Polen. De regering van Polen besliste op 2 juni 2022 dat er volgend jaar statiegeld zit op blikjes en flessen. Het statiegeldsysteem geldt voor wegwerp- en herbruikbare glazen flessen tot 1,5 liter, PET-flessen tot 3 liter en aluminium blikjes tot 1 liter. Er komt een terugnameplicht voor winkels van meer dan 100 m².
In Duitsland, Denemarken, Zweden, Finland, Noorwegen, IJsland, Kroatië, Schotland, Estland, Litouwen, Israël en een aantal Amerikaanse, Canadese en Australische staten wordt statiegeld geheven op blikjes. In Noorwegen wordt gemiddeld ongeveer 95 procent van alle blikjes ingezameld, in Duitsland ongeveer 96 procent.
Welke statiegeld producten? Alleen de plastic flessen van frisdranken en waters vallen momenteel onder het statiegeldsysteem. Producenten van plastic flessen van 100% sap kunnen zich vrijwillig aanmelden. Plastic flessen van zuivel en siropen zijn uitgesloten van het statiegeldsysteem.
Voor flessen die in het buitenland zijn aangeschaft met een buitenlands statiegeldbewijs kan het statiegeld niet in Nederland worden teruggevraagd. Dit zijn namelijk geen flessen van Benegas Light. Voor het terugvorderen van het statiegeld moeten deze flessen daarom worden ingeleverd in het land van herkomst.
De kleine plastic flesjes met water of frisdrank waar statiegeld op zit, zijn te herkennen aan een speciaal logo op het flesje. Dat logo zie je op de foto hieronder. De flesjes moeten het liefst onbeschadigd en met dop worden ingeleverd bij de inzamelpunten.
Verschillende landen in Europa hebben een statiegeldsysteem, zoals Duitsland, Finland, Noorwegen en Denemarken. In ons land is het sinds 1 april mogelijk om blikjes in te leveren. Per blikje wordt € 0,15 statiegeld gerekend. Net als voor kleine plastic flesjes.
Om je 15 cent te krijgen is het wel cruciaal dat het etiket met streepjescode nog op de fles zit. "De innamemachines in supermarkten scannen die streepjescode, staat die er niet op dan wordt de fles niet geaccepteerd", zegt Raymond Gianotten van Statiegeld Nederland.
Mono flesjes zijn 'weggooiflessen'. Deze flesjes dienen in de glasbak gegooid te worden. Dit betekent dus dat er geen statiegeld op de flesjes zit. Vaak hebben de mono flessen een draaidop.
Vanaf 31 december komt er ook statiegeld op blikjes in Nederland. Per blikje zal dat, net als de kleine flesjes, om 15 cent gaan. In Duitsland gaat het zelfs om 25 cent per blikje. Flesjes en blikjes die gekocht zijn in Nederland kun je niet inleveren in Duitsland en andersom evenmin.
Soms kan het zo zijn dat je in het buitenland geen statiegeld betaald, maar er wel een Nederlands statiegeldlogo op de verpakking staat. Dan krijg je het hier terug. Maar statiegeldflessen uit Duitsland kun je bijvoorbeeld weer niet in Nederland inleveren.
Hoeveel statiegeld levert een blikje inleveren op? Vanaf 1 april 2023 krijgt u voor kleine flesjes en blikjes 0,15 euro statiegeld en op grote flessen 0,25 euro. Let wel op: alleen onbeschadigde blikjes waar geen deuken in zitten kunt u inleveren tegen statiegeld.
Volgens Walter Noppers van TOMRA Systems is dat goed nieuws voor de consument: "Als je een petfles bij de Aldi koopt, kan je hem bij de Albert Heijn inleveren.Of koop ik hem bij de Lidl, dan kan ik hem bij de COOP of de PLUS inleveren. Je hoeft dus niet meer naar een speciale winkel, maar je kan het overal inleveren."
De blikjes mogen niet plat of beschadigd zijn, want dan kunnen de reverse vending machines (RVM's) het blikje niet herkennen. Je kan ze inleveren bij een van de vele duizenden innamepunten zoals supermarkten, tankstations of sportclubs.
Het statiegeld komt er via de implementatie van de Europese Single Use Plastics Directive tegen juli 2021. De planning van de Ierse regering is als volgt: de wetgeving werd getekend op 19 november 2021 en het systeem start in het derde trimester van 2022.
Ja. Een flesje of blikje kan in Nederland dezelfde EAN-code hebben als in het buitenland. Statiegeld plichtige verpakkingen die verkocht worden op de Nederlandse markt moeten wel het statiegeldlogo dragen.
In Duitsland zit al sinds 2003 statiegeld op vrijwel alle soorten flessen en blikjes.
Welke blikjes kun je inleveren? Alle blikjes met drinken kun je vanaf nu inleveren. Op blikjes met vloeistoffen die niet bedoeld zijn om rechtstreeks uit te drinken, zoals limonadesiroop, diksap en soep, zit geen statiegeld. Ook op andere blikjes, met bijvoorbeeld knakworsten en groenten, zit geen statiegeld.
Het maakt niet uit waar u een fles gekocht heeft. Als het maar een statiegeldfles is en deze aan de inlevereisen voldoet. Naast ALDI zijn er ook andere innamepunten waar u alle statiegeldflessen kunt inleveren.
Prijs van Peroni Nastro Azzurro sixpack 6x0,30
De gemiddelde prijs van Peroni Nastro Azzurro in de winkel is niet bekend. In een sixpack 6x0,30 zit in totaal 1,80 liter. Op een sixpack 6x0,30 Peroni Nastro Azzurro zit €0,60 statiegeld.
Op welke flessen zit statiegeld? Vanaf 1 juli 2021 betaal je 0,15 cent statiegeld per PET-fles met een inhoud tot 1 liter. Dit zijn alleen de plastic flesjes voor frisdrank en water. Er komt nog geen statiegeld op flesjes voor smoothies, sap of zuiveldranken, maar wij blijven ons ervoor inzetten dat dit er ook komt.
In Duitsland zit al sinds 2003 statiegeld op blik. Daarom gaan veel Duitsers de grens over om winkelwagens vol te laden met Nederlandse blikjes, want die hoeven ze niet te bewaren en terug te brengen.
Zowel in de winkel als bij online bestellingen betaal je statiegeld op kleine en grote plastic flessen, bierflesjes en bierkratten. De flesjes zijn te herkennen aan het nieuwe statiegeldlogo. Uiteraard kun je alle statiegeldflessen en kratten bij Jumbo inleveren.
De ingeleverde blikjes worden gerecycled en omgezet in nieuwe materialen.
Inleveren kan bij uw Lidl filiaal. Daarnaast zijn vanaf 1 juli alle plastic statiegeldflessen in te leveren bij Lidl. Dit geldt ook voor statiegeldflessen van merken die niet bij Lidl te koop zijn.