In een gemiddelde winter gaat de gasvoorraad van circa 90 procent naar 20 procent gevuld, zegt Gerben Hieminga: 'We maken gebruik van onze opslag, van Noors gas, van Russisch gas en hadden natuurlijk onze eigen productie in Groningen. ' Die laatste twee zijn nu grotendeels weggevallen.
De Nederlandse gasopslagen zijn gemiddeld voor 80 procent gevuld. Daarmee is het Europese streefcijfer van 80 procent op 1 november ruimschoot gehaald - en het vullen gaat nog door.
Uit het onderzoek komt naar voren dat de totale winbare voorraad met 16,8 miljard kubieke meter naar boven is bijgesteld. Er kan volgens het ministerie in totaal nog 78,2 miljard kuub gas gewonnen worden in het Nederlandse deel van de Noordzee. Het afgelopen jaar produceerde Nederland 8,9 miljard kuub aardgas op zee.
De Nederlandse ondergrondse gasopslag heeft een maximale capaciteit van 16,7 miljard m3. Vullen tot minimaal 80 procent betekent een gasvoorraad van 13,4 miljard m3, Dat komt overeen met het jaarlijkse gasverbruik van de 8,1 miljoen Nederlandse huishoudens.
Veel gas in bodem Noordzee
Uit onderzoek van onderzoeksbureau TNO blijkt dat er 78 miljard bewezen kubieke meter gas in de Noordzeebodem zit. En er zijn sterke aanwijzingen van nog eens 69 miljard kuub.
600 miljoen per dag
Hij heeft de recente cijfers paraat. "Voor gas was de orde van grootte 300 miljoen euro per dag. Bij olie was dat ongeveer 250 miljoen per dag. Kolen is in vergelijking met die twee klein- daar gaat het om enkele tientallen miljoenen, zeg 50.
Het gasveld heet South Pars/North Dome Gas-Condensate. Wat is het precies? Inderdaad het grootste aardgasveld ter wereld, drie kilometer onder de Perzische Golf en net zo omvangrijk als de volgende top-20 bronnen in de wereld samen.
Het maakt bijvoorbeeld uit of we een strenge of milde winter hebben. Maar we zitten in Nederland al jaren zo rond de 40 miljard kuub.” Die 40 miljard kuub gaat overigens lang niet allemaal op aan verwarming en warm water. Minder dan de helft van het aardgas is voor huishoudens en bedrijven.
Waar wordt gas in Nederland opgeslagen? In oude gasvelden. De drie grootsten zijn Norg, Bergermeer en Grijpskerk. In de zomer worden die extra aangevuld en in de winter wordt er weer een flink deel uitgehaald.
Nederland de rest van Europa zijn nog te afhankelijk van gas uit Rusland. Zonder het Russische gas is er niet voldoende gas om aan de vraag naar gas te voldoen. Wel wil Europa zo snel mogelijk minder afhankelijk worden van Russisch gas. Maar dat kan niet op de korte termijn.
Nederland hoogste gasprijs, Duitsland en België goedkoper
Een huishouden in Duitsland betaalt 14,2 eurocent per kWh en in België 12,2 eurocent. Een aanzienlijk verschil. In Oost-Europa zijn de prijzen nog veel lager. Zo betalen de Hongaren slechts 2,7 eurocent per kWh.
De Russen zijn goed voor 40 procent van de gasvoorziening in de EU. Het is dus niet reëel dat de EU snel de Russische gaskraan dichtdraait. In Nederland gaat het om 15 procent Russisch gas, 6 miljard kubieke meter.
In 2018 kondigde toenmalig minister Wiebes aan dat de gaswinning in Groningen stopt in 2022. Vanaf het gasjaar 2022-2023 zou de 'back-upfunctie' van het Groningenveld ingaan.
Vooral door de sterk ontwikkelde industriële sector is Duitsland een grootverbruiker van olie en gas. Net als andere westerse landen is Duitsland voor de aanvoer hiervan afhankelijk van olie-exporterende landen uit het Midden-Oosten en van Rusland.
Voorraadpositie Nederland
Dat betekent dat de voorraad aardgas in Nederland daalt; op dit moment is de voorraad 1200 miljard m 3 , waar deze op het maximum nog tegen de 4000 miljard m 3 was. In figuur 3 is te zien waar de gasvoorraden van Nederland zich bevinden.
Aardgas is een fossiele brandstof wat inhoudt dat de bron niet onuitputtelijk is en een keer opraakt. Dit zorgt dat aardgas niet duurzaam is. Tevens komt er CO2 vrij bij het opwekken van stroom met aardgas.
Per eind 2020 had Gazprom een aandeel van 70% van de totale Russische gasreserves; ofwel 33.575 miljard m³ (2008: 33.100). Deze reserves zijn berekend op basis van de Russische methode. Deze wijkt af van hetgeen internationaal gebruikelijk is.
“Als Rusland de gaskraan dichtdraait, zal Europa gedwongen worden zijn verbruik met 30% te verminderen” De dreiging dat de Russische gaskraan wordt dichtgedraaid, neemt met de dag toe door de aanhoudende EU-sancties tegen Moskou.
Volgens gegevens van de Household Energy Price Index had Nederland in augustus te maken met de hoogste tarieven voor gas. Verschillen in de hoogte van de energierekening tussen landen hebben onder meer te maken met de energiemix, overheidsmaatregelen en het soort contracten dat energieleveranciers aanbieden.
Het Groningenveld, waar nog iets meer dan 500 miljard kuub gas in zit, is door de hoge gasprijzen inmiddels meer waard dan ooit. Als we dit jaar 40 miljard kuub aardgas zouden winnen, dan is dat bij de gasprijs van 215 euro maar liefst 84 miljard euro waard.
Noorwegen is de grootste gasleverancier van West-Europa en goed voor zowat een kwart van de Europese gasimport. Sinds de Russische invasie van Oekraïne heeft het land (deels ten koste van zijn olie-industrie) de gasproductie opgedreven.
Allereerst de situatie nu. Veel Europese landen zijn traditioneel afhankelijk van (Russisch) gas. Duitsland en Italië zijn grote afnemers en sommige kleine landen, zoals Estland en Letland, krijgen bijna al hun gas uit Rusland.
Europese landen kunnen, hoe lastig en kostbaar vaak ook, gas importeren van elders. Maar Rusland kan het West-Siberische gas via de pijpleiding alleen kwijt aan Europa.