Oraal: volgens het Kinderformularium van het NKFK ( amoxicilline) bij kinderen vanaf 1 maand tot 18 jaar: 50 mg/kg/dag (range 40–60 mg/kg/dag; bij de indicatie 'bacteriële infecties') over 3 verdeelde doses, max.1,5 g/dag.
Antibiotica bij kinderen wordt vaak oraal gegeven via een lepel, spuitje, capsule of tablet. Als je kind het medicijn doorslikt, wordt het daarna via het bloed door het lichaam verspreid. Het komt bijna overal terecht, ook in de urine. Vaak werkt het al binnen één tot twee uur nadat het is doorgeslikt.
Neem de volgende dosis niet te snel in, maar wacht ongeveer 4 uur voordat u een volgende dosis inneemt. Neem geen dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen. Blijf amoxicilline/clavulaanzuur innemen totdat de kuur is afgemaakt, zelfs als u zich beter voelt. U hebt elke dosis nodig om de infectie te bestrijden.
De soort vloeistof waarmee je antibiotica inneemt is van belang. Doe dit zoveel mogelijk alleen met water. (fruit)sappen, melk en alcohol zorgen alle voor een verminderde werking.
Fruitsap, melk en alcohol kunnen de absorptie verhinderen. Neem de hele kuur, dan zijn alle bacteriën vernietigd. Stop je voortijdig, dan kan de infectie opflakkeren en werk je antibioticaresistentie in de hand. Yoghurt kan de werking van antibiotica verminderen, wacht tot 3 uur na de inname van het tabletje.
Bij veel medicijnen is alcohol van invloed op de werking van het medicijn. Voor amoxicilline geldt dit niet. Er is geen interactie bekend tussen amoxicilline en alcohol. Neem het medicijn nooit in met alcohol, maar met water.
Sommige leerlingen hebben standaard medicatie nodig onder schooltijd zoals astmapufjes, antibiotica, zetpillen of Ritalin. Je kunt aan de school vragen of de leerkracht deze middelen wil verstrekken.Zowel de school als de individuele leerkracht is hiertoe niet verplicht.
De capsules, tabletten en drank werken na 1 tot 2 uur.De injectie en het infuus werken meteen.Eén dosis werkt 6 tot 12 uur. Na een paar dagen merkt uw kind dat de klachten van de infectie minder worden.
Enkele algemene tips:
laat je kind wennen aan het 'vreemde materiaal', bijvoorbeeld het masker van de aerosol opzetten zonder het in werking te stellen. laat je kind het voorschrift aannemen bij de arts en weer afgeven bij de apotheek. beloon je kind na het toedienen van het medicijn. vraag advies in de apotheek.
Er moet op zijn minst twee uur zitten tussen inname van de medicatie en van de zuivelproducten. Het calcium in de melk maakt complexe verbindingen met stoffen uit de antibiotica, die dan niet meer goed door de darmwand in de bloedbaan komen.
Wanneer? Capsule of drank: u kunt de capsule of de drank het beste op een lege maag innemen. Dat is 1 uur voor of 2 uur na de maaltijd. Voedsel vermindert namelijk de opname van dit medicijn.
Zo gaat het medicijn snel door de slokdarm naar de maag. Dat is belangrijk: sommige antibiotica kunnen de slokdarm beschadigen als ze blijven hangen in de keel.
Voor jonge kinderen is het lastig om tabletten of capsules voor te slikken. Een groot deel van de medicijnen die gebruikt worden voor kinderen, kunnen ook in vloeibare vorm gegeven worden. U kunt uw kind dan via een lepeltje, een pipetje of via een spuitje de medicijnen in de mond geven en het daarna laten doorslikken.
In melk en yoghurt zit bijvoorbeeld calcium. Dat heeft ons lichaam nodig. Maar je kunt het beter niet tegelijk innemen met bepaalde medicijnen. Sommige antibiotica bijvoorbeeld 'plakken' aan de calcium vast.
Je verkleint de kans op vergeten als je het antibioticum elke dag op hetzelfde tijdstip inneemt. Wanneer je de antibioticum niet op tijd hebt ingenomen, moet je dat zo snel mogelijk alsnog doen. Is het echter al bijna tijd voor je volgende dosis, dan kun je de vergeten dosis beter niet meer innemen.
Alcohol droogt uit en veroorzaakt soms onrustige slaap, twee dingen die je lichaam niet kan gebruiken bij het bestrijden van een infectie. Alcohol drinken tijdens de antibioticakuur wordt daarom altijd afgeraden. Er zijn echter twee antibiotica waarbij de arts het echt sterk afraadt om alcohol te drinken: Tinidazol.
Dat hangt af van het soort antibioticum en de infectie. Als op het etiket 3x per dag staat, probeer het antibioticum dan in te nemen bij het ontbijt, het middageten en het avondeten. Staat er elke 8 uur, probeer het dan in te nemen om ongeveer 08.00 uur, 16.00 uur en voor het slapengaan.
De gebruikelijke dosering van dit medicijn is 250 mg tot 500 mg driemaal per dag of 750 mg tot 1 g om de 12 uur, afhankelijk van de ernst en de aard van de infectie. Ernstige infecties: 750 mg tot 1 g driemaal per dag.
Antibiotica kunnen bijwerkingen geven, zoals misselijkheid en rode huiduitslag. Slik antibiotica zoals op het recept staat. Bel uw huisarts als u toch zieker wordt of meer dan 3 dagen koorts houdt. Als antibiotica te vaak worden gebruikt, kan een bacterie ongevoelig worden voor de antibiotica.
Antibiotica kan verschillende bijwerkingen hebben. In het begin van de eerste week kunt u zich moe en hangerig voelen. Ook kunt u last krijgen van uw maag of buik. In de meeste gevallen nemen deze klachten in de loop van de eerste week af.
Als een patiënt zich tijdens een behandeling met een antibioticum moe voelt, ligt het voor de hand deze vermoeidheid toe te schrijven aan de ziekte waarvoor het antibioticum werd voorgeschreven. Toch menen patiënten nogal eens dat de vermoeidheid een rechtstreeks gevolg is van het gebruik van het antibioticum.
U kunt koorts hebben en u kunt zich zeer moe voelen.
NIET WAAR: Gelijktijdig antibiotica en yoghurt innemen is geen garantie om je darmflora te sparen of om maaglast te voorkomen. Antibiotica ontzien immers ook de lactobacillen in yoghurt niet. Sommige antibiotica (bijvoorbeeld chinolonen) neem je zelfs beter niet in met melkproducten.
Antibiotica en paracetamol
Gebruik je paracetamol naast antibiotica? Deze twee geneesmiddelen gaan zonder problemen samen. Houd je wel altijd aan de voorgeschreven dosering van beide middelen, dan werken deze het beste.