Binnenriolering systemen kunnen thermisch en akoestisch worden na-geïsoleerd met behulp van op maat gemaakte materialen. Voor buizen gebruik je buisisolatie en sluitstrips, voor bochten, t-stukken en andere overgangen maak je met behulp van isolatieplaten en isolerende tape de isolatie zelf op maat.
Bekijk goed welke stukken isolatie waar moeten komen, zodat je goed uitkomt met de aangekochte hoeveelheid. Vouw het isolatiemateriaal om de leiding, verwijder de dubbelzijdige tape en plak beide kanten aan elkaar. Tip! Gebruik jij isolatiemateriaal zonder plakrand, plak dan de naden zelf dicht met buisisolatie tape.
Buisisolatie hittebestendig
De isolatie is goed bestand tegen hoge temperaturen. Het materiaal kan temperaturen tot 95°C goed aan. En van veel merken is de isolatie vlamdovend. De Belgische Consumentenbond deed onderzoek naar isolatie van cv leidingen.
Leidingenisolatie en warm tapwater
Let hierbij wel op dat u alleen circulatieleidingen isoleert. Het isoleren van andere leidingen van het warme tapwater is niet verstandig. Normale leidingen moeten namelijk zo snel mogelijk afkoelen om legionella in de leidingen te voorkomen.
De koudwaterleiding dient geïsoleerd te worden om condens te voorkomen en opwarming te vermijden. Condensvorming kan corrosie, lekkage en schade aan inventaris, opgeslagen meterialen of plafonddelen of gebouwconstructies veroorzaken. Meerdere isolatiematerialen zijn geschikt voor de isolatie van koudwaterleidingen.
De leidingen die u kunt isoleren zijn de waterleidingen en cv-leidingen. Waarom deze twee leidingen? Allereerst de cv-leiding: deze zorgt ervoor dat er warm water naar uw radiatoren gaat, wanneer deze eerst door een koude ruimte gaat verliest deze al een deel van zijn warmte.
Buizen in onverwarmde ruimtes geven in uw woning onnodig veel warmte af. Door isolatie van buizen toe te passen bespaart u direct op de energiekosten. Isolatie van verwarmingsbuizen is een goedkope manier van isolatie die u snel terugverdient. Bovendien voert u de klus gemakkelijk zelf uit.
waarom buisisolatie voor je woning? Buizen in de technische ruimte of in onverwarmde ruimtes zoals de kelder, zolder of garage geven onnodig veel warmte af. Door ze te isoleren, voorkom je warmteverlies tussen de verwarmingsketel en de radiatoren en bespaar je meteen op energiekosten.
Buisisolatie wordt gebruikt voor het isoleren van leidingen (leidingwerk en buizen). Buisisolatie wordt om het leidingwerk geplaatst en middels een plakstrip dicht gemaakt. Het is een makkelijk te plaatsen isolatiemateriaal waarmee u ook meteen energie bespaart.
Radiatorfolie is een soort zilverfolie dat je tegen de muur of aan de achterkant van een radiator aanbrengt. Dit folie werkt door de straling van de radiator te reflecteren.
Bandagefolie is een dunne, sterke folie die bijna geen warmte uitstraalt. De folie kan je makkelijk om buizen wikkelen of in stroken plakken. Hiermee wordt de warmte uitstraling van de buizen voor 95% tegengehouden.
Deze holle isolatie buizen zijn gemaakt van polyetheenschuim en voorzien van een handig kliksysteem. Hierdoor schuif je de buisisolatie gemakkelijk om je leidingen heen. Plak de naad dicht met ductape of lijm de naden aan elkaar zodat de buizen niet kunnen verschuiven.
Bij een radiator met één plaat is het beter om geen radiatorfolie aan de radiator plakken. Bevestig de radiatorfolie in dit geval aan de muur, omdat je anders de plaat inpakt en hierdoor de warmteafgifte van de radiator aan de ruimte beperkt.
Je kan buisisolatie buizen schilderen, op de voorwaarde dat je het juiste type verf gebruikt. Warmte isolerende muurverf is zeer geschikt voor deze klus, omdat het goed bestand is tegen hoge temperaturen.
Als jouw waterleidingen en kruipruimte niet geïsoleerd zijn, dan heb je een grote kans dat in de winter jouw waterleidingen zullen bevriezen. Bij nachtvorst zal de temperatuur in de kruipruimte door tocht en vocht snel afnemen.
Isoleren kan met glas- of rotswol. Kies voor zachte matten en pak na het isoleren het geheel in met een damp-open folie (bijv. onderdakfolie). Zorg dat je de boiler ook langs boven en onder afdekt met isolatie en dat je de naden van de folie afplakt.
Oorzaak 1 legionella: koud water dat opwarmt
Bij hoge temperaturen vanaf 55 graden – die in een goed functionerende warm waterleiding wel worden gehaald – wordt het de bacterie te heet en sterft hij af. Dit zorgt ervoor dat legionella in een koud waterleiding veel vaker voorkomt dan in een warm waterleiding.
Ook isolatie kan dan niet verhinderen dat het koude water plaatselijk opwarmt. Voorkom kruisingen en leg warme en koude waterleidingen in een vloer het liefst 0,75 meter uit elkaar. De enige goede oplossing is dus: voorkom kruisingen en leg warme en koude waterleidingen in een vloer het liefst 0,75 meter uit elkaar.
Leidingen isoleren met glaswol en polyethyleenschuim
Glaswol wikkel je in stukken rond de buizen en kleef je vast met tape of ijzerdraad. Voor isolatie met polyethyleenschuim kan je speciale buisisolatie gebruiken die je heel eenvoudig over de buizen kan klikken.
Isoleer de onderkant van je vloer. Heb je een kruipruimte van minstens 35 cm hoog? Dan kun je het beste vanuit de kruipruimte isolatiemateriaal aanbrengen tegen de onderkant van de vloer. Bijvoorbeeld thermoskussens, platen van kurk, hout, vlas, EPS, schuim, glas- of steenwol.
U kunt simpelweg de verwarmingsbuizen lichtjes opschuren en daarna 2 maal verven met latex muurverf. Het beste is om de oude of nieuwe verwarmingsbuizen eerst te voorzien van een grondverf.
Radiatorfolie houdt stralingswarmte tegen
Radiatorfolie is gewoon een soort aluminiumfolie. En elke padvinder weet dat aluminiumfolie goed werkt om bananen of aardappels te poffen op een kampvuur zonder dat je eten aanbrandt.
Zet de verwarming 's nachts dus op 15 graden, en doe dat al een uur voor je naar bed gaat (het blijft nog wel een tijdje warm in huis). Dat scheelt gemiddeld 6,5 procent op je gasverbruik (als je eerder de verwarming 's nachts niet laag zette).