De meest simpele manier om dit te doen is door de ramen en mogelijk deuren open te gooien. Hierdoor ventileert de schuur veel beter en wordt het moeilijker voor de schimmel om te groeien. De schuur wordt minder vochtig en dus minder interessant voor de schimmel.
Om een vochtige schuur te voorkomen is het zaak om genoeg frisse lucht door de schuur te laten waaien. Dit kan uiteraard door het raam af en toe eens op een kiertje te zetten, maar ook met ventilatieroosters.
Schimmels houden niet van frisse lucht, maar wel van vochtige plekken. Check daarom of je voldoende lucht tegen vochtproblemen. Oudere huizen hebben meestal alleen natuurlijke ventilatie en huizen vanaf 1975 vaak mechanische ventilatie.
Dan kun je het hout behandelen met de Osmo Power-Gel. Deze gel verwijderd schimmels en algen van het hout. Daarnaast is dit product ook een hout ontgrijzer. Na behandeling met de Power-Gel komt de natuurlijke kleur van het hout weer naar boven en is de vergrijzing en schimmels verwijderd.
Sporen zijn zeer kleine deeltjes (diameter 1-10 µm) die vaak gemakkelijk door de lucht worden meegenomen en zodoende zorgen voor verspreiding van de schimmel. Voor de meeste schimmels zijn temperaturen tussen 4 en 40 ˚C en een relatief vochtgehalte in de lucht van 70 tot 100% optimaal.
In kamers waar het vaak koud is, krijgen schimmels meer kans om te groeien. Zet de verwarming 's nachts op 15°C. Doe de verwarming nooit helemaal uit!
Natte oppervlakken droogmaken niet te ver laten afkoelen. Woonkamer en keuken ventileren bij gebruik. Ventileren ook zin als het buiten regent en de temperatuur in huis hoger is dan buiten. Uren ventileren met een open raam heeft geen zin en zorgt dat de slaapkamer te veel afkoelt.
De vochtregulering van beits zorgt ervoor dat hout wel naar buiten kan, maar niet naar binnen. Dit voorkomt houtrot in jouw houtwerk. Daarnaast zijn er nog verschillende extra bescherming opties zoals bescherming tegen uv-straling of schimmel. Zo is er voor elke situatie een geschikte optie.
Azijn kan een betaalbare en effectieve oplossing zijn om schimmel te verwijderen. Meng gelijke delen water en azijn en breng dit aan op de muur met een spons of sprayfles. Laat de oplossing ongeveer een uur intrekken en veeg dan de schimmel weg met een schone doek.
U kunt huidschimmel behandelen met een crème of zalf met een middel tegen schimmel. Zoals terbinafine op de huid, miconazol op de huid of clotrimazol op de huid. U kunt dit zonder recept kopen bij de drogist of apotheek.
Het evenwicht tussen de bacteriën en schimmels herstelt zich vaak vanzelf waarna de schimmelinfectie ook vanzelf weer overgaat.
Schimmel gaat niet vanzelf weg en moet je daarom goed schoonmaken. Doe dit direct zodra de schimmel zichtbaar wordt. Hoe langer je namelijk wacht, hoe moeilijker het is om schimmel weg te halen. Verwijder de schimmel met warm water waar je soda aan toevoegt.
Dit kan komen doordat het schuurtje niet zo vaak open gaat, slecht is geïsoleerd of als er geen ramen in zitten. Je kunt voor luchtventilatie zorgen door de ramen op een kiertje te zetten, een ventilator te installeren of één keer per week de deur van je schuur even open te zetten als je geen ramen hebt.
De schuur is voor sommigen van ons de plek om spullen in op te slaan maar waar je verder niet dagelijks of wekelijks gebruik van maakt. Gereedschap, hout, tuinset, bouwmaterialen, een extra koelkast en misschien ook nog een fiets of ander vervoersmiddel hebben vaak allemaal een plekje in de schuur.
Impregneren van hout en houten constructies doet u eenvoudig met Woodseal Pro. Dit is een watergedragen, milieuvriendelijk en transparant hout impregneermiddel. Met Woodseal Pro kunt u meteen aan de slag. Het aanbrengen is eenvoudig en doet u met een lage drukspuit (blok)kwast of verfroller.
Door geïmpregneerd tuinhout te beitsen bescherm je deze ondergrond nog beter. Hierdoor gaat het hout langer mee. Waar normaal geïmpregneerd hout 10 tot 15 jaar meegaat, kan dit hout 20 tot 25 jaar meegaan als het goed gebeitst wordt. Hoe geïmpregneerd hout behandelen het beste kan, lees je in dit blog.
Tuinbeits is geschikt voor bijvoorbeeld tuinhuizen, schuren, blokhutten of tuinmeubels. Voor hout dat minder nat wordt kies je een beits met een minder hoge vochtregulerende werking, zoals buitenbeits. Het voordeel van buitenbeits is dat deze langer meegaat.
Beits verzadigd het hout waardoor er niks meer in het hout kan trekken.Lakverf vormt daarentegen een beschermende film over het hout waardoor het hout volledig is afgeschermd. Daarnaast zit er verschil in duurzaamheid, verwerking, en uitstraling. Hier lees je meer over in de volgende paragraaf.
Bij een nieuwe schuur kan u direct rekening houden met de isolatie. U kan dan het beste kiezen voor de warm dak methode. Bij deze methode plaatst u de isolatie zoals PIR, XPS of EPS bovenop de dakconstructie. U combineert dan de isolatie met een dampremmende folie en werkt u dak af met EPDM of bitumen.
Heeft uw tuinhuis wel voldoende ventilatie? Ventilatie voorkomt condens aan de binnenkant van uw tuinhuis. Daarom is het van belang om ventilatieroosters aan te brengen. Voor een optimale beluchting plaatst u één ventilatierooster aan de voorkant en één rooster aan de achterkant van uw blokhut of tuinhuis.
Je kunt het beste achterhalen of je genoeg ventileert door een CO2 meter in huis te halen. Door in elke kamer CO2 meters op te hangen, kun je de luchtkwaliteit in verschillende ruimtes meten. Door hiernaast te investeren in een vochtmeter, kun je het binnenklimaat optimaliseren.
U zorgt voor gezonde, schone lucht in huis via ventilatieroosters, ramen en deuren. Zet de ventilatieroosters altijd open, ook in de winter. Als er geen ventilatieroosters zijn, probeer (klep)ramen dan zo vaak mogelijk op een kier open te zetten.