Vernietiging heeft terugwerkende kracht. Dit betekent dat de overeenkomst geacht wordt nooit te hebben bestaan. De situatie moet zoveel mogelijk worden teruggedraaid naar de situatie voor de overeenkomst. Dit betekent bijvoorbeeld dat u de auto terug moet geven en de verkoper u uw geld terug moet geven.
Bij vernietiging is een rechtshandeling wel geldig, maar wordt die in feite 'bedreigd'. Op het moment dat een partij de rechtshandeling vernietigt valt de spreekwoordelijke bodem onder de overeenkomst weg. Om te vernietigen is dus - anders dan bij nietigheid - wél een (aparte) handeling nodig.
Indien bijvoorbeeld iemand anders de eigendom zonder dat hij daarop recht heeft, in zijn bezit heeft (denk aan de situatie na vernietiging van een rechtshandeling die tot een koopovereenkomst heeft geleid), kan de eigenaar zijn eigendom zonder meer terugeisen. Dit wordt ook wel 'revindicatie' genoemd.
Niet alleen heeft vernietiging terugwerkende kracht (dus alsof er geen overeenkomst was), waar ontbinding dat niet heeft, en ontstaat er bij ontbinding een of meerdere ongedaanmakingsverplichtingen, maar de gevolgen van de keuze voor óf ontbinding, óf vernietiging, kunnen bijvoorbeeld in een situatie van een ...
Buitengerechtelijke vernietiging betekent dat een (arbeids)overeenkomst, zonder tussenkomst van een rechter, wordt vernietigd. Dit is mogelijk wanneer er sprake is van een zogenaamd wilsgebrek zoals dwaling, bedreiging of bedrog.
Vernietigbaarheid vs. nietigheid
Een nietig besluit heeft daardoor geen rechtsgevolgen. Aan de andere kant roept een vernietigbare rechtshandeling wel rechtsgevolgen in het leven. Pas als een vernietigbaar besluit in rechte wordt vernietigd, wordt dit geacht nooit te hebben bestaan.
Verkrijgende verjaring: bezitter te goeder trouw
Bij bevrijdende verjaring maakt het niet uit of de bezitter te goeder trouw is. Ook al weet de bezitter dat het goed aan een ander toebehoort, na 20 jaar verjaart de rechtsvordering van de rechtmatige eigenaar tot revindicatie.
Het absoluut recht is een recht dat tegenover iedereen kan worden gehandhaafd. Voorbeelden van absolute rechten zijn het eigendomsrecht en intellectuele eigendomsrechten. Absoluut recht wordt ook wel aangeduid als exclusief recht.
Bent u bezitter te goeder trouw dan geldt er een verjaringstermijn van 10 jaar. Indien u geen bezitter te goeder trouw bent dan geldt er een verjaringstermijn van 20 jaar. Er is sprake van goede trouw indien u zichzelf als eigenaar van de grond beschouwt en u zich redelijkerwijs ook als zodanig mocht beschouwen.
Bekrachtiging heeft geen terugwerkende kracht, wat overeenstemt met het karakter van 'nieuwe rechtshandeling'.
Vernietiging kan dus een verbintenisscheppende eenzijdige rechtshandeling zijn. Een vernietigingsverklaring kan ook goederenrechtelijk gevolg hebben. Vernietiging van een overeenkomst die als titel heeft gediend voor overdracht, heeft tot gevolg dat de vervreemder wordt geacht altijd eigenaar te zijn gebleven.
Wanneer er een beroep op vernietigbaarheid van de overeenkomst wordt gedaan, kan dat worden gedaan door de wederpartij simpelweg een brief te sturen met de mededeling dat de overeenkomst wordt vernietigd. Tevens is de gang naar de rechter mogelijk: ook hij kan een overeenkomst vernietigd verklaren.
Vernietigbaar betekent dat een rechtshandeling ongedaan kan worden gemaakt. Dat betekent dat de handeling na vernietiging achteraf nooit heeft bestaan. Een rechtshandeling is in het algemeen vernietigbaar als deze heel nadelig is voor (een van de) betrokken personen.
Wanneer u een overeenkomst wilt vernietigen, moet u eerst een beroep doen op de vernietiging van de overeenkomst. Dit kan schriftelijk, bijvoorbeeld door het sturen van een brief. Een andere optie is om de rechter te verzoeken om de overeenkomst te vernietigen.
Een wilsgebrek is het gebrekkig tot stand komen van de wil tot het sluiten van een overeenkomst, waardoor een overeenkomst vernietigbaar kan zijn. Hiervan is sprake bij bedreiging, bedrog, misbruik van omstandigheden of dwaling.
vruchtgebruik • hypotheek • erfpacht • eigendom • pand • appartement • opstal • erfdienstbaarheid.
Het object van het recht kan een zaak of vermogensrecht zijn. De wet onderscheid 8 absolute rechten: Boek 3 BW: 1.
Een relatief recht is een recht dat alleen tegen bepaalde personen kan worden ingeroepen. In tegenstelling tot een absoluut recht, dat tegenover iedereen ingeroepen kan worden.
Wanneer het goed echter gestolen is, kan de 'echte' eigenaar het goed binnen drie jaar opeisen. De meest voorkomende uitzondering hierop is wanneer de verkrijger, de derde, het goed heeft verkregen door middel van consumentenkoop.
Revindicatie is een vordering die de eigenaar van de zaak kan instellen. Ook degene die een beperkt recht hebben op de zaak kan de vordering tot revindicatie instellen. Dit kan een erfpachter zijn, een vruchtgebruiker of iemand die een recht van opstal heeft.
Derdenbescherming ex art.
3:86 BW is de bescherming die een derde geniet als er sprake is van een overdracht van een roerende zaak, niet-registergoed, of een recht aan toonder of order door een onbevoegde vervreemder.
Een geldige overeenkomst kan vernietigd worden
Vernietiging heeft terugwerkende kracht. Wordt de overeenkomst vernietigd dan wordt deze geacht nooit te hebben bestaan. Indien er al prestaties zijn verricht, dan dienen deze ongedaan gemaakt te worden.
In artikel 3:49 BW staat dat een rechtshandeling kan worden vernietigd door een rechterlijke uitspraak of door een buitengerechtelijke verklaring. Iemand kan zelf een verklaring sturen dat hij de rechtshandeling wil vernietigen, maar iemand kan ook naar de rechter om de rechtshandeling te laten vernietigen.
rechtswetenschap: in of buiten rechte stellen dat een rechtshandeling ongeldig is. ...