Wat zijn de ideale waterwaardes voor javamos? Je ziet, vrij normale waterwaardes. Verder heb je in principe geen CO2 of aquarium plantenvoeding nodig, maar aquariums waarin wel bemest wordt of waar een CO2 installatie aanwezig is, zijn geen probleem. Verder gedijt javamos goed in zowel weinig als fel licht.
Verlichting: weinig, Javamos kan groeien bij een sterk en een minder sterk verlicht aquarium. Voor een gezond aquarium raden we ongeveer 8 licht uren aan.
Conclusie. Een aquarium zonder CO2 is zeker mogelijk, maar wel onder voorwaarden: Je moet zwak licht gebruiken. Je beperkt je keuze tot gemakkelijke planten.
Waarom is CO2 in je aquarium zo belangrijk? CO2 in een aquarium is een noodzaak want het stimuleert je aquariumplanten te groeien. Koolstof is een voorwaarde voor al het leven in je aquarium. Ongeveer de helft van alle (droge) stoffen van de planten bestaat uit koolstof.
Te veel of te weinig CO2 is niet alleen schadelijk voor de vissen, maar kan ook leiden tot een vroegtijdige dood. Vissen produceren kooldioxide tijdens de ademhaling. Te veel CO2 in het water verhoogt de giftigheid en beïnvloedt de pH-balans.
CO2 flessen moeten voorzien zijn van een keuringsdatum. Deze datum staat, vaak in de buurt van de hals van de fles, ingeslagen met slagletters. Vanaf deze datum is de CO2 fles 10 jaar gekeurd. Als deze periode verlopen is, mag de fles niet opnieuw gevuld worden.
Wil je de CO2 van je aquarium verhogen zonder risico voor je vissen en garnalen, dan moet je het volgende doen: Kaamlaag verwijderen. Zorgen voor een betere watercirculatie & rimpeling op het wateroppervlakte. Héél langzaam de CO2 week per week verhogen en de pH meten met een goede pH sonde (bijv.
Vuistregel voor de basisinstelling van het bellenaantal: 10 bellen per minuut per 100 l aquariumwater. Voorbeeld: 200 l-aquarium: 2 x 10 = 20 bellen per minuut. Pas de toegevoegde hoeveelheid CO2 in kleine stapjes aan het gewenste CO2-gehalte aan.
De bekendste soorten zijn Javavaren, Anubias, Bucephelandra en mossen. Deze planten noemt men ook wel epifytische planten. Deze planten halen hun voedingstoffen voornamelijk uit het water (of regen). Veel beginners planten deze soorten in de bodem waarna ze snel zullen aftakelen.
Javamos snoeien
Niet wat je in gedachten had vermoedelijk. Je moet dus regelmatig eens met de schaar door je javamos. Zo voorkom je overwoekering en zorg je ervoor dat alle stengeltjes en blaadjes voldoende aan licht en voedsel komen.
Geef rhizoïden (dit zijn de super kleine wortel achtige stengeltjes waar mossen zich mee vast klemmen) tijd om zich aan het oppervlak te bevestigen. Mossen doen dit meestal vrij rap afhankelijk van de soort. Dit kan gedaan worden door ze vast te binden of met een klein beetje aquariumplanten lijm te plakken.
Als er te weinig zuurstof aanwezig is in het water zullen ze naar de bovenste waterlagen komen om naar lucht te happen aan het wateroppervlak. Vaak zie je ze ook onregelmatig ademhalen. Deze reactie bij je vissen kan komen door een zuurstoftekort, maar ook door een ammoniak vergiftiging of te veel CO2 in het water.
Dood gaande of slecht groeiende aquariumplanten hebben een tekort/teveel aan co2, voeding of licht. Het kan ook voorkomen dat het paludariumplanten zijn, deze gaan binnen 2 weken dood als ze volledig onderwater worden gezet.
In veel gevallen wordt de GH waarde als probleem gezien. Deze is veel te laag en zuurstofplanten groeien niet meer. Als u langere tijd niets veranderd aan de GH waarde – waterhardheid – sterven de zuurstofplanten zelfs af en gaan dood.
BESTE TIJD OM CO2 TOE TE VOEGEN AAN JE AQUARIUM? Zoals al beschreven hebben planten licht, water en CO2 nodig om te kunnen groeien. Het is dus de bedoeling dat je CO2 toedient wanneer je de verlichting aan hebt (tijdens de fotosynthese).
CO2 wordt geproduceerd in ons lichaam bij verbranding in bijvoorbeeld de spieren. Het wordt in het bloed opgenomen en gaat daar een reactie aan met water, H2O. Dit splitst zich in H+ (sterk zuur) en HCO3- (bicarbonaat, zwak basisch). Hierdoor maakt CO2 het bloed netto zuurder.
zie wel eens dat mensen 150bpm geven. En die dien dan ongeveer 10 maanden met 2kg. Als ik dat op 500gr zal teruggekeken zal je ongeveer 3 maanden met een fles doen en op 80bpm ongeveer 6 maanden. Ook is het afhankelijk hoe je je co2 in je bak brengt.
Meestal raad ik aan om met een aantal bubbels per seconde te beginnen en dan heel voorzichtig de CO2 aanpassen tot je gezonde groei hebt én je vissen of garnalen zijn niet gestresseerd. Doorgaans raad ik aan om bijvoorbeeld met 1 bubbel per seconde te beginnen voor een bak van 100 liter.
De CO2 bellen zijn eenvoudig te tellen, doordat deze over een ladder naar boven rollen en langzaam oplossen. Deze CO2 ladders zijn niet mooi, lossen de CO2 matig op, maar zijn wel goedkoop. Een goede oplossing om CO2 in het aquariumwater op te lossen is een CO2 atomizer.
Omdat CO2 tijd nodig heeft om op het gewenste ppm te komen starten we met doseren gemiddeld 2 uur voordat het licht aangaat. Gedurende de fotosynthese gebruiken de planten de CO2, en de fotosynthese stopt zodra het licht uitgaat (of de plant klaar is met assimileren).
Easy life easy carbo is namelijk een vloeibare vorm van koolstofdioxide, zoals u wellicht weet hebben planten CO2 nodig voor de assimilatie en groei, wanneer planten een tekort hebben aan CO2 'versuikeren' ze (verslijmen etc.) de afvalstoffen die hierbij vrij komen zijn een voornaamste voedingsbron voor algen.