Hoeveel water heeft een kamerspar nodig? Om ervoor te zorgen dat de wortels in de pot niet gaan rotten, is het erg belangrijk dat de wortelkluit van de spar goed kan uitdrogen alvorens je opnieuw water geeft. Als de spar teveel water krijgt, zal hij snel zijn naalden laten vallen en geelkleuren.
Heb je een kerstboom met kluit gekocht? Zet hem dan in een ruime pot en geef overvloedig water. Zorg ervoor dat de grond steeds een beetje vochtig is. Als de boom binnen staat, krijgt hij best dagelijks een halve tot één liter water.
De fijnspar (Picea abies, synoniem: Picea excelsa) komt voor in Noord- en Oost-Europa en in grote delen van Azië. De fijnspar kan 40 m hoog worden en wordt doorgaans 100 tot 150 jaar oud. Er zijn bomen bekend die 220 jaar oud zijn. De schors van de Fijnspar heeft een roodachtige kleur.
De spar behoort tot de dennenfamilie. De spar wordt vaak voor een den aangezien. De dennenboom die men met de kerst in huis haalt is een spar. De spar is van de den (Pinus) te onderscheiden doordat de naalden bij de spar afzonderlijk en bij de den bij elkaar staan.
Waarom krijgt mijn spar bruine naalden? De standplaats van een spar moet zonnig tot halfschaduw zijn, met een licht vochtige grond. Langdurige droogte leidt niet alleen tot bruine naalden maar ook gemakkelijk tot een uitgedroogde kluit.
Sap van sparren, waaronder de Nordmann-spar, is giftig voor hond en kat. Ook oppassen met de naalden: deze zijn scherp waardoor deze gaatjes in de slokdarm kunnen veroorzaken. Laat huisdieren niet van het water drinken waarin de afgezaagde stam van de kerstboom staat. Dit water bevat het giftige boomsap.
Snoeitips spar
Bij de meeste sparren, zeker de dwergsoorten, is het niet nodig te snoeien. Wanneer de grotere maten spar te fors van grootte worden of juist voller moet worden kan de plant wel gesnoeid worden, het beste in het voorjaar (april, mei).
Gemiddeld groeit een fijnspar daarna ongeveer een 40 cm per jaar. In totaal is een fijnspar van 2 meter dus ongeveer 7 á 8 jaar oud. De nordmann groeit veel langzamer,deze boompjes zijn na 3 jaar ongeveer 15 cm groot. Na het uitplanten groeien deze bomen ongeveer 25 cm per jaar.
Het is waarschijnlijk de snelst groeiende conifeer van de in Europa aangevoerde soorten. Hij kan elk jaar wel 1,5 m groeien. De reuzenzilverspar kan dan ook zeer hoog worden. In Amerika zijn exemplaren van 65 tot ruim 80 m hoogte te vinden en ook in Schotland is al een hoogte van 62 m bereikt.
De spar wortelt erg oppervlakkig. Dat merk je als je tussen sparren loopt. Voortdurend struikel je over wortels. Een spar is daardoor niet goed bestand tegen stormen.
Onze boom, de fijnspar, herkennen we aan de rechte, onvertakte stam en aan de 1 à 2 cm lange, groenblijvende, scherpe en prikkende naalden, die in doorsnede vierkant zijn en rondom de twijg groeien.
De fijnspar (Picea abies) is een boom uit de dennenfamilie (Pinaceae). Het is een conifeer uit Noord- en Centraal-Europa. Een volwassen fijnspar kan tot 50 meter hoog worden.
Fijnspar of Picea abies is een, in Nederland niet van nature voorkomende, hoge naaldboom. Bij volwassenheid kan deze tot wel 45 m hoog worden. De vorm is, bij voldoende ruimte, breed piramidaal. Door zijn symmetrisch en groenblijvend uiterlijk is de boom bij uitstek geschikt voor een feestelijke versiering.
Dit zijn o.a. Acer negundo, Acer saccharinum, Alnus incana, Betula nigra, Betula pubescens, Carpinus betulus, Carya spec., Euonymus europaeus, Fraxinus pennsylvanica, Liquidambar styraciflua, Platanus x hispanica, Salix alba, Salix sepulcralis 'Chrysocoma'.
Zaag ongeveer drie centimeter van de onderkant af, zo kan de boom beter water opnemen. Moet je een kerstboom zonder kluit water geven? Jazeker.
Van alle soorten kerstbomen is de fijnspar de meest aangeboden kerstboom. Deze kan in het bos wel 50 m hoog worden! Kies in de tuin liever voor 'Acrocona' (onregelmatig groeiend, 1,5 m), 'Ohlendorffii' (kegelvormig, 1,25 m) of 'Remontii' (kegelvormig, 2 m). De jonge kegels van de Servische spar.
Coniferen met een ingegaasde kluit, plant je best tussen half september en eind oktober. Plant ze even diep als ze in de pot of op de kwekerij stonden. Zorg voor een ruim plantgat en verbeter de grond voor het inplanten. Geef na het inplanten royaal water.
"Dan wordt het stekje in de kwekerij verplant om weer twee jaar te groeien. Vier jaar na het zaaien zijn de boompjes gegroeid tot 20 à 40 centimeter, worden ze gerooid en in de volle grond geplant. Ongeveer 5000 stuks per hectare. Daar blijven ze, afhankelijk van de grootte, zeven tot negen jaar staan.
Bomen die snel groeien, zijn: De salix babylonica / treurwilg. Deze boomsoort groeit ongeveer 2 meter per jaar en bereikt een maximumhoogte van 12 meter. Grondsoort speelt geen rol voor deze soort, wel moet de standplaats zonnig zijn.
2 á 3 weken buiten bewaard kunnen blijven. Het is dan wel belangrijk om hem af en toe water te geven via een Easyfix kerstbomenstandaard of emmer, zodat die niet uitdroogt. En ook hier moet je er op letten dat hij niet in de wind staat of in de zon.
Nordmann kerstboom water geven.
Laat hem eerst een dagje op je balkon of in je tuin staan op een luwe plek. Dan een dagje in de schuur of op een koude plek in huis en dan naar binnen. Geef hem ruim water en doe dit elke 2 of 3 dagen.
De spar is namelijk geen dennenboom en een dennenboom geen spar. Dat verschil zit 'm in de naalden. Je kunt de dennenboom herkennen aan zijn lange, zachte naalden, terwijl de spar juist harde en korte naalden heeft. Een ander handig ezelsbruggetje: als er een losse naald aan de boom groeit, dan is het een spar.
Naaldbomen hebben graag een iets zure kleigrond of een zandige grond, maar ze kunnen ook goed tegen andere ondergronden. Let op of de standplaats veel water aantrekt, want naaldbomen houden niet van wateroverlast. Zorg dus voor een redelijk droge plek en geef water bij als het in de zomer erg droog is.
Hoogstwaarschijnlijk had de kerstboom een matige kluit met onvoldoende wortels in verhouding tot de grootte van de boom. Als het dan warm/heet wordt dan verdampt de boom (veel) water maar kan tegelijkertijd onvoldoende water opnemen. Gevolg: bruine naalden.