Een pruimenboom gedijt het beste in goed doorlatende maar kalkrijke grond. Het liefst staat een pruimenboom op klei- of leemgrond. In de zomer is voldoende water dan wel weer van belang.
Heeft de fruitboom ook kalk nodig? Veel mensen denken dat fruitbomen geen kalk nodig hebben, maar dat is niet het geval. Jonge fruitbomen moeten bijvoorbeeld elk jaar licht met kalk worden bestrooid om een gezonde groei te bevorderen en verzuring van de bodem te voorkomen.
Een jaarlijkse kalkgift (magnesium houdend), na de herfst, verdient de aanbeveling om verzuring van de grond te voorkomen en het kalkgehalte zo nodig te verhogen. Een 2 jaar oude hoogstamfruitboom geef je een paar handjes vol.Een 25 jaar oude fruitboom krijgt jaarlijks een halve emmer vol (1 kg) met kalk.
Een pruimenboom bemesten
Tussen maart en april kun je de bodem rondom de boom verrijken met organische meststof. Staat de boom op een ondergrond van zand, dan kun je ervoor kiezen om in juli nog een keer te bemesten. Net als een appelboom heeft een pruimenboom geen kunstmest nodig om goed te gedijen.
Het witkalken van de boomstam houdt ongedierte tijdens de wintermaanden weg en vermindert de aangroei van mos aanzienlijk. De witte kleur voorkomt temperatuurschommelingen van de boomstam. Juist in de winter is een boom gevoelig voor wisselende temperaturen.
Voor planten die van zure grond houden is met kalk verrijkte grond een probleem. Zulke planten (bijvoorbeeld heideplanten en Rhododendron's) kunnen andere voedingssoorten dan juist minder goed opnemen. Bij zulke zure-grondplanten dus nooit kalk geven!
De meest bekende kalkminnende planten (pH 7 of hoger) zijn: Japanse broodboom (Aucuba japonica)Vlinderstruik (Buddleia davidii)Amerikaanse sering (Ceanothus)
De Pruimenboom heeft ongeveer 24-48 liter per dag aan water nodig. Dit is afhankelijk van het weer en de grootte van de boom.
Een pruimenboom gedijt het beste in goed doorlatende maar kalkrijke grond. Het liefst staat een pruimenboom op klei- of leemgrond. In de zomer is voldoende water dan wel weer van belang. Plaats de boom op een zeer zonnige plaats in de tuin.
Pruimenbomen houden van een zonnige tot half beschaduwde plaats in humusrijke grond die voldoende vocht vasthoudt maar niet kletsnat blijft. De beste planttijd is wanneer de boom in de wintermaanden in rust is. Bomen in pot kun je het hele jaar door planten maar houdt dan wel rekening met water geven in de zomer.
De beste periode om kalk te strooien is in de herfst (september/oktober). Kalk is een bodemverbeteraar, dit betekent dat het even duurt voordat kalk met de bodem reageert en zijn werk kan gaan doen. In de winter verzuurt de bodem snel.
Zo verzuren zandgronden van nature sneller, en hebben die vaker te kampen met kalktekort. Elk jaar je gazon zomaar bekalken, zonder eerst de zuurtegraad van de bodem te meten, is geen goed idee. Teveel kalk is immers ook niet goed voor de bodem en je gazon. Doe elk jaar of elke twee jaar een bodemtest.
De beste periode om kalk te strooien is het vroege voorjaar en de herfst. Wacht tot de vorstperiode voorgoed voorbij is en het gras begint te ontwaken uit de winterslaap.
Voor volwassen fruitbomen is droogte doorgaans minder problematisch. Door hun uitgebreide wortelstelsel vinden ze zelfs tijdens drogere periodes voldoende water. Pas aangeplante, jonge bomen hebben daarentegen na de aanplant en tijdens hete, droge periodes voldoende water nodig.
Als je je fruitboom twee keer per week water geeft, zal hij heel blij zijn. Als de droogte aanhoudt, kunt u uw fruitboom ongeveer 2 keer per week water geven. Zelfs in de vroege groeifase na de winter kunt u de scheuten en bloemen 3 keer per week ondersteunen met water.
Breng een laag witkalk aan op de stam van je bomen.Vooral op de zuidelijke zijde, want die krijgt meer zon.Beschilder de stam van aan de grond tot aan de onderste, dikke takken. De witte kleur weerkaatst het zonlicht grotendeels waardoor de stam minder snel opwarmt.
Het kan ook zo zijn dat de boom simpel weg te weinig of te veel water krijgt waardoor de fruitboom geen vruchten geeft. Of te weinig zonlicht dan gaat een fruitboom niet groeien en ook geen vruchten geven. Ook zien we vaak dat een fruitboom als een bolcatalpa gesnoeid wordt.
Pruimenmot bestrijden
Wormpjes in pruimen komen vrij courant voor. Het zijn witte wormpjes die van pruim naar pruim kruipen en zich te goed doen aan het vruchtvlees. Dit zijn de larven van de pruimenmot. Pruimenmot kan je biologisch bestrijden door een pruimenmot val op te hangen vanaf half april tot na de oogst.
Een pruimenboom snoeien doe je in de maanden april tot en met september. Echter, het is aanbevolen om de pruimenboom na de oogst te snoeien of uit te dunnen, dus in de maanden augustus en september. In de winterperiode is het absoluut niet toegestaan om de boom te snoeien.
Pruimenbomen snoei je het liefst zo min mogelijk. Eén keer per jaar is voldoende en grondig snoeien zoals bij appel- en perenbomen is niet nodig.
Maak die greppel ca 50 cm diep en probeer onder het wortelgestel te graven zodat de boom los komt te staan. Met behulp van een stevig en lang touw en vooral veel mankracht trekken we de boom in de goede valrichting. Zorg er wel voor dat het touw lang genoeg is, zodat je niet onder de vallende boom kunt komen.
Vaak worden pruimen geënt en op de onderstam van een ander soort gezet. Je weet dan niet welk soort er uit de pitten komt. Bovendien duurt het minimaal vier jaar voor een pruimenboom uit pit de eerste vruchten kan dragen.
De zuurgraad of Ph kent een beetje een merkwaardige schaalverdeling. Een Ph met als waarde zeven betekent dat de grond niet zuur en niet basisch is, maar neutraal. Is de Ph hoger dan zeven dan is de grond basisch, is de Ph lager dan is de grond zuur. Elk punt hoger of lager is tien keer zo basisch of tien keer zo zuur.
De meeste kalkbodems zijn in vroegere zeeën ontstaan uit de skeletten van dieren en algen. Kalksteen zit meestal vol fossiele resten en bestaat uit allerlei verbindingen op basis van calcium. Of de grond in uw tuin erg kalkrijk of juist aan de zure kant is, kunt u constateren met een pH-testje.