Het VK heeft 5 vlaggen, één voor elk land: Engeland. Wales. Schotland.
Groot-Brittannië is Engeland, Schotland en Wales en Engeland is alleen maar Engeland. De verschillen tussen de drie landen van Groot-Brittannië zijn op sommige vlakken vrij groot. Zo hebben zowel Scotland als Wales een tweede officiële taal naast het Engels: Scots Gaelic en Welsh.
De vlag van Wales was niet vertegenwoordigd in het ontwerp van de Union Jack, aangezien dat gebied al in 1536 was opgegaan in Engeland. De huidige vlag van het Verenigd Koninkrijk ontstond in 1801, toen Ierland aan het koninkrijk werd toegevoegd.
De Vlag van Groot-Brittannië, ook bekend als de "Kings Colours" of "Union Flag" werd gecreëerd nadat koning Jacobus VI van Schotland tevens koning Jacobus I van Engeland werd in 1603 en de twee koninkrijken door een vorst geleid werden. De vlag zou dienen tot 1801.
De vlag van het Verenigd Koninkrijk of de Union Flag, ook wel de Union Jack genoemd, is de nationale vlag van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland, en werd ook in heel het Britse Rijk gebruikt.
De vlag van Schotland, Saltire of Saint Andrew's Cross ("Sint Andreas' Kruis") genoemd, bestaat uit een wit andreaskruis op een blauw vlak. Het doek is al eeuwenlang het symbool van Schotland en wordt tegenwoordig als civiele vlag en staatsvlag gebruikt.
De vlag Rusland bestaat uit drie horizontale banen in de kleuren wit, blauw en rood. Volgens een volksmythe zou de Russische vlag ontwikkeld zijn door Tsaar Peter de Grote, ze zeggen dat hij na zijn bezoeken aan Nederlandse scheepswerven de vlag van zijn rijk gebaseerd heeft op de Nederlandse prinsenvlag.
Bijna twintig procent (19,8 procent) van de volwassen Engelsen en Welshmen rekent zichzelf tot de Anglicaanse Kerk, 8,3 procent tot de katholieke Kerk, 4,4 procent tot de islam, en 3,3, procent tot lid van een andere niet-christelijke godsdienst.
Omdat de meeste protestanten zich in het noorden vestigden is dat het deel waar de bevolking zich in de meerderheid Brits voelt en niet Iers. Toen in 1921 de Ierse Vrijstaat werd uitgesproken was de splitsing een feit: Noord-Ierland bleef bij Groot-Brittannië.
Britse automobilisten die naar het buitenland reizen, zijn sinds 28 september verplicht om de kenletters GB te vervangen door UK. GB verwees naar Great Britain, waartoe Engeland, Schotland en Wales behoren. Het United Kingdom bevat ook Noord-Ierland.
Met de code-60-regel, welke al in diverse klassen gehanteerd wordt, wordt geen safetycar naar buiten gebracht, maar zwaaien de marshals met gele vlaggen op de plek van het ongeval. De coureurs moeten zich op dat moment houden aan een maximum snelheid van 60 km per uur.
De vlag wordt meestal de Stars and Stripes (Sterren en Strepen) of star spangled banner (met sterren besprenkelde banier) genoemd.
Engeland, dat is een heel duur land
Goed, het is natuurlijk afhankelijk van de stand van de pond, maar over het algemeen is Engeland geen duur land. Londen daargelaten. Accommodatie kan aan de prijzige kant zijn, maar uit eten gaan is weer heel betaalbaar.
De prijzen in Engeland liggen een stukje lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -2%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (5% goedkoper), levensmiddelen (0,5% duurder), geïmporteerd bier in horeca (20% duurder), sigaretten (66% duurder) en openbaar vervoer (4% goedkoper).
De vlag van Luxemburg is vrijwel identiek aan de vlag van Nederland. Het enige verschil is de kleur blauw. Die van Luxemburg is lichter dan het kobalt van Nederland. De Luxemburgse vlag is echter niet op de Nederlandse vlag gebaseerd, maar op de kleuren van het Luxemburgse wapen.
In 1937 werd de Nederlandse vlag door Koningin Wilhelmina bij Koninklijk Besluit vastgesteld. Hierin zijn de drie kleuren van de vlag omschreven: helder vermiljoen (rood), helder wit en kobaltblauw. Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de Nederlandse vlag.
De vlag van Turkije (Turks: Türk bayrağı) bestaat uit een witte krimpende maan en een eveneens witte ster in een rood veld. Aan de linkerzijde van de vlag is een smalle witte verticale band.
Over de vlag van Wales
De vlag van Wales, bijgenaamd Y Ddraig Goch (Rode Draak), bestaat uit twee even hoge horizontale banen in wit (boven) en groen, met in het midden een rode draak. De vlag is sinds 1959 een officieel symbool van Wales.
De nationale vlag van Zweden is een blauwe vlag waarop een geel Scandinavisch Kruis is geplaatst. De verticale arm van het kruis is naar de vlaggenmast toe verschoven. Er zijn twee varianten: voor de civiele vlag en de staatsvlag wordt de rechthoekige variant gebruikt, voor de oorlogsvlag de zwaluwstaartvariant.