Net als bij mensen zitten de oren van vogels aan de zijkant van de kop. Maar in plaats van twee vlezige flaporen zijn de vogeloren goed verborgen. De oorgaten van vogels zijn maar moeilijk te zien omdat ze bedekt worden door speciale veertjes.
Onze jonge slechtvalken ontwikkelen nu heel snel hun verenkleed. Maar de kop is nog zeer schaars met veren bedekt, waardoor we de oren, die al flink ontwikkeld zijn, nog goed kunnen zien. Dat vogels ook oren hebben, weet iedereen.
Het gehoorbereik van vogels verschilt per soort, maar is vergelijkbaar met dat van mensen (20-20.000 hertz). Vogels kunnen tóch veel beter horen, want ze kunnen beter details onderscheiden (grotere gehoorscherpte). Vogels zijn vooral ontvankelijk voor geluiden die dezelfde toonhoogte hebben als hun eigen geluiden.
Uiteraard zitten de oren van een duif, zoals bij elke vogel, onder de veren, schuin onder, achter elk oog. De veren dienen ter bescherming van de gehoorgang tijdens de vlucht. Het oor is eerder een gat in de schedel.
Vogels hebben geen oorschelp. Vogels hebben een gehooropening aan beide kanten van de kop wat ook buitenoor genaamd wordt. Het middenoor bestaat uit het trommelvlies en een of drie gehoorbeentjes. Het binnenoor bestaat uit het met vocht gevulde slakkenhuis.
Reukvermogen. “Geuren zijn belangrijke aanwijzingen voor duiven aan de hand waarvan ze kunnen begrijpen waar ze zich bevinden in relatie tot hun woonplaats”, verklaart ze op BBC News. De wetenschappers onderzochten de invloed van het reukvermogen van duiven op hun navigatievermogen doormiddel van een experiment.
Vogels poepen en plassen tegelijkertijd. Ze hebben niet als mensen een aparte urineblaas. Ze lozen alles in 1 keer en dat doen ze via dezelfde uitgang. Vogels hebben een cloaca.
Ongewervelde diertjes zoals slakken, sponsen en koralen, hebben geen gehoorzintuigen. Dat geldt trouwens ook voor wormen, maar daarvan denken we dat ze wel bepaalde trillingen in de bodem kunnen waarnemen zoals die van naderende voetstappen. Die sensaties voelen zij over hun hele lichaam.
De grote wasmot heeft het meest gevoelige gehoor van alle dieren. Dat hebben Schotse wetenschappers vastgesteld. Een grote wasmot kan geluiden opvangen tot 300 kilohertz. Ter vergelijking: de bovengrens van de geluidsgolven die menselijke oren kunnen waarnemen ligt op 20 kilohertz.
Net als bij mensen zitten de oren van vogels aan de zijkant van de kop. Maar in plaats van twee vlezige flaporen zijn de vogeloren goed verborgen. De oorgaten van vogels zijn maar moeilijk te zien omdat ze bedekt worden door speciale veertjes.
Bij vogels keert het gehoor terug dankzij de steuncel die zich vlakbij de basis van een haarcel bevindt. Zo'n haarcel vangt geluidstrillingen op en vertaalt die naar een zenuwsignaal.
Vooral vogelsoorten die bekendstaan als monogaam en intelligent, zoals papegaaien en parkieten, hebben daar last van. Er ontbreekt wetenschappelijk bewijs dat vogels rouw ervaren. Gedrag dat mensen associëren met rouw zou ook andere oorzaken kunnen hebben.
Hoewel de vogels van de dino's afstammen, hebben zij helemaal geen tanden. Van de kip op de boerderij over de duif op het dorpsplein tot de mus in uw tuin: allemaal hebben ze een tandloze bek.
Ook al zijn ze niet goed te zien, een uil heeft grote oren. Deze oren zitten verstopt achter de veren die rondom zijn ogen zitten. De oren zitten niet op gelijke hoogte. Met deze oren kan een uil uitstekend horen.
Vissen hebben geen oren. Tenminste, niet van die flappers die je aan de buitenkant kunt zien. Zij detecteren geluid met behulp van het binnenoor en het zijlijnsysteem. Het binnenoor is met name gevoelig voor geluid met een frequentie van honderden of zelfs duizenden Hertz.
Re: Kunnen parkieten tegen harde muziek? Dat de vogels niet verstoord raken door het harde geluid, betekent niet dat ze geen gehoorschade oplopen. Denk maar aan mensen met een koptelefoon op. Ze kunnen rustig hun ding doen achter de computer, terwijl het harde geluid het gehoor kan beschadigen.
Duiven horen al geluid vanaf 0,5 hertz. Mede daardoor hebben duiven een uitstekende navigatie. Ook horen ze op grote afstand stormen en aardbevingen.
Het menselijk gehoor is beperkt tot een golflengte van 20 - 20.000 hertz. Een hond daarentegen, kan tonen horen binnen het bereik van 15 – 50.000 hertz. 7. Uit onderzoek is gebleken dat honden ongeveer vier keer beter horen dan wij.
Het gehoor en het richtinghoren van katten is veel beter dan bij mensen. Waar de bovenste hoorgrens voor volwassen dieren bij ongeveer 50.000 hertz ligt, kunnen jonge katten zelfs nog tonen tot horen 100.000 Hz. Wij mensen hebben al geluk als we een geluid van 20.000 Hz kunnen horen. Bij ouderen neemt dit snel af.
Spinnen hebben een verrassend goed gehoor, zo blijkt uit een nieuwe studie. De dieren kunnen met de haartjes op hun poten vibraties opvangen tot op een afstand van vijf meter. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.
Na zo'n drie weken is het katten gehoor volledig ontwikkeld. Katten horen beter dan mensen en ook beter dan honden. Ze kunnen veel geluiden onderscheiden en zeer hoge tonen horen (boven 45.000 Hertz). Ter vergelijking, een mens hoort niets boven de 20.000 Hertz).
De rosse vleermuis zou je bijvoorbeeld kunnen horen, die maakt een vrij laag geluid. Mensen en honden reageren daar niet heftig op. je kunt het vergelijken met vogelgeluiden, we horen ze wel, maar ze worden al snel onderdeel van het achtergrondgeluid.
Uitdrogingsgevaar is er niet, maar ze kunnen wel opzwellen. Daarom plassen ze veel. Ze hebben een cloaca of een opening achter de anus waar de plas en poep uitkomt. Indien je dus een zeevis in zoet water zet dan zal deze niet overleven.
Hoewel het in veel landen geluk brengt wanneer er een vogel op je poept, heeft het voor auto's minder fortuinlijke gevolgen. Autofabrikant Ford maakt daarom kunstmatige vogelpoep, zodat auto's beter beschermd kunnen worden.
Vogels lozen poep en plas tegelijk via één uitgang: de cloaca. Vogelpoep is daarom meestal een witte natte brij met in het midden een donker deel: het poepje.