Het schoonmaken van vies afvalwater doen we op een rioolwaterzuivering. Daar staan grote waterbakken, waarin heel veel bacteriën leven. Zij maken het water helemaal schoon. Het zuiveren van rioolwater met bacteriën noemen we een 'biologisch proces'.
Thuis het leidingwater zuiveren
De gemakkelijkste en goedkoopste manier om thuis water te zuiveren, is door het kraanwater te filteren. Je maakt hierbij gebruik van bijvoorbeeld een waterfilterkan van ZeroWater. De 5-trapsfilter van ZeroWater filtert alle vaste opgeloste stoffen uit het water.
Dat kun je eenvoudig doen met een oud laken of een theedoek. Vervolgens is het vrij eenvoudig, je haalt het water, na voorfiltering, uit bijvoorbeeld je regenton en je giet het water boven in onze waterfilters en het komt er als schoon en gezond drinkwater onderuit, zonder elektriciteit.
Een bijzondere en betrouwbare manier van waterzuivering is het doden van bacteriën en virussen met UV licht. Hiervoor heeft Katadyn de Steripen ontwikkeld. Dit product dat bekroond is als beste uitvinding in 2001 kan binnen 48-90 seconden alle virussen en bacteriën doden door middel van UV licht.
Regenwater gebruiken om van te drinken, te koken, te douchen of te baden? Dat raden we ten zeerste af. Regenwater kan besmet zijn met bacteriën. Het water dat je hiervoor gebruikt, moet voldoen aan de wettelijke normen voor drinkwater.
Brita werkt op basis van granulaat, dat zijn kleine korreltjes actieve kool. Deze korreltjes filteren nauwelijks en laten vele toxines en bacteriën door. Om deze reden adviseren wij om beslist geen Brita te gebruiken. Andere filters zoals de Berkey- of EWO-waterfilters maken gebruik van een blok actieve kool.
De Ultimate Bottle zet urine of zeewater om in schoon drinkwater. Dat gebeurt via een klein filter van grafeen in de bidon. Zo kun je ook onder barre omstandigheden gewoon blijven drinken. Van urine is 95 procent water en de rest bestaat vooral uit zouten en afvalstoffen.
Een kraanwater filter monteer je direct aan de kraan. Meestal is dat de kraan in de keuken. De kraanwater filter is opgebouwd uit verschillende lagen met stoffen als zeoliet-erts, calciumsulfaat en kool. Deze stoffen filteren onder andere chloor, schadelijke bacteriën en andere onzuiverheden uit het kraanwater.
De prijs van een Hydraloop systeem, zonder eventuele aanpassings- of breekwerken aan de woning zelf, ligt tussen 4.000 en 7.000 euro. In Nederland zijn er momenteel een twintigtal Hydraloopinstallaties geplaatst. De technologie staat dus nog in de startblokken.
Hoewel grondwater door beschermende kleilagen vaak geen chemische verontreinigingen bevat, kunnen er wel te grote hoeveelheden ijzer of zout inzitten. Zelf opgepompt grondwater is dan ook niet zomaar geschikt om te drinken en mag bovendien wettelijk niet aan anderen worden geschonken.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen.
Kook het water voor u het drinkt: het koken van water vermindert het chloorgehalte, omdat chloor verdampt. Met het koken van water worden tevens bacteriën en andere schadelijke micro-organismen gedood die met het blote oog niet te zien zijn.
Om regenwater drinkbaar te maken, moet je het regenwater eerst zuiveren. Een geschikt proces is bijvoorbeeld membraanfiltratie. Dit wordt ook gedaan door sommige drinkwaterbedrijven om drinkwater te maken van oppervlaktewater.
De enige manieren om meer drinkbaar water beschikbaar te maken, is door ontzouting en waterhergebruik. In regio's waar grond- water en oppervlaktewater schaars zijn, wordt al heel lang zeewater ontzout om in de behoefte aan drinkwater te voorzien. Koeweit bijvoorbeeld haalt al zijn drinkwater uit zeewater.
Een koolstof filter haalt diverse chemische stoffen uit het water. Pesticiden, Chloor en Jodium worden verwijderd. Een koolstof filter word vaak gebruikt in combinatie met een keramisch filter omdat je zo vrijwel alle ziekteverwekkers kunt filteren. Het water dat je zuivert kun je direct drinken.
Leidingwater mag bijvoorbeeld geen micro-organismen bevatten in hoeveelheden die gevaar kunnen opleveren voor de gezondheid. Om het te ontdoen van virussen en bacteriën wordt chloor toegevoegd. De chloorgeur van leidingwater kan wel storend zijn, maar het is niet schadelijk en het vervliegt snel.
Het is onvoorstelbaar en ook bij niet veel mensen bekend hoeveel water voor ons lichaam doet en hoe belangrijk het is om zuiver water tot ons te nemen. Water wat op natuurlijke wijze gezuiverd is, zonder chemicaliën en organismen, is één van de grootste hoekstenen van een gezond en vitaal leven.
De kwaliteit van het Nederlandse kraanwater is uitstekend. Het is zelfs het beste drinkwater van de wereld, zegt ook het wateronderzoeksinstituut KWR. Een waterfilter is dus volstrekt overbodig. Het extra filteren haalt bovendien de stoffen uit het water die uw lichaam juist nodig heeft, zoals ijzer, zink en selenium.
Het antwoord hierop is over het algemeen: nee, dit water kun je beter niet drinken. Zorg ervoor dat je drinkwater uit de kraan of een bron drinkt, want dat is een stuk veiliger. Van het water wat je in de bergen tegenkomt kun je namelijk ziek worden, want er kunnen bacteriën, virussen of micro-organismen in zitten.
Als het zeewater lang genoeg gekookt wordt, blijft al het zout op de bodem achter terwijl het zoete water verdampt. Deze waterdamp wordt opgevangen en afgekoeld. Dan is het water zoet. Het is vaak nog niet geschikt om te drinken, omdat er nog andere mineralen zoals magnesium, zwavel en kalk in kunnen zitten.
Wanneer je zout zeewater drinkt, is het lichaam niet meer in staat om het zout uit het lichaam te spoelen. Door dit proces verlies je kostbare vloeistoffen en word je nog meer gedehydrateerd! Je spieren zullen verschrompelen, je krijgt hartritmestoornissen en je zal uiteindelijk sterven van uitdroging.
Water is hartstikke gezond. Er zitten geen calorieën in en het tast je tanden niet aan. In Nederland kun je het beste water uit de kraan drinken. Verder is er bronwater en mineraalwater te koop, met en zonder koolzuur.
Voor optimaal gebruik dient u uw filter om de 8 weken te vervangen. De Brita melder zal u hieraan herinneren (gebruiksaanwijzing, zie Brita brochure). Wanneer na acht weken gebruik de vier balkjes verdwenen zijn, waarschuwt een knipperende pijl dat het nodig is de Brita patroon te vervangen.