Heeft de prostaat invloed op erectie? Een erectie ontstaat doordat de zwellichamen in de penis met bloed gevuld worden. De prostaat zelf speelt geen rol bij de erectie.
Relatie vergrote prostaat en erectieproblemen
Het is nog niet bekend waarom hier een verband tussen is. Wel is duidelijk dat mannen met symptomen van een vergrote prostaat ook vaak erectiestoornissen hebben.
Prostaatkanker kan veel invloed hebben op je seksleven. Klachten die vaak voorkomen zijn problemen met een erectie en een droog orgasme. Dit kan ook impact hebben op je relatie.
Symptomen vergrote prostaat
veel plassen en vaak plassen met minder drang en weinig urine per keer. urinestraal is minder krachtig en wordt soms onderbroken (persen versterkt de straal niet) niet goed kunnen beginnen met plassen. meer aandrang en steeds weer moeten plassen.
Suiker, te veel zout, verzadigde vetten en producten met conserveringsmiddelen en toevoegingen kunnen beter worden vermeden. Een actieve leefstijl, zonder nicotine en met matig alcoholgebruik zijn ook factoren die de gezondheid van de prostaat kunnen bevorderen.
U kunt medicijnen krijgen die uw prostaat verkleinen, die uw blaas rustiger maken of een combinatie daarvan. Prostaatoperatie. Er zijn verschillende operaties mogelijk: TURP.
De verwijdering van je prostaat kan gevolgen hebben. De belangrijkste gevolgen zijn: Seksuele problemen: zoals erectieproblemen en een droog orgasme. Ongewild urineverlies: je verliest ongewild een paar druppels plas.
Een PSA-waarde hoger dan 3 kán een aanwijzing zijn voor prostaatkanker. PSA is een zogenaamde tumormarker. Het kan ook iets zeggen over de grootte van een tumor en of er wel of geen uitzaaiingen zijn. Maar een verhoogde PSA-waarde kan ook wijzen op bijvoorbeeld een ontsteking of prostaatvergroting.
De plasbuis loopt door de prostaat en bij een operatie wordt de sluitfunctie aangetast. Om daaraan te verhelpen, kunt u de bekkenbodemspieren trainen zodat deze een deel van de sluitwerking overnemen. Een aangepast oefenprogramma zorgt ervoor dat het urineverlies beperkt wordt.
Alcohol en prostaatkanker
Opmerkelijk is dat ook bij een lage alcoholconsumptie het risico op prostaatkanker toeneemt (met 8%). Bij een alcoholgebruik van drie glazen per dag neemt het risico met 23% op prostaatkanker toe. Prostaatkanker is bij mannen naar aantal gevallen de tweede kanker.
Prostaatkankerstichting vindt het noodzakelijk dat iedere man vanaf 50-jarige leeftijd weet dat hij een verhoogde kans heeft op prostaatkanker. Mannen hebben de keuze om de mogelijke aanwezigheid van prostaatkanker bij de huisarts te laten onderzoeken.
Bij mannen kunnen erectieproblemen ontstaan. Dit kan vanaf 40 jarige leeftijd al ontstaan en kan toenemen met de leeftijd. De erectie wordt dan minder stevig en kan minder lang aanhouden. Dit kan leiden tot hindering bij het seksueel verkeer, omdat penetratie niet goed meer lukt.
De prostaat ontwikkelt zich bij de man tijdens de puberteit onder invloed van mannelijke hormonen. Ook na de puberteit blijft de prostaat groeien. Een vergrote prostaat is in principe goedaardig en vaak alleen een lastig probleem. Het is geen kanker en het verhoogd ook niet het risico op prostaatkanker.
Tamsulosine behoort tot de alfablokkers. Het ontspant de spieren van de blaashals en de prostaat. Het verbetert de doorstroming van urine door de plasbuis en vermindert klachten als vaak moeten plassen. Artsen schrijven het voor bij een vergrote prostaat.
Verschillende onderzoeken hebben een verband gevonden tussen het dagelijks eten van minstens twee stukken fruit en het verkleinen van de kans op prostaatkanker. Ook de fructose in fruit zou bijdrage aan een gezonde prostaat. Blauwe bessen, frambozen, aardbeien, bramen en pruimen zijn rijk aan antioxidanten.
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat u zelf uw PSA waarde kan verlagen door uw leefstijl aan te passen. Gezond leven, bewust eten en genoeg beweging is uiteraard altijd aan te raden voor uw algemene gezondheid.
Incontinentie na een prostaatoperatie. Na een prostaatoperatie kunt u last krijgen van incontinentie. De duur en de aard van dit ongewilde urineverlies kunnen per persoon verschillen. Veelal houdt deze klacht enkele maanden tot een jaar aan voordat ze vanzelf weer verdwijnen.
De wand van de prostaat (het kapsel) blijft achter. Alleen het prostaatweefsel dat de plasbuis dichtdrukt, wordt weggehaald. Het prostaatweefsel kan weer aangroeien, maar naar verwachting wordt deze niet meer zo groot dat er opnieuw klachten ontstaan.
RALP is een radicale prostatectomie via robot
Meer dan 90% van alle prostaatoperaties worden nu uitgevoerd via robot geassisteerde technieken: RALP (Robot Assisted Laparoscopic Prostatectomy). Een goede getrainde robot-uroloog kan een dergelijke ingreep vlot uitvoeren zonder (ernstige) complicaties.
Nee, het is niet mogelijk om zelf de prostaat te onderzoeken. Onderzoek is wel mogelijk door een huisarts. Een huisarts kan de buitenkant van de prostaat bevoelen met een vinger via de anus. Ook kan de huisarts de PSA waarde laten bepalen door uw bloed te laten onderzoeken in een laboratorium.
Bij de ene man gaat het plassen staand beter, bij de ander zittend. Probeer uit wat voor u het beste gaat. Zorg dat u uw blaas en plasbuis zo goed mogelijk leeg plast. Probeer tijdens het plassen te ontspannen en niet te persen.
Vergrote prostaat (BPH)
Bijna de helft van alle mannen heeft omstreeks het zestigste levensjaar een vergrote prostaat. Een kwart van die mannen heeft problemen met plassen. Op 85-jarige leeftijd heeft 90 procent van de mannen een prostaatvergroting.