Dit gebeurde ook als de schapen angst, boosheid, woede, wanhoop, verveling, afschuw en geluk voelden. Schapen vertonen op dit vlak dus veel overeenkomsten met mensen en de onderzoekers zijn ervan overtuigd dat schapen deze emoties ook daadwerkelijk voelen, en niet alleen maar tonen.
Schapen kunnen veel emoties herkennen, zoals angst, boosheid, verveling en blijdschap. Ze zijn sterren in ontsnappen, het blijkt zelfs dat ze de weg uit een doolhof kunnen navigeren.
Er zijn wel veel aanwijzingen dat dieren ook emoties kunnen interpreteren, zegt Kret. 'Zo kunnen ze de emoties van anderen kopiëren en interpreteren, ze kunnen zich inleven in de verlangens van anderen, en recentelijk is aangetoond dat bijvoorbeeld chimpansees ook snappen wat een ander gelooft.
Empathie is echter niet alleen beperkt tot verwante diersoorten zoals primaten. Zo toont onderzoek aan dat ook ratten elkaar helpen wanneer een andere rat klem zit (Bartal et al., 2011) en dat zelfs mieren hun soortgenoten verlossen uit noodsituaties (Hollis & Nowbahari, 2013).
Onderzoek heeft aangetoond dat niet alleen mensen maar ook dieren een hoog oxytocine-niveau hebben. Dat wil zeggen dat huisdieren zich waarschijnlijk ook hechten en liefde voelen, net zoals mensen dat doen.
Wolven, coyotes en vossen
Ook bij wolven en coyotes kun je merken wanneer zij rouwen om het verlies van een soortgenoot. Deze hondachtige dieren leven immers nauw samen in roedels met een alfakoppel en hun nakomelingen. Hierdoor hebben ze ook een sterke band met elkaar en voelen ze het als een roedellid sterft.
Quokka's zijn namelijk verrekte fotogeniek. Ze staan al snel 'glimlachend' op de foto, waardoor ze bekendstaan als het vrolijkste diertje ter wereld.
Een gelukkig dier is enthousiast over de dingen en gebeurtenissen waar hij van houdt. Dat kan jij of een ander mens of dier zijn, spelen, speeltjes, eten, naar buiten gaan. Een dier dat nergens voor te porren is, is niet gelukkig.
Dieren hebben verstand.Ze hebben hersenen en gebruiken die, net als wij: om de wereld te ervaren, om te denken en te voelen en om de problemen op te lossen waarmee ze worden geconfronteerd. Net als wij hebben ze een persoonlijkheid. Ze hebben stemmingen en emoties; ze lachen en spelen.
Slakken, mosselen en garnalen kunnen ook geen pijn ervaren.
Het gaat hierbij om dieren zoals zeesterren, zee-egels, regenwormen, zeesponzen, kwallen, kreeften, krabben, insecten, spinnen, slakken, mosselen en inktvissen.
Alle gewervelde dieren, zelfs reptielen en vogels, hebben tranen. Ze zijn van groot belang voor een goed gezichtsvermogen. Nu blijkt uit nieuw onderzoek waarover onlangs een artikel verscheen in Frontiers in Veterinary Science dat de tranen van dieren nauwelijks verschillen van die van ons.
Schapen zijn slimmer dan wij denken. Dit blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Cambridge. Individuele schapen kunnen niet alleen de gezichten van vrienden twee jaar lang onthouden, maar zijn ook in staat om slimme keuzes te maken en patronen te doorgronden.
Schapen zijn kuddedieren. Ze doen alles samen en lopen als een groep door de weide. De dieren communiceren met elkaar door te blaten en door bepaald gedrag te vertonen.
Voer herkauwers nooit snoeiafval. Adelaarsvaren, bereklauw, eikels, gevlekte scheerling, goudenregen, hedera (klimop), jacobskruiskruid, laurierkers, nachtschade, pieris japonica, rhododendron, sint-janskruid, taxus, vingerhoedskruid en wolfsmelk zijn giftig voor de meeste schapen en kunnen dodelijke gevolgen hebben.
Hoewel het niet duidelijk is hoeveel van het waargenomen verdriet bij dieren het resultaat is van instinctief gedrag en hoeveel echt een emotionele reactie is, is één ding zeker: ook dieren kunnen verdriet ervaren. Hoe zij dit uiten en mee omgaan kan sterk van elkaar verschillen, net zoals bij mensen.
Maar, tot nu toe is er geen bewijs dat dieren soortgelijke humor hebben zoals mensen dat kennen. Het lachen bij dieren komt enkel tot uiting bij het spelen. En daar zit een groot verschil met ons mensen. Zo kunnen wij ook lachen om zelfspot, om leedvermaak, of om de slechte grappen van onze ouders.
Een cavia, een hamster, een rat of een huismuis: allemaal ook heel aaibaar en een stuk minder veeleisend dan een hond of een kat. Wat niet wegneemt dat je ook zo'n kleine huisgenoot adequaat moet verzorgen, dus zorg altijd dat je je goed inleest van tevoren.
Op de kreeften, krabben en inktvisachtigen na, hebben de ongewervelde dieren geen hersenen. Toch lijken ze zonder hersenen prima te overleven. Met groepjes losse zenuwcellen kan een zeester bijvoorbeeld leren welke substraten, zoals rotsen of zand, hij in verband kan brengen met de aanwezigheid van voedsel.
En dat is de kwal Turritopsis dohrnii. De kwal kan nadat deze geslachtsrijp is, weer teruggaan naar het eerste stadium van zijn ontwikkeling. Het levert 'm een interessante bijnaam op: de onsterfelijke kwal. Omdat het dier de cyclus keer op keer opnieuw kan beleven, kan deze in theorie namelijk eeuwig in leven blijven.
Het langstlevende dier op aarde is nog altijd de Noordkromp, een weekdier dat meer dan 500 jaar oud kan worden. Het langstlevende gewervelde landdier is de Galapagos reuzenschildpad (één van deze schildpadden wist een leeftijd van 177 jaar te bereiken).
Huisdieren hebben zeker gevoel
Maar complexere emoties, zoals schaamte en schuldgevoel, voelen dieren waarschijnlijk niet. Voor dat soort gevoelens is er zelfbewustzijn nodig, wat dieren niet lijken te hebben.
Het sneeuwluipaard is een eenzaam, verlegen en heimelijk roofdier. Dit ongrijpbare wezen is meestal actief bij zonsopgang en zonsondergang. Hij kan een prooi doden van driemaal zijn eigen gewicht. Deze grote kat leeft in een gebied dat enkele honderden vierkante kilometers kan beslaan.
Een studie die werd uitgevoerd in het Goldsmith College van de Universiteit van Londen heeft aangetoond dat honden gevoelig reageren op menselijke emotionele signalen. Vooral in situaties van doodsangst of extreme stress. Dit geldt overigens voor alle mensen, niet alleen voor het baasje.