Heeft pensioensparen nog zin? En wat als je net nu aan je pensioen toe bent? Pensioensparen is in de eerste plaats interessant omdat het elk jaar een fiscaal voordeel oplevert tot maximaal 317 euro. Als je ook de uitgespaarde gemeentebelasting meerekent, is het voordeel zelfs nog iets hoger.
Fiscaal voordeel
“Maar het voordeel van pensioensparen is dat je er zelf geen tijd hoeft in te steken, en dat het vooral een mooi belastingvoordeel oplevert via je belastingaangifte”, zegt Michaël. Je bepaalt zelf hoeveel je elk jaar bijeen spaart, maar het fiscale voordeel is begrensd.
Het rendement is laag
Hoewel pensioensparen vaak wordt voorgesteld als goede belegging, ligt het rendement laag: de afgelopen 10 jaar gaat het voor veel fondsen jaarlijks om iets minder dan 5%. Bij een jaarlijkse inflatie van 2% blijft er dus maar 3% aan “reële” koopkrachtstijging over.
Maar aan het einde van de rit moet je een belasting betalen op je pensioensparen. Je pensioensparen is belast aan 8 % en deze belasting wordt ingehouden op je 60ste verjaardag. Ook als je je spaartegoed later ontvangt, bij je effectieve pensionering, houdt de staat de belasting in op je 60 jaar.
Maar zelfs dán blijft pensioensparen een zeer voordelige formule: het gespaarde bedrag van 19.800 euro heeft na 20 jaar een fiscaal voordeel van 5.940 euro opgeleverd, en een meerwaarde van meer dan 15.400 euro.
Dit jaar mag u tot 990 euro storten voor het pensioensparen. Doet u dat 20 jaar, dan zal u in totaal 20 x 990 of 19.800 euro opzijzetten. Bij 30 jaar stijgt dat tot 29.700 euro. En bij 40 jaar zelfs tot 39.600 euro.
Na het overlijden wordt het opgebouwde spaarkapitaal verdeeld onder de erfgenamen en/of begunstigden. Als de erflater spaarde via een pensioenspaarfonds, dan valt het gespaarde kapitaal binnen de nalatenschap en betalen de erfgenamen daar successierechten op.
Bij de fondsen die al minstens tien jaar bestaan, komt de beste prestatie van Metropolitan Rentastro (8,21% per jaar) en BNP Paribas B Pension Growth. De rode lantaarn is ook hier voor het Belfius-fonds.
Na je 60e verjaardag kun je nog verder aan pensioensparen doen tot in het jaar dat je de leeftijd van 64 hebt bereikt. Voor de stortingen na je 60e verjaardag ontvang je nog jaarlijks tot 30% belastingvermindering, maar betaal je geen eindbelasting meer.
U heeft geen recht meer op de belastingvermindering voor pensioensparen vanaf het jaar waarin u 65 jaar wordt. Voorbeeld: Mijnheer Janssens is 65 jaar geworden in september 2021. Hij heeft dus geen recht meer op de belastingvermindering voor het inkomstenjaar 2021 (aanslagjaar 2022).
Met individueel pensioensparen zorg je zelf voor een mogelijke aanvulling bovenop dat lage pensioenbedrag. Zo kun je een financiële terugval vermijden en, ook op je oude dag, ongestoord blijven genieten. Hoe langer de termijn waarop je spaart, hoe groter je pensioenspaarpot in principe zal zijn.
Wanneer je je pensioenspaargeld kan opvragen, hangt af van de spaarformule. Een pensioenspaarverzekering heeft een eindvervaldag, meestal je 65ste verjaardag. Je kan het beschikbare geld dan in één keer of in maandelijkse renten opvragen.
Meer dan drie miljoen Belgen doen aan pensioensparen. Zowat de helft via een pensioenspaarfonds bij een bank, de andere helft via een pensioenspaarverzekering bij een verzekeringsmaatschappij.
Langetermijnsparen levert een belastingvoordeel op van 30 % op de premies die in de loop van het jaar worden gestort. Een maximumbedrag is fiscaal aftrekbaar en hangt af van je beroepsinkomen. Voor het jaar 2022 is dit bedrag 2350 euro.
Pensioensparen afkopen: wel mogelijk, niet zinvol
Het kapitaal van je pensioensparen is eigenlijk bedoeld om opgenomen te worden wanneer je met pensioen gaat. Ook de fiscaliteit is hierop gericht. In principe mag je het bedrag dat je via pensioensparen bijeenspaart, niet opnemen vooraleer je met pensioen gaat.
U kunt op elk moment het kapitaal van uw langetermijnsparen opvragen. Als u dat doet vóór de inning van de anticipatieve heffing (belasting op het opgebouwde kapitaal, exclusief de eventuele winstdeelname), dan betaalt u meer belastingen.
Ja, dat kan, maar er zitten toch enkele addertjes onder het gras. Een pensioenspaarcontract moet minstens 10 jaar lopen. Als je pas intekent op je 61ste, loopt het contract dus tot je 71ste. Je kan slechts fiscaal voordelige premies storten tot en met het jaar waarin je 64 wordt.
In veel pensioenregelingen van werknemers is een nabestaandenregeling opgenomen. Bij overlijden krijgt de achterblijvende partner maandelijks een bedrag uitgekeerd. Dit wordt ook wel een partnerpensioen genoemd.
Indien u een gezinspensioen ontving, zal het bedrag van het overlevingspensioen 80% van dat gezinspensioen bedragen. Indien de overleden partner daarentegen een pensioen als alleenstaande ontving, dan is het bedrag van het overlevingspensioen is identiek aan het rustpensioen van de overleden echtgenoot.
Het allereerste dat moet gebeuren, is het overlijden melden aan de huisarts, naasten, uitvaartverzorger en de gemeente waarin je dierbare is overleden. Als je de uitvaart bij ons regelt, doen wij aangifte van overlijden voor jou en regelen de Akte van Overlijden. Zodat jij je kunt richten op de uitvaart.
Financiële reserve
Het uiteindelijke bedrag dat je nodig hebt om je levensstandaard te bewaren, hangt natuurlijk af van de situatie. Maar geschat wordt dat een werknemer een financiële reserve van zo'n 150.000 à 447.000 euro gespaard zou moeten hebben.
Beginnende beleggers kiezen meestal voor beleggingsfondsen, ETF's (trackers) of aandelen. Met aandelen koopt u een klein stukje eigendom in een bedrijf. De koers van een aandeel kan stijgen, gelijk blijven of dalen. Dit hangt af van de verwachtingen van beleggers over de toekomst van dit bedrijf.
Ja, u kunt uw bijeen gespaarde bedrag voor uw pensioen vervroegd opnemen. Soms leidt dat tot een belastingheffing van 33% in plaats van 8%. Twee voorbeelden wanneer u geen 33% moet betalen: Als uw contract begonnen is voor uw 55ste, en u het bedrag na uw 60ste verjaardag opneemt.
In 2022 is het maximumbedrag dat u kan sparen via het fiscaal voordelig pensioensparen: 990 EUR indien u wenst te genieten van belastingvermindering van 30% 1.270 EUR indien u wenst te genieten van een belastingvermindering van 25%
De combinatie van pensioensparen en langetermijnsparen kan zeer interessant zijn. Zo maximaliseert u uw aanvul- lend pensioen en uw jaarlijks fiscaal voordeel. Bovendien is het mogelijk om het kapitaal van uw langeter- mijnsparen om te zetten in een schuldsaldoverzekering.