Jazeker, zonnepanelen schoonmaken is verstandig. Als zonnepanelen vuil zijn vangen ze minder zonlicht op. Denk bijvoorbeeld aan zand, stuifmeel, bladeren en vogelpoep. Dit levert een lagere opbrengst op.
Reinigen zonnepanelen scheelt 3 tot 5% Door jaarlijks de zonnepanelen te reinigen kan een extra rendement van circa 3 tot 5% behaald worden. We hebben een onderzoek gedaan naar het effect van het reinigen van zonnepanelen.
Hoe vaak moet je zonnepanelen wassen of schoonmaken? Gemiddeld hoef je maar eens per 5 jaar je zonnepanelen te laten reinigen.
Zet het zonnestroomsysteem uit als je gaat schoonmaken. Zo voorkom je dat je per ongeluk onder stroom komt te staan. Zonnepanelen worden in de volle zon heel warm. Maak ze daarom schoon op een moment dat zonnestraling minimaal is, bijvoorbeeld in de ochtend- of avondschemer of op een bewolkte dag.
Uit onderzoek is gebleken dat het gemiddelde rendement verlies van vieze zonnepanelen tussen de 4-10 procent per jaar ligt.
Het beste moment is de apparaten in huis te gebruiken op het moment dat de stroomproductie hoog is. Dat is over het algemeen overdag. Zet bijvoorbeeld de wasmachine, droger of afwasmachine juist op dat moment aan.
Ons advies luidt om uw zonnepanelen te reinigen wanneer het regent. Doordat het regenwater het vuil losweekt, is het schoonmaken van uw zonnepanelen zeer gemakkelijk. Regenwater is kalkvrij en spoelt uw zonnepanelen helemaal schoon. Hierdoor hoeft u geen duur osmose-systeem te kopen.
Inspecteer de zonnepanelen regelmatig, ongeveer 3 keer per jaar. Zo weet u zeker dat ze schoon zijn en niet aan rendement verliezen. Schakel het zonne-energiesysteem tijdens het schoonmaken uit en kom niet aan de bekabeling. Het is af te raden om op de zonnepanelen te leunen of tegen het glas van de panelen te stoten.
Zonnepanelen reinig je met water en een zachte borstel, zeep is niet noodzakelijk. Voor het water gebruik je osmosewater, dit is puur water welke geen resten of strepen op de zonnepanelen achterlaat. Reinig NOOIT uw zonnepanelen met een hogedrukreiniger. Gebruik steeds en zachte borstel, bij voorkeur gemaakt uit nylon.
De kwaliteit van zonnepanelen gaat elk jaar een stukje achteruit. Hierdoor wordt een economische levensduur van minimaal 25 jaar aangehouden. Gemiddeld genomen zal een paneel na 25 jaar nog minimaal 80% van het originele vermogen hebben. Hoeveel de panelen elk jaar achteruit gaan hangt af van de kwaliteit.
De economische levensduur van zonnepanelen is gemiddeld 25 à 30 jaar. Maar ook daarna leveren ze vaak nog jarenlang stroom. De technische levensduur van een zonnepaneel is namelijk vaak maar liefst 35 tot 40 jaar (of nog langer). Wel neemt het vermogen ieder jaar een beetje af, ook wel 'degradatie' genoemd.
Zoals onder andere de kwaliteit en het vermogen van de zonnepanelen en hoeveel zonuren er dat jaar zijn. Dit is natuurlijk afhankelijk van veel verschillende factoren. De kwaliteit van de zonnepanelen en het vermogen dat ze opleveren. Maar je kan rekenen op €80-€90 besparing op je zonnepanelen.
Denk aan (fijn)stof, mos, algen, vogelpoep, sneeuw, bladeren etc. Periodieke reinigen is daarom noodzakelijk en osmose water helpt om de panelen grondig te reinigen én om de levensduur van uw zonnepanelen en de coating zo lang mogelijk in perfecte conditie te houden.
Schoonmaken zonnepanelen. Veel leveranciers geven aan dat een flinke regenbui je zonnepanelen automatisch reinigt. Toch is het regelmatig schoonmaken van je zonnepanelen aangeraden. Zo blijven ze optimaal werken, halen ze een hoger rendement (± 3% extra) en vermijd je defecten.
Kan ik de zonnepanelen aanraken zonder gevaar voor elektrocutie? Ja.
Een set van 10 zonnepanelen kost gemiddeld 7.500 euro inclusief installatie (prijs december 2022). De prijs is zonder btw, die betaal je vanaf 2023 namelijk niet meer als je zonnepanelen koopt.
In principe kun je deze apparaten altijd proberen aan te zetten rond het middaguur, of als je ziet dat de zon goed schijnt. Met voorschakelapparaten kun je de wasmachine, droger en vaatwasmachine ook automatisch aan laten gaan bij veel zonnestroom.
Zonnepanelen produceren 's nachts geen energie. De fotovoltaïsche cellen in zonnepanelen moeten zonlicht hebben om elektriciteit op te wekken.
Stroomverbruik afstemmen op zonneschijn
Over het algemeen wordt aangeraden om in de daluren energie te gebruiken. Dit zit echter net even anders wanneer je zelf zonnepanelen op je dak hebt liggen. De zon schijnt immers vooral overdag. Maak daarom overdag zoveel mogelijk gebruik van de stroom uit zonnepanelen.
Als we kijken naar de kosten per aantal panelen, zien we dat het reinigen van 10 panelen gemiddeld tussen de 75 en 80 euro kost. Bij 15 panelen liggen de kosten tussen de 85 en 90 euro en bij 25 panelen betaal je gemiddeld tussen de 100 en 115 euro.
Is voorlopig geen regenbui voorspeld? Dan kun je ervoor kiezen om je zonnepanelen zelf schoon te maken. De beste manier om het Saharazand van je zonnepanelen te krijgen is door ze schoon te maken met osmose water en een zeem. Osmose water is vrij van kalk en andere stoffen zodat het geen strepen of vlekken achterlaat.
Zonnepanelen gaan zo'n 25 jaar mee. In de loop van de tijd neemt de opbrengst van zonnepanelen iets af. Leveranciers garanderen meestal dat de zonnepanelen na 25 jaar nog 80 procent van hun oorspronkelijke vermogen leveren. Check wel regelmatig of de stroomopbrengst niet sneller of plotseling terugloopt.