Bij een verbouwing kan je echter meestal geen aardlus meer plaatsen. Een alternatief voor de aardlus zijn de aardpinnen of aardingsstaven. Dit zijn koperen staven van 1,5 of 2 meter lang die je in de grond klopt om zo voldoende aarding te voorzien.
De verbinding met de aarde noemen we de aarding. Dit kan verwezenlijkt worden door middel van een aardlus onder de fundering van je woning of door middel van een aardelektrode, een koperen geleider die voldoende diep de grond wordt ingebracht. Die aarding mag een bepaalde maximale weerstandswaarde niet overschreiden.
Hoe een aardpen slaan? Een aardpen kunt u niet eenvoudig zelf aanbrengen. Geadviseerd wordt deze installatie uit te laten voeren door een erkend professional. Het hele proces neemt in de meeste gevallen ongeveer een uur in beslag.
Richtprijs. De richtprijs voor het aanschaffen van een aardpen met de montage en installatie in de groepenkast inclusief een aardlekbeveiliging is rond de 160,- euro. De totaalkosten inclusief het slaan van de aardpen in de grond en de kosten van een elektricien zullen tussen de 150,- en de 175,- euro liggen.
In de ideale situatie heeft aarding een weerstand van 0 Ohm. Omdat dit echter nooit helemaal te realiseren is, mag dat vanuit veiligheidsoverwegingen maximaal 30 Ohm zijn.
Volgens het AREI mag de aardingsweerstand bij een huishoudelijke elektrische installatie maximaal 30 Ohm bedragen. Om je elektrische installatie vlot te laten keuren, zal je de aarding dus zo moeten plaatsen dat je aardingsweerstand onder de 30 Ohm ligt.
Een bad, douche en andere metalen delen als radiatoren zijn op de aarde aangesloten. Woonkamers en slaapkamers daarentegen zijn gewoonlijk voorzien van 'normale' stopcontacten. Voor computers en andere apparatuur wordt ook aarding aanbevolen.
Het beste kun je kijken naar het bouwjaar van je huis. Sinds midden jaren '70 is een aardpen namelijk verplicht. Is je huis ouder, dan zou hij er nog niet kunnen zitten. In veel huizen is hij dus aanwezig maar in oudere jaren 30 woningen je kans dat dit nog niet het geval is.
De meest voorkomende diepte ligt tussen de 2 meter, 3 meter en 4 meter maar in sommige gevallen kan er wel een diepte van 10 tot 12 meter bereikt worden. De diepte en de dikte van de aardpen zijn afhankelijk van het grondwater en de soort grond waar de pen in geslagen moet worden.
Als je een aardpen wilt slaan, wordt er gebruik gemaakt van een aardelektrode, deze wordt simpelweg in de grond geslagen. Maar zo simpel is het dan toch niet. Zoals eerder vermeld moet aan bepaalde eisen worden voldaan. Dit betekend ook dat deze aardelektrode op een bepaalde diepte de grond in moet.
Vanaf de aardpen loopt een aarddraad naar de aardrail. Deze aarddraad is met behulp van een aansluitklem bevestigd aan de aardpen, en is meestal 25 mm2 dik.
Je hebt een aardingsdraad verbonden met een wagoklem en dan een draad richting elektriciteitsbord gelegd? Dan zou je met een multimeter kunnen meten wat de weerstand is tussen de aardingslat in uw elektrisch bord en de draad. Die zou quasi 0 ohm moeten zijn.
Aardpennen moeten 2-3 meter uit elkaar staan.
Wat zijn de gevolgen van niet goed geaard zijn.
Slecht of licht slapen waardoor het lichaam s 'nachts niet goed kan herstellen. Snurken of apneu waardoor je niet goed kan uit rusten en het alleen maar erger wordt. Minder oplettend waardoor je de kleine dingen, veranderingen niet ziet.
Minimaal 20 minuten per dag kunnen bovenstaande resultaten geven. Ook kun je geaard slapen voor nog betere resultaten of op blote voeten gaan lopen. Het is belangrijk dat je ergens op of over loopt wat elektronisch geleidt. Bijvoorbeeld over gras of zand i.p.v. over asfaltwegen (die geleiden niet).
Een erkend installateur kan zien of een huis goed geaard is. U laat dit doormeten door een erkend installateur. Als u huurt, neemt u eerst contact op met de verhuurder.
Een aarding is de verbinding van een object met de aarde en beschermt tegen elektrocutie. Een aarding is dus essentieel, verplicht en beschreven in het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).
De lengte is vaak 1,5 of 3 meter per elektrode. Het materiaal moet bestendig zijn tegen weersinvloeden en veroudering. De soortelijke weerstand of geleidbaarheid van de bodem ter plaatse is belangrijk om een goede "aarde" te krijgen. Er zijn verschillende grondsoorten in Nederland.
Het is belangrijk dat de weerstand niet te hoog is, bij woningen is dit vaak 166 Ohm. Wanneer de weerstand hoger is kan dit ervoor zorgen dat overtollige elektriciteit niet juist wordt afgevoerd in de aarde, wat kan resulteren in schade aan uw gebouw en apparatuur.
Een goed aangesloten aardpen is verplicht in de meterkast en essentieel voor iedere aardingsinstallaties. De aardpen is van cruciaal belang en een verplicht onderdeel van de meterkast in samen met de aardlekschakelaar. Door een goede aarding komen je elektrische apparaten niet onder stroom te staan.
Een aardpen slaan is verplicht sinds de jaren '70
Maar sinds de jaren '70 is het wettelijk verplicht om een aardpen in de grond te slaan om zo de groepenkast te beschermen tegen kortsluiting, blikseminslag of overbelasting.
Je kunt wel controleren of de aarde is aangesloten, maar of deze goed is kan alleen met een speciale meter worden gemeten. De eerst genoemde waarden kloppen wel. Omdat de Nul "ten naaste bij" aardpotentiaal dient te hebben, meet je dus tussen fase en aarde 230 volt en tussen nul en aarde 0 volt.
Zo'n stroomverliezen kunnen zich bijvoorbeeld voordoen wanneer een beschadigde kabel bloot komt te liggen en de elektrische draden in contact komen met de behuizing van het toestel. Zonder aarding zou die stroom doorheen het lichaam van de eerste persoon gaan die het toestel zou aanraken: dat is elektrocutie.
Voor het effectief aarden van de vloer (met een metalen wapening) in de badkamer biedt een aardmat of aardnet de oplossing. Ook zwaluwstaart platen dienen geaard te worden. Door middel van een radiatorklem of design radiatorklem kan een (design) radiator worden geaard.
Een niet-geaard stopcontact haalt zijn stroom binnen via een bruine draad en voert het af via een blauwe. Dit is bij een geaarde wandcontactdoos niet anders. Er is echter wel één verschil: er is ook een geelgroene draad aanwezig bij een geaard stopcontact: de aardedraad.