Het houten huis koelt snel af, omdat het hout de warmte niet vasthoudt. Wanneer je de lambda-waarden (de hoeveelheid energie die het materiaal geleidt per eenheid volume en per tijdseenheid) van hout (0,14 W/mK) en baksteen (1 W/mK) vergelijkt, blijkt dat hout ruim zeven keer beter isoleert dan steen.
Dat hout goed isoleert heeft te maken met de unieke celstructuur. Door deze celstructuur is hout slecht geleidend. Het isolerende vermogen van hout ligt bijvoorbeeld 15 keer hoger dan die van beton, 400 keer hoger dan staal en maarliefst 1770 keer hoger dan aluminium.
Hardhout: Meranti, Merbau en Afzelia zijn hardhoutsoorten. Prijziger dan de zachte houtsoorten, maar wel duurzamer en hebben een iets betere isolatiewaarde. Er bestaan naast massief kozijnen ook houten profielen met een isolerende kern.
Het meest gebruikte isolatiemateriaal is minerale wol. Door minerale wol te gebruiken om houten huizen te isoleren, verminderen consumenten het energieverbruik in gebouwen. Bij Timber Cabins gebruiken we steenwol voor isolatie omdat we vinden dat dit de meest geschikte optie is voor houten constructies.
Kunststof kozijnen hebben een betere isolatiewaarde dan houten of aluminium kozijnen. Dit kunt u zien aan de zogenaamde U-waarde: hoe lager de waarde, hoe beter de isolatie. Zo kunt u van een kunststof kozijn een U-waarde (W/m2K) lager dan 1,5 verwachten.
Normaal hout heeft een bruine kleur dankzij lignine, een goede warmtegeleider. Door deze warmtegeleidende stof te verwijderen, krijgt het hout isolerend vermogen.
Hout is het enige bouwmateriaal dat volledig hernieuwbaar is. Zodra een zaadkorrel wordt geplant, begint immers het natuurlijke proces van de houtproductie.
Hout is immers een isolator, die geen elektriciteit geleidt. De stroomkring wordt dus niet gesloten. Van alle opgesomde materialen, is koper de beste geleider. Elektriciteitsdraden zijn dan ook meestal uit koper gemaakt.
Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.
Het is het beste om te isoleren met minerale wol en vervolgens met glaswol. Akoestisch gezien isoleren PUR en EPS slechter dan isoleren met minerale wol.
In grote lijnen draait het isoleren van uw woning om de vloer- of bodemisolatie, de spouwmuurisolatie en de dakisolatie. Hoewel alle drie deze isolatievormen belangrijk zijn om toe te passen levert de een wel een hoger rendement dan de ander. Van deze drie levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement.
Aluminium isoleert beter dan hout, maar slechter dan kunststof. Bij aluminium kozijnen bepaald de u-waarde de mate van isolatie: de mate waarin warmte of kou wordt doorgelaten. Hoe lager de u-waarde, hoe beter de isolatie.
Vloerisolatie houten vloer: Was is het beste isolatiemateriaal? De houten vloer isoleren vanaf de onderzijde kan gedaan worden met verschillende materialen, zoals steenwol, pur en EPS (piepschuim). Omdat wij houten vloeren niet helemaal willen afsluiten, raden wij vaak een minerale wol (steenwol / glaswol) aan.
De R-waarde is de warmteweerstand van een materiaallaag en wordt uitgedrukt in m²K/W. Hoe groter R, hoe groter de weerstand die de warmtedoorgang ondervindt en hoe beter het materiaal isoleert. De berekening van de R-waarde is afhankelijk van de materialen waaruit de te onderzoeken constructie bestaat.
Hout als grondstof is duurzaam, omdat bomen na 20 tot 120 jaar geoogst kunnen worden, terwijl grondstoffen als aardolie en erts eeuwen nodig hebben om tot ontwikkeling te komen. Als de bossen waaruit het hout wordt geoogst op een duurzame manier worden beheerd, kunnen ze voorzien in een onuitputtelijke grondstofbron.
Hout geldt als hernieuwbare brandstof. In tegenstelling tot aardolie of steenkool raakt het nooit op, als je tenminste voor elk boom die je opstookt een nieuwe laat groeien. Tijdens de groei neemt de boom CO2 op, als hij verbrandt stoot hij dat weer uit.
Stoffen die een zeer slechte warmtegeleiding hebben heten (warmte)isolatoren. Stilstaande lucht is een erg goede isolator, vandaar dat het vaak als isolatie gebruikt wordt (in een spouwmuur, in gaatjes van een wollen trui of in glaswol).
Kalkzandsteen en cellenbeton zijn bij uitstek materialen die warmte en koelte op kunnen slaan en af kunnen geven. Dankzij hun hoge warmtecapaciteit hebben ze een sterk warmteaccumulerend vermogen, dat toeneemt naarmate het materiaal dikker wordt toegepast.
Metaal geleid warmte beter. Hierdoor verwarm je met je hand een groot deel van het metaal. Hout geleid warmte slecht. Hierdoor verwarm je maar een klein deel van het hout.
Houten kozijnen lijken duurder in de aanschaf dan kunststof kozijnen, maar alles tezamen zijn zij zeker goedkoper en duurzamer. Gemiddeld zijn kunststof kozijnen 15% goedkoper, daar kunnen wij niet omheen. Echter kan een hardhouten kozijn met gemak 75 jaar meegaan, daar waar een kunststof kozijn 25 tot 50 jaar meegaat.
Een voordeel van houten kozijnen is dat het je een echte authentieke uitstraling geeft. Alhoewel je tegenwoordig ook kunststof kozijnen hebt met een houtnerf, blijven echte houten kozijnen het meest authentiek. Daarnaast gaan houten kozijnen heel erg lang mee, tot wel 75 jaar. Dit geldt wel voor hardhouten kozijnen.
Tochtstrip voordeur
Dicht openingen tussen deuren en deurlijsten af met lange stukken tochtstrippen. Het is aan te raden om tochtstrips te gebruiken van flexibel materiaal met een zelfklevende strook. Door gebruik te maken van een tochtstrip kan de voor- of achterdeur extra geïsoleerd worden.