Darmkrampjes (of buikkramp) komen bij bijna alle baby's voor, maar de een heeft er meer last van dan de ander. Zowel bij borstvoeding als flesvoeding kunnen de darmkrampjes voorkomen. De krampjes ontstaan als de baby twee tot drie weken oud is. De piek ligt rond de zes weken, daarna nemen de krampjes meestal wat af.
Deze samentrekkingen ontstaan omdat de darmen van je baby nog in ontwikkeling zijn en nog moeten wennen aan voeding in de darmen.
Oorzaken van krampjes bij je baby
Krampjes ontstaan dus door de samentrekkende spieren in de darmwand. Dit kan komen door vastzittende lucht, waarom het erg belangrijk is dat je je kindje goed laat boeren, hoe weinig zin je daar dan ook soms in hebt! Wanneer baby's namelijk drinken komt er ook lucht met de melk mee.
Bij de apotheker vind je wel druppeltjes met kruiden zoals venkel of kamille, die de darmen wat kunnen kalmeren. Het effect daarvan is niet bewezen. Sommige baby's worden er rustiger van, bij andere doet het helemaal niets. Vaak gaan die krampjes ook wel over zonder iets te geven.
Koolsoorten, uien, scherpe kruiden… Darmkrampjes komen niet door wat jij als moeder eet, maar door de ontwikkeling van de darmen.
Behalve dat het niet werkt, zijn er ook nog andere redenen om je baby geen Infacol te geven. Ingredienten: Simeticon 40 mg/ml natriumsaccharine, hypromellose, sinaasappelsmaak, methyl hydroxybenzoate (E218), propyl hydroxybenzoate (E216), gezuiverd water.
Maar huilt je baby gedurende langere periodes tot wel 3 uur achter elkaar en kun je hem niet kalmeren? Dan heeft hij ergens last van, waarschijnlijk van darmkrampjes. Baby's krijgen hier last van rond de 2 tot 4 weken en het kan duren tot ze 3 tot 4 maanden oud zijn.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Buikkrampjes herkennen
Je baby heeft veel onrust en spanning in zijn lijf. Hij kan zich overstrekken. Je baby huilt hard en heftig. Hij kan last hebben van winderigheid.
Sommige merken fleswater (bv. Spa) kunnen bij gevoelige kindjes mogelijk constipatie en krampjes veroorzaken. In dat geval ben je beter af met een water van Evian of Valvert.
- Een gevulde pipet (0,5 ml) voor elke voeding toedienen. Indien noodzakelijk kan dit tijdelijk verhoogd worden tot 2 gevulde pipetten (1 ml). - Gebruik Infacol gedurende een aantal dagen voor het beste resultaat. - Gebruik gedurende langere tijd kan de ophoping van gas helpen voorkomen.
Buikpijn komt vaak door te vet eten, een virus (buikgriep), verstopping in de buik, stress of ongesteld zijn. Meestal gaat buikpijn vanzelf over binnen een paar dagen.
Het laat de darmkrampjes verdwijnen en mag gebruikt worden zolang als nodig is, met een gemiddeld gebruik van 3 tot 4 maanden. Je kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van sab simplex.
Bij borstvoeding kan een kind 9 keer per dag ontlasting hebben tot 1keer per 10 dagen. Dat is allemaal normaal zolang de ontlasting zacht is. Bij flesvoeding heeft een kind meestal 1 tot 3 keer per dag ontlasting. Dat is allemaal normaal, zolang de ontlasting zacht is.
Voor een pasgeborene is twee of drie keer per week waarschijnlijk wel genoeg, als je het luiergebied maar goed schoonhoudt en zijn handen en gezicht een paar keer per dag schoonmaakt. Behalve wanneer ze iets oprispen of een vieze luier hebben, worden pasgeborenen gewoon niet erg vies.
Hoe vaak je een luier moet verschonen verschilt per baby. Ook hangt het af van hoe oud je baby is. Een pasgeborenen moet gemiddeld tussen de 8 en 10 keer op een dag verschoond worden. Daarintegen moet een wat oudere baby ongeveer 4 tot 6 keer per dag verschoond worden.
Houd de nachtvoeding kort, als je die geeft. Voed je baby als hij dat wil, maar zorg dat er minstens twee uur tussen de voedingen zit. Heeft je baby voldoende voeding binnen voor de dag, laat hem dan 's nachts zo lang mogelijk slapen. Maak hem 's ochtends niet wakker en wacht tot hij zelf wakker wordt.
Niet goed voor de darmen van je kleintje dus. Eten en drinken die krampjes veroorzaken: naast kruiden, kan je kleintje van de volgende dingen ook darmkrampjes krijgen: chocola, koffie, frisdrank, sinaasappelsap, koolsoorten, pittig eten, prei en ui.
Het zogenaamde huiluurtje in de avond kun je eenvoudig herkennen, het lijkt niet op het huilen van je baby als hij pijn of honger heeft. Je baby lijkt heel boos te zijn en huilt wel tien minuten tot meer dan een uur. Het gebeurt altijd aan het einde van de dag, meestal voordat hij gaat slapen.
Je baby alleen laten huilen kan negatieve invloed hebben op veilige hechting. Veilige hechting in in de eerste maanden van het leven vormt de basis voor een goede en gezonde geestelijke gezondheid in het volwassen leven. Stress kan negatieve invloed hebben op de hechting tussen ouder en kind.
Symptomen van (verborgen) reflux herkennen bij je baby
Kokhalzen. Spugen. Overstrekken (het aanspannen van de rugspieren en het achterover drukken van het hoofdje) Slechte nachtrust.
Maar als je baby bij de standaardtechnieken zoals voeden, verschonen, inbakeren en wiegen nog niet stopt met huilen, heeft hij of zij misschien last van koliek. 'Kolieken' zijn krampen van het gladde spierweefsel van de wand van de holle organen zoals je slokdarm, maag, darmen.
Infacol: Deze bevat simeticone, een anti-flatulent, die de gasvorming in het darmkanaal moet voorkomen en oplossen. Als je infacol voor elke voeding gebruikt (0.5 ml/keer) , zou het na een aantal dagen al goed resultaat moeten opleveren. Je druppelt de vloeistof met het pipetje achter in de mond van je kindje.
Even aanleggen aan de meest lege borst kan de baby helpen ontlasten. Ook het zuigen op zich kan helpen met ontlasten. Zuigen bevordert de darmwerking en het ontspant. Veel baby's ontlasten dan ook tijdens het drinken.