Uit onderzoek van Lynfield & Macwilliams (1970) blijkt dat scheren geen invloed heeft op het stugger terugkomen of op vermeerdering van het haar. Vaak heeft dit te maken met optisch bedrog. Wanneer de haar wordt afgeschoren, verwijder je de haarschacht. Dit is het gedeelte van de haar wat je kunt zien.
"Scheren zorgt er niet voor dat je haar sneller of dikker teruggroeit", benadrukt ze, "omdat het de haarfollikel die de haargroei controleert niet beïnvloedt." "De perceptie dat je haar sneller teruggroeit na een scheerbeurt klopt gewoonweg niet.
Haargroei wordt minder
Hierboven schrijven we dat scheren geen invloed op de haren heeft. Echter heeft het epileren van de haren wel gevolgen voor de haargroei. Als u het haar namelijk te regelmatig epileert, blijkt dat sommige haren niet meer terug willen komen.
Haren groeien niet dikker terug
Het antwoord is eenvoudig: nee. Haar groeit met een bepaalde dikte uit het haarzakje en wordt niet dikker wanneer je het scheert. Je haargroei is genetisch en hormonaal bepaald. Wanneer je ouder wordt, kan er onder invloed van hormonen wel meer lichaamsbeharing ontstaan.
De onderzoekers concludeerden dat je door te scheren dus ook geen nieuwe haren stimuleert om te groeien en stelden dat 'onze conclusies de schoonheidsbewuste vrouw die haar oksels, benen en zelfs gezicht scheert, gerust kunnen stellen'. Sindsdien zijn dermatologen wel overtuigd van de onzin van deze mythe.
Omdat je haardikte genetisch bepaald is, is het natuurlijk niet echt mogelijk om je haren dikker te maken. Maar door goed voor ze te zorgen en je lokken gezond te houden verleng je wel de levensduur van je haren. Hierdoor heb je meer haar en dus een dikkere bos.
Maar er kleven ook een aantal nadelen aan scheren; stoppels, scheerirritaties, bultjes, sneetjes (vooral bij je ellebogen!) en ingegroeide haartjes. Ook kan scheren de huid van je armen behoorlijk uitdrogen als je het regelmatig doet. En dat moet wel, want je armhaar zal binnen no time weer terug groeien.
Wanneer je huid droog is bij het scheren, kunnen de haartjes afbreken. Dit resulteert in minder gladde benen, maar ook is er kans op een geïrriteerde huid. Wanneer je huid van zichzelf al aan de droge kant is, zal je huid bij het scheren op een droge huid sneller kunnen beschadigen.
Wie wel eens denkt dat okselhaar sneller terug komt nadat het afgeschoren wordt, heeft het bij het verkeerde eind. Scheren zorgt er namelijk niet voor dat je haar sneller of dikker terug groeit omdat het de haarfollikel die de haargroei controleert niet beïnvloedt.
Je hebt tegen de haarrichting in geschoren.
Dit komt omdat de haartjes, doordat ze zo kort zijn afgesneden, in de huid prikken. Daarnaast belast je de huid zwaarder dan normaal, wat de (gevoelige) huid kan beschadigen. Deze methode kan ook sneller ingegroeide haren veroorzaken. En dat moeten we niet hebben.
Tegen de haargroei in scheren
In plaats hiervan kun je beter met de haargroei mee scheren als je scheert. Door je haartjes goed te bekijken kun je zien wat de richting van de haargroei is. Bij je benen is dat meestal van boven naar beneden en dus scheer je dan ook het best van boven naar beneden.
In de zomer groeit je haar inderdaad sneller dan in de andere seizoenen. Dit komt door de invloed van (zon)licht en warmte. Hierdoor wordt de groei van je nagels en haren versneld. Wist je dat bij sommige mensen het haar in de zomer soms wel twee keer sneller groeit dan in de herfst en winter?
Gemiddeld groeit ons haar ongeveer 0,5 tot 1,7 centimeter per maand, dus in totaal ongeveer 6-20 centimeter per jaar.
Tijd voor dermatoloog Kevin Gmelig Meijling om feit van fabel te scheiden. Scheren is slecht voor de huid: "Sommige mensen denken de huid te beschadigen door te scheren, maar dat is niet het geval. Alleen wie last heeft van chronische ontstekingen van de haarfollikels of acne loopt het risico de huid te beschadigen."
Scheren en knippen van haartjes op de bovenlip en kin
Bij het scheren en knippen van haren blijft de wortel van de haar in de huid zitten. Een snelle en goedkope methode. Een nadeel is dat de haar snel aangroeit en opkomende haartjes dikker aanvoelen.
Dat komt neer op 1 centimeter per maand, en 0.3 millimeter per dag. Bij tieners groeit schaamhaar en okselhaar bijna net zo snel als hoofdhaar. Naarmate je ouder wordt, zal de haargroei geleidelijk vertragen. Ter vergelijking: wimpers en wenkbrauwen groeien gemiddeld 0.16 millimeter per dag.
Is het echt mogelijk dat het haar stopt met groeien? Maak u geen zorgen, er zijn slechts enkele zeer specifieke gevallen waarin het haar echt kan stoppen met groeien: in geval van ziekte of significante tekorten (bijv. ijzertekort), hormonale afwijkingen of als gevolg van het gebruik van bepaalde geneesmiddelen.
Wekelijks scrubben
De korrels in een goede scrub zorgen ervoor dat dode huidcellen worden verwijderd en slijten aanwezige stoppeltjes als het ware wat af waardoor ze zachter aanvoelen. Gebruik wel altijd een natuurlijke, plasticvrije scrub. Dit is voelbaar beter voor je huid en het milieu.
Bij meisjes begint de puberteit op de leeftijd van 10 à 11 jaar en daarmee begint ook de ontwikkeling van de borsten en het schaam-, oksel- en beenhaar.
Nat scheren is de perfecte methode als je veel haast hebt omdat het relatief vlug gaat. Gemiddeld komen de haren na 1 tot 2 dagen al terug, dit is sneller dan na bijvoorbeeld waxen/harsen. Toch biedt scheren een aantal grote voordelen: je kan het zelf doen én het is pijnloos en goedkoop.
Waxen zorgt voor een gladdere huid gedurende een langere periode. Bij scheren komen de haren dikker, stugger en sneller terug, omdat deze bot worden afgesneden door het scheermesje. De haartjes groeien na een scheerbeurt supersnel weer terug, waardoor je vaak binnen een dag weer opnieuw kan beginnen.
Scheren is één van de meest gebruikte methodes op het gebied van lichaamshaar verwijderen. Scheren is snel, eenvoudig en pijnloos. Het grote nadeel van scheren is dat het lichaamshaar al heel snel weer teruggroeit. Veel mensen voelen dezelfde dag zelfs alweer stoppeltjes.
Onze lezers hebben gestemd, en het antwoord was duidelijk: Mannen moeten hun oksels wél scheren. Tenminste, soms. Van de 4.044 geënquêteerden, gaf 68 procent aan hun okselhaar te scheren; 52% geeft aan dat ze dit doen voor uiterlijke redenen, 16% doet het vanwege 'atletische redenen'.
Scheren is snel en gemakkelijk, maar de haren komen vrij snel terug en voelen stugger aan. Bij epileren blijven de haren langer weg, maar voordat je wederom kunt epileren, moet de haar eerst weer terug gegroeid zijn.