Insecten hebben ook zacht weefsel. Dat is insectenvlees. Het is alleen niet rood. Dat komt doordat er geen rood bloed in zit.
In feite zit het bloed bij insecten op alle plekken in de lichaamsholte die niet worden ingenomen door andere weefsels. Er zitten bij insecten geen rode bloedlichaampjes in het bloed, waarmee bij gewervelde dieren zuurstof wordt vervoerd.
Tracheeën van de larve van een juffer. Terrestrische geleedpotigen hebben net als alle dieren zuurstof nodig. Ze hebben wel bloed, maar gebruiken dit niet om zuurstof te transporteren zoals zoogdieren en reptielen. Het bloed bevat dan ook geen hemoglobine en is kleurloos.
De hele omgeving zien
Als wij willen weten wat er achter ons gebeurt, moeten we ons hoofd omdraaien. Insecten zien dankzij hun bolle ogen vol deeloogjes, die alle richtingen opstaan, hun hele omgeving. Daarom ziet een vlieg je bijna altijd aankomen, van welke kant je hem ook besluipt.
Insecten hebben geen bloed maar beschikken over een vergelijkbare vloeistof die hemolymfe wordt genoemd. Met de vloeistof worden hormonen en gassen door het lichaam getransporteerd, maar geen zuurstof.
Het is alleen niet rood. Dat komt doordat er geen rood bloed in zit. Het bloed van insecten heet hemolymfe. Het is kleurloos, of gelig of groenig.
Insecten hebben in tegenstelling tot mensen geen centraal zenuwstelsel en kunnen dus simpelweg geen pijn voelen, zeggen sommige onderzoekers. Daar valt tegen in te brengen dat insecten wel degelijk hersenen en zenuwcellen hebben.
Met hun pootjes vol bacteriën wandelen ze namelijk net zo lief over jouw ontbijt heen. Bovendien poepen en plassen ze ook nog eens overal waar ze landen.
Mep je van achteren, sla dan een beetje vóór de vlieg.En kom je met de mepper van voren, mik dan vlak achter het beestje.
Een huisvlieg leeft - als hij de vliegenmepper lang genoeg weet te ontwijken - 2 tot 4 weken.Een vleesvlieg haalt maximaal 5 weken. Een vlieg is binnen drie dagen nadat ze is verpopt al geslachtsrijp en zorgt tijdens haar korte leven voor 500 tot 2000 nakomelingen (eitjes).
Elk insect heeft de volgende inwendige organen: hersenen, darmkanaal, uitscheidingsorganen (buizen van Malpighi), eierstok, buisvormig hart, buikzenuwstreng. Het bloed van insecten dient niet voor het transport van zuurstof en is meestal kleurloos. Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart.
Muggen hebben geen bloed. Ze hebben wel DNA in hun cellen zitten.
Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart. Het lichaam van een insect bevat ook tracheeën: een zeer fijnvertakt stelsel van kleine buisjes met openingen aan de zijkant van het lichaam, dit is het ademhalingssysteem.
Niet alle dieren hebben rood bloed. Sommige ongewervelden, zoals slakken, inktvissen, krabben, kreeften en garnalen, hebben blauw bloed. Dit is te wijten aan een ander type ademhalingspigment: hemocyanine in plaats van hemoglobine.
Zweet trekt vliegen aan
Vooral in warme, droge streken zijn de insecten heel agressief. Dat komt doordat het menselijk lichaam een luilekkerland is voor de vlieg. Vliegen smullen van de voedingsstoffen, mineralen en het vocht op onze huid, en hoe meer we zweten, hoe aantrekkelijker we zijn.
Oververhitting wordt vlieg fataal
Gewoonlijk kunnen vliegen zich omdraaien door naar één kant een zetje te geven met de vleugels of een paar poten, maar door letsel, ouderdom, vergiftiging, dorst of oververhitting kan de coördinatie verstoord raken.
“Sommigen hebben maar vijf uur per nacht nodig, terwijl anderen zeker negen uur slapen.
De wetenschappers vergelijken de hersencapaciteit van het insect met die van een muis. “Het fruitvliegbrein bevat maar 100.000 zenuwcellen (mensen hebben 100 miljard zenuwcellen).
Het brommen (of zoemen) van insecten wordt veroorzaakt door de vleugelslag. Hoe kleiner het insect, hoe groter de vleugelslagfrequentie moet zijn om in de lucht te kunnen blijven. En dus hoe hoger de gegenereerde toon.
Wanneer er storm op komst is of wanneer de lucht er droog is, zullen vliegen en muggen sneller bijten om hun dorst te lessen. Vlak voor de regen komen regenwormen tevoorschijn uit hun ondergrondse gangen, terwijl bijen zich net verstoppen voor slecht weer.
Insecten hebben geen longen. Ze ademen via piepkleine gaatjes in hun skelet, dat aan de buitenkant zit.
Maak het beestje onbeweeglijk: doe een paar druppels olie (bv.amandelolie) in je neus en snuit dan. De vlieg komt zo makkelijker naar buiten.
Vliegen hebben namelijk minuscule hersenen met slechts een honderdduizendtal neuronen. Wel hebben ze, net als mensen, ook een korte- en langetermijngeheugen.
Recent onderzoek laat zien dat insecten net als mensen en dieren pijn ervaren.
Slakken reageren op pijnprikkels en onthouden dit een tijdje.