Een pruimenboom staat graag in de zon, al kunnen ze ook wel wat halfschaduw verdragen. Zoals alle fruitbomen houden ook pruimen van een humusrijke grond: goed gedraineerd, luchtig, voldoende vocht vasthoudend maar niet kletsnat.
De pruimenboom staat het liefste op de (lichte) klei grond, maar een fruitboom groeit ook prima op zand, zavel en loss; De fruitboom mag op een vochtige en een droge grond staan, als deze maar genoeg water krijgt; De pruimenboom staat het liefst op een ietwat zonnige plek, maar halfschaduw lukt ook.
Een pruimenboom moet meestal wel enkele jaren oud zijn voordat deze fruit gaat dragen. Vooral het ras Reine Claude bomen staat erom bekend dat het jaren kan duren voordat de boom vruchten gaat dragen.
Fruitbomen staan graag in de zon.Vooral perziken, pruimen, abrikozen en peren hebben veel zon nodig. Mispels, appels en krieken verdragen meer schaduw. Inheemse fruitstruiken (aalbes, kruisbes, braambes, framboos) groeien in de natuur onder bomen en verdragen daarom meer schaduw.
De Pruimenboom heeft ongeveer 24-48 liter per dag aan water nodig. Dit is afhankelijk van het weer en de grootte van de boom.
Een pruimenboom is prima winterhard, maar bloeit (afhankelijk van het ras) vroeg, als één van de eerste fruitbomen (maart). In die tijd is er nog veel kans op nachtvorst, en nachtvorst is niet erg voor de boom, maar wel voor de bloesem.
Pruimenbomen houden van een zonnige tot half beschaduwde plaats in humusrijke grond die voldoende vocht vasthoudt maar niet kletsnat blijft. De beste planttijd is wanneer de boom in de wintermaanden in rust is. Bomen in pot kun je het hele jaar door planten maar houdt dan wel rekening met water geven in de zomer.
Fruitbomen hebben veel zonlicht nodig om te groeien en te bloeien, dus zoek een plek uit die minstens zes uur zonlicht per dag ontvangt. Houd rekening met de omgeving waarin je je fruitboom plant. Zorg ervoor dat de fruitboom niet in de schaduw zal staan van bijvoorbeeld je huis of andere bomen.
Een fruitboom heeft een beurscyclus van ongeveer 3 tot 4 jaar. Dit betekent dat een boom in het eerste jaar van de cyclus weinig tot geen vruchten zal produceren, in het tweede jaar een matige hoeveelheid, in het derde jaar een grote hoeveelheid en in het vierde jaar weer weinig tot geen vruchten.
Pruim bemesten
Moet je een pruimenboom bemesten? Een voedzame bodem is essentieel voor de teelt van pruimen. De samenstelling luistert niet erg nauw, je kunt een algemene voeding voor fruitbomen gebruiken. Het beste kies je wel voor een meststof die rijk is aan fosfor en kalium maar iets minder stikstof bevat.
Maak die greppel ca 50 cm diep en probeer onder het wortelgestel te graven zodat de boom los komt te staan. Met behulp van een stevig en lang touw en vooral veel mankracht trekken we de boom in de goede valrichting. Zorg er wel voor dat het touw lang genoeg is, zodat je niet onder de vallende boom kunt komen.
Hoe snel groeit een Opal pruimenboom? Een Prunus domestica 'Opal' | Hoogstam | 350 - 400 cmheeft een gemiddelde groeisnelheid en zal uiteindelijk een hoogte bereiken van 8 tot 12 meter.
Pruimenbomen snoei je het liefst zo min mogelijk. Eén keer per jaar is voldoende en grondig snoeien zoals bij appel- en perenbomen is niet nodig.
Hij staat waarschijnlijk te nat, dat kan je vaststellen als de boom weinig of geen z.g. waterloten aanmaakt, die zijn n.l. nodig om de boom in het voorjaar het groeiproces te laten starten.
Fruitbomen die normaal geen snoei nodig hebben zijn abrikozen, pruimen en walnoten. Het beste is met houtig kleinfruit zoals trosbessen, kruisbessen, frambozen, bramen en taybessen te starten. De snoei is eenvoudig uit te voeren en de bessenproductie start zeer vroeg.
Toch zijn er enkele boomsoorten die op een plek met veel schaduw kunnen overleven. Voorbeelden van bomen die het goed doen in de schaduw zijn: beukenbomen, eikenbomen,wilgen, esdoorn, photinia en sommige magnolia`s.
De meeste groenten blijven maar één of twee seizoenen in je moestuin terwijl de meeste fruitbomen 30, 40 jaar tot wel 100 jaar oud kunnen worden. De levensduur van fruitbomen is natuurlijk ook wat afhankelijk van de verzorging en grootte. Hoe ouder een boom kan worden, hoe groter hij wordt.
Een laagstam fruitboom (ook wel eens struikvorm genoemd), is ideaal voor kleine tuinen. Laagstam fruitbomen vertakken vanaf zo'n 40-60cm hoog. Ze zijn geënt op een zwakke onderstam, waardoor ze klein blijven. Meestal wordt een laagstam niet hoger dan 2-2,5 meter.
Een pruimenboom snoeien doe je in de maanden april tot en met september. Echter, het is aanbevolen om de pruimenboom na de oogst te snoeien of uit te dunnen, dus in de maanden augustus en september. In de winterperiode is het absoluut niet toegestaan om de boom te snoeien.
Meestal wordt een pruimenboom teruggesnoeid tot een meter of vijf, in het wild kan hij met gemak 12 meter hoog en 10 meter breed worden. Afhankelijk van de soort kun je tussen juli en eind september oogsten.
Een pruimenboom bemesten
Tussen maart en april kun je de bodem rondom de boom verrijken met organische meststof. Staat de boom op een ondergrond van zand, dan kun je ervoor kiezen om in juli nog een keer te bemesten. Net als een appelboom heeft een pruimenboom geen kunstmest nodig om goed te gedijen.