik als hij of zij wakker is. Dat kan je doen vanaf de geboorte totdat je baby zich zelf kan omdraaien. Blijf er wel altijd bij en laat je baby niet op zijn of haar buik slapen.
Ze houden hierbij hun hoofd al goed in balans. Rond 6 maanden vinden heel wat baby's het leuk om vanuit rugligging met de handen overeind te worden getrokken. Je kind zal zijn of haar hoofd zelf rechtop houden, zijn of haar rug krommen en zelf flink meetrekken.
Een pasgeboren baby heeft nog weinig spierkracht en z'n grote hoofdje weegt erg veel in verhouding met z'n kleine lichaam. Het is dan ook behoorlijk hard werken voor je baby om z'n hoofdje op te tillen en hij zal in het begin nog flink knikkebollen.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Fladderen bij opwinding is een heel normaal verschijnsel. Bijvoorbeeld als je elkaar na een tijdje weer ziet en jouw kind heel enthousiast is. Bij heftige emoties kan het fladderen nog langer duren. Soms gaat een kind erbij springen of rondjes draaien.
Ontwikkeling baby van 3 maanden
Wanneer hij op zijn buik ligt, kan hij zijn hoofd goed optillen. Op die manier traint je baby zijn nek- en rugspieren.
Spelletjes in buiklig (trainen hoofdbalans en zitten);
met een spiegel voor het kind in buiklig op de grond gaan liggen. in buiklig samen een boekje lezen, een toren bouwen, bal over rollen. samen onder een deken verstoppen in buiklig. het kindje in buiklig kriebelen en masseren over het hele lichaam.
Leren kruipen
Andere kindjes beginnen dan weer wel eerst met kruipen. Op deze manier verloopt de ontwikkeling van elke baby anders. Gemiddeld gezien gaat een baby kruipen als hij ongeveer tussen de 7 en 9 maanden oud is. Je kunt je baby ook helpen met leren kruipen.
Wanneer mag een baby wél op de buik slapen? In ongeveer 9 van de 10 gevallen komt wiegendood voor in de eerste 6 maanden na de geboorte. Om die reden wordt geadviseerd het slapen op de buik zo lang mogelijk uit te stellen. In ieder geval tot het moment dat je baby zelf makkelijk heen en weer kan rollen.
Signalen van oververmoeidheid bij baby:
Vreemd genoeg zijn oververmoeide baby's vaak overactief: ze maaien met armpjes en beentjes en ze lijken om steeds meer aandacht en prikkels te vragen: als je met ze rondloopt kijken ze geïnteresseerd rond en stopt het huilen.
Wees niet verbaasd als je baby niet ongestoord slaapt 's nachts, en allerlei bewegingen maakt met de armen en benen. Geen zorgen. Deze schokkerige bewegingen maken deel uit van de normale ontwikkeling van je baby.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Leg uw kind op zijn rechterzij en til hem in deze houding langzaam op. Hierdoor zal uw kind het hoofdje naar links mee omhoog nemen. Laat uw kind rechtop zitten en beweeg het lijfje naar rechts. Om de ogen horizontaal te laten komen zal uw kind het hoofdje naar links proberen op te tillen.
Je baby leert kruipen. Het is een van die magische momenten in het eerste levensjaar. De meeste baby's zijn gemiddeld tussen de 7 en 10 maanden als ze gaan kruipen. Maar er zijn ook baby's die pas later gaan kruipen (of gaan billenschuiven) of de hele kruipfase overslaan en meteen gaan lopen.
Makkelijke baby's
zijn regelmatig, gaan positief in op nieuwe prikkels, passen zich snel aan in nieuwe situaties en hebben een redelijk opgewekt stemmingsleven. Ze hebben bijvoorbeeld vrij snel een regelmatig slaap-waakpatroon, eet nieuw eten met smaak en gaat zonder veel protest uit logeren.
Je pasgeboren baby is het meest geboeid door geluiden die hij of zij herkent van in de baarmoeder: de hartslag van mama als de baby dicht tegen haar aan ligt, de stem van mama, een liedje dat vaak speelde tijdens de zwangerschap ... Je kind leert tussen 0 en 3 maanden bepaalde geluiden herkennen.
Een baby is voor honderd procent afhankelijk van de zorg van anderen en kan nog niets zelf. Je jonge baby is dus nog helemaal afhankelijk van jou en je kan hem dus niet verwennen. Laat het goedbedoelde advies van je kraambezoek dus maar voorbij vliegen. Als hij huilt, is er iets met hem aan de hand.