Heeft ex partner recht op erfenis van ex schoonouders?

Wanneer uw ene schoonouder tijdens het huwelijk, en de andere (ex)schoon-ouder (de langstlevende) na de echtscheiding komt te overlijden, dan maakt u geen aanspraak op de erfenis van de langstlevende, maar maakt u mogelijk wél aanspraak op een deel van de erfenis van de schoonouder die tijdens het huwelijk overleed.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op sievaladvocaten.nl

Heeft ex schoonzoon recht op erfenis?

Antwoord van de notaris:

Op grond van de wet zijn de eigen kinderen erfgenamen en dus niet de 'schoonkinderen'. De schoonkinderen erven niet direct van u. Een echtscheiding kan echter tot gevolg hebben dat uw schoonkind toch recht heeft op een gedeelte van uw erfenis.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op notariskantoorroerdalen.nl

Kan schoondochter erven van schoonouders?

Alleen eigen familie kan dus volgens de wet erven. Schoondochters, schoonzonen, schoonzussen en zwagers zijn geen bloedverwanten van de overledene en kunnen daarom niet volgens de wettelijke regels van de overledene erven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op erfwijzer.nl

Kan ex aanspraak maken op erfenis?

Nadat de echtscheiding is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand heb je geen recht meer op de erfenis van je overleden ex-echtgenoot. Dit wijkt af als jullie iets anders in een testament of convenant zijn overeengekomen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op scheidenmetaandacht.nl

Wie erft van schoonouders?

De erfgenamen van uw schoonmoeder zijn haar echtgenoot en haar kinderen. Als een van de kinderen is overleden, dan nemen zijn of haar kinderen de plaats in. Hebt u kinderen met uw vrouw of heeft uw vrouw kinderen uit een eerdere relatie, dan erven deze kinderen dus wel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op plusonline.nl

Echtscheiding: kan je ex een invloed hebben op de erfenis van je minderjarige kinderen?

41 gerelateerde vragen gevonden

Heb ik recht op erfenis schoonouders?

Wanneer uw ene schoonouder tijdens het huwelijk, en de andere (ex)schoon-ouder (de langstlevende) na de echtscheiding komt te overlijden, dan maakt u geen aanspraak op de erfenis van de langstlevende, maar maakt u mogelijk wél aanspraak op een deel van de erfenis van de schoonouder die tijdens het huwelijk overleed.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op sievaladvocaten.nl

Heeft mijn partner recht op mijn erfenis?

Bij de wettelijke verdeling in het erfrecht krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner de erfenis. De wettelijke verdeling geldt als er geen testament is gemaakt. Sinds 2018 gelden er nieuwe regels die bepalen dat erfenissen en schenkingen niet meer automatisch in de gemeenschap van goederen vallen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Waar heb ik recht op als mijn ex man is overleden?

Als je gescheiden bent en je ex-partner overlijdt, heb je nog steeds recht op (een deel van) zijn of haar nabestaandenpensioen. Na een scheiding wordt dit pensioen een bijzonder nabestaandenpensioen genoemd. Dit pensioen bestaat uit het bedrag dat is opgebouwd tijdens jullie huwelijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op echtscheiding-wijzer.nl

Heeft mijn partner recht op de erfenis van mijn ouders?

Of u nu gehuwd bent onder een gemeenschapsstelsel of een stelsel van scheiding van goederen, hetgeen u uit erfenis verkrijgt behoort steeds tot uw eigen vermogen. Uw partner krijgt dus geen eigendomsrechten in de goederen die u uit erfenis verkrijgt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lemonconsult.be

Wie heeft er recht op de erfenis?

Wettelijke erfgenamen

Partner, kinderen en hun afstammelingen. Ouders, broers, zussen en afstammelingen. Grootouders met hun (klein)kinderen, ooms, tantes, neven, nichten. Overgrootouders en hun afstammelingen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op notaris.nl

Kun je je schoonzoon onterven?

Antwoord: Ja, dat is zeker mogelijk. U moet daarvoor bij de notaris een testament op laten maken. Daarin moet u een uitsluitingclausule voor uw schoonzoon(s) opnemen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op sterelnotarissen.nl

Kan ik erven van mijn schoonbroer?

Aanverwanten erven niet van je op grond van de wet. Wil je aanverwanten wel laten erven, dan dien je dat in je testament te regelen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nunotariaat.nl

Hoe werkt koude uitsluiting?

Met koude uitsluiting wordt een type huwelijksvoorwaarden bedoeld, waarbij de echtgenoten bepalen dat hun vermogen geheel privé blijft en ook niet gedeeld wordt bij het einde van het huwelijk (door overlijden of echtscheiding).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op allesovererven.nl

Kan een schoonkind erven?

Op grond van de wet zijn de eigen kinderen erfgenamen en niet de 'schoonkinderen'. Schoonkinderen erven dus niet direct. Een echtscheiding kan echter tot gevolg hebben dat het schoonkind toch recht heeft op een gedeelte van jouw erfenis.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op markswachtersnotarissen.nl

Hebben aangetrouwde kinderen recht op een erfenis?

Schoonfamilie en aangetrouwde kinderen erven dus via de wet niets van jou. Een erfgenaam moet wel in leven zijn. Een kind dat nog niet geboren is of een familielid wat overleden is, kan geen erfgenaam zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op erfwijzer.nl

Kan ik kinderen van mijn man onterven?

U kunt uw echtgenoot en uw kinderen in een testament onterven. Uw kinderen hebben wel een speciale positie in het erfrecht. Zo hebben zij altijd recht op een bepaald deel van de erfenis van hun ouders. Het maakt daarvoor niet uit hoe de relatie van de kinderen met de ouders is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Heeft mijn ex recht op mijn kindsdeel?

Na een echtscheiding of scheiding van tafel en bed kunnen ex-echtgenoten geen aanspraak meer maken op een erfenis of een deel er van dat de ex-partner ontvangt, tenzij daar expliciet afspraken over zijn gemaakt. De gemeenschap van goederen wordt bij een scheiding en scheiding van tafel en bed beëindigd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gratisscheiden.nl

Waarom vallen erfenissen buiten de gemeenschap van goederen?

Als u een erfenis ontvangt en de overledene heeft bepaald dat de goederen uitsluitend voor u bestemd zijn (uitsluitingsclausule) dan vallen die goederen buiten de gemeenschap van goederen. Een voorbeeld. Lieke en Tim zijn in gemeenschap van goederen getrouwd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op judex.nl

Wat is de volgorde van erfgenamen?

Zonder testament bepaalt de wet wie je erfgenamen zijn. Daar zit een volgorde in. De eerste groep zijn je echtgenoot en je kinderen. Heb je die niet, dan je ouders en broers en zussen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op doehetzelfnotaris.nl

Hoeveel nabestaandenpensioen krijgt ex-partner?

Na huwelijk of geregistreerd partnerschap

De gemeente geeft het overlijden van uw ex-partner door aan het pensioenfonds. U ontvangt daarna automatisch bericht van het pensioenfonds. Bijzonder nabestaandenpensioen is meestal 70% van het pensioen dat is opgebouwd tijdens uw huwelijk of partnerschap.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Wat gebeurt er met partnerpensioen als ex-partner overlijdt?

Ben je de ex-partner en krijg je een pensioen van je ex-uitgekeerd? Op het moment dat je ex-partner overlijdt, stopt het pensioen dat je via hem of haar ontvangt. Vaak heeft een pensioenfonds ook een nabestaandenpensioen of partnerpensioen in de pensioenregeling opgenomen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kandoor.nl

Heeft mijn ex vrouw recht op mijn pensioen?

U en uw ex-partner hebben tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap samen pensioen opgebouwd. U heeft allebei recht op de helft van dat pensioen, maar kunt het ook anders verdelen. Geef uw scheiding op tijd door aan uw pensioenuitvoerder (pensioenfonds of verzekeraar).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Kan de achterblijvende partner in het huis blijven wonen als één van beiden overlijdt?

Ja, bij testament kan geregeld worden dat, zoals in dit geval, de langstlevende partner het recht heeft om in de woning te kunnen blijven wonen. De langstlevende partner krijgt dan de rechten van gebruik en bewoning van de woning en eventueel ook de inboedel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op notaristeeuwen.nl

Wat erft mijn echtgenote?

De weduwe of weduwnaar krijgt het vruchtgebruik van de hele nalatenschap. Concreet krijgt de langstlevende het eigen vermogen van zijn overleden partner en de helft van het gemeenschappelijk vermogen in vruchtgebruik. De kinderen erven de blote eigendom.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op notaris.be

Wie is de eerste erfgenaam?

Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Populaire vragen