olifanten zijn viervoeters, en net zoals alle andere viervoeters, hebben olifanten maar twee echte knieën, namelijk in de achterpoot tussen het dijbeen en het scheenbeen.
Je zou het niet zeggen als je ze zo houterig ziet waggelen. Maar pinguïns hebben net als andere vogels knieën. Je ziet ze alleen niet.
Het zal u misschien niet verbazen, maar olifanten kunnen niet springen.
Een zwemmende olifant is zeker geen ongebruikelijk gezicht. Deze grote zoogdieren drijven in het water en zwemmen geheel onderwater, waarbij ze hun slurf als snorkel gebruiken.
Onderzoekers hebben vastgesteld dat er maar liefst 150.000 spierbundels in zitten. Olifanten gebruiken hun slurf dan ook voor van alles. Ze gooien er water en zand mee over zich heen om hun huid te verzorgen. Pakken er voedsel mee op en brengen dat naar hun bek.
Mensapen en mensen slapen graag lang, vaak wel acht uur of langer aan één stuk. Een olifant heeft aan drie tot vijf uur slaap per dag voldoende.
Ja, olifanten lijken een ontzettend goed geheugen te hebben en kunnen zich dingen van tientallen jaren geleden herinneren. Voorbeeld: toen Tanzania in 1993 door een ernstige droogte werd getroffen, overleefden de door oudere olifanten geleide kuddes dat.
Een olifant kan behoorlijk hard slaan met zijn slurf, maar ook zachtjes aaien.
Toch is het de laatste jaren normaal geworden om olifant te eten in Afrika. Doordat het dier in de meeste gevallen wordt gedood door de mens, doorgaans stropers, blijft het vlees over. Dit wordt uitgedeeld aan de bevolking uit een dorp in de buurt. Maar ook bij premiers is olifantenvlees dus populair.
Naast het eten van voedsel moet een olifant ook heel veel drinken. Een olifant drinkt tussen de 70 en 160 liter water per dag! Dagelijks worden de olifanten in het Safaripark gevoerd.
Een gemiddelde olifant wordt ongeveer 50 tot 70 jaar oud. Er zijn echter ook uitschieters naar boven. Zo is de oudste olifant bekend Alice (leefde in Australië) die in 1941 overleed op de leeftijd van maar liefst 157 jaar!
Welke dieren jagen op olifanten? Leeuwen, hyena's en krokodillen jagen op baby-olifantjes. Volwassen olifanten hebben maar weinig natuurlijke vijanden, maar het komt weleens voor dat hongerige leeuwen, als ze echt wanhopig zijn, op olifanten jagen.
Met olifanten valt niet te spotten. Wanneer ze zich bedreigd voelen, aarzelen ze niet om aan te vallen. In gebieden waar de olifant nauw met de mens samenleeft, komt het nog al eens voor dat hun paden zich kruisen. En dat leidt soms tot catastrofes: volwassen olifanten kunnen de mens gemakkelijk vertrappen.
Volgens de Wet op dierproeven valt onderzoek met ongewervelde dieren, zoals insecten, kreeften en zeesterren, niet onder proefdieronderzoek. De wet beschouwt ongewervelde dieren -die geen ruggengraat hebben- als dieren zonder een (grote) hersencapaciteit, die ook geen stress of pijn ervaren.
Pinguïns hebben zeker knieën. De knieën zitten wel erg hoog, onder de rand van hun verenkleed. Pinguïns waggelen zo omdat ze korte pootjes hebben.
De mens heeft een boven- en onderbeen met daartussen de knie. Tussen onderbeen en voetbeentjes zit onze enkel. Vogels hebben nagenoeg hetzelfde.Alleen, de knie zit verstopt onder de veren.
Een vrouwelijke olifant heet - raar maar waar- koe (of vaars) , een mannetje stier (of bul). Een pasgeboren olifant is een kalf. Binnen een groep olifanten lopen de vrouwtjes aan de buitenkant om de kleintjes in het midden te beschermen tegen vijanden (bijvoorbeeld tijgers) en tegen de hitte en de felle zon.
De blauwe vinvis is het grootste dier ter wereld. Een volwassen mannetje weegt bijna 170.000 kilo. Ter vergelijking: een volwassen mannetjesolifant weegt maximaal 7.000 kilo. Een pasgeboren blauwe vinvis is al 7,5 meter lang.
Olifanten gebruiken hun slagtanden om te graven naar wortels en water, om boomschors te verwijderen, om te vechten met andere olifanten voor dominantie binnen de groep en om vijanden af te weren of aan te vallen. Helaas maken hun slagtanden olifanten ook tot een gewilde prooi voor stropers op jacht naar ivoor.
Een volwassen olifant kan er onder meer mee drinken. Hij zuigt er water mee op en spuit dat vervolgens in zijn bek. Hij zuigt het dus nooit helemaal door zijn slurf naar binnen. Een volgroeide olifant kan vier tot acht liter water in zijn slurf opslaan.
Probeer olifantenstieren te vermijden op de weg. Beter om om te keren en een alternatieve route te vinden dan de olifant in te halen. Wees geduldig met olifanten en respecteer hun ruimte. Gebruik je gezonde verstand en wees geduldig met de olifanten die je tegenkomt.
Hoewel trompetteren het meest bekend geluid is van olifanten, gebruiken olifanten vele andere manieren om te communiceren, hoorbaar en onhoorbaar. Zo communiceren ze met elkaar door aanrakingen en lichaamstaal, maar ook via allerlei geluidssignalen zoals knorren, fluiten, brommen en trompetteren.
De intelligentie bij olifanten wordt gezien als een van de hoogste onder de dieren. Met een massa van 5 kg zijn de hersenen van olifanten groter dan die van elk ander landdier.
Diergaarde Blijdorp bood ons uiteindelijk antwoord: Olifanten kunnen niet huilen zoals mensen dat doen. Toch is er een logische verklaring voor het 'traanvocht' van Raju. Mannetjesolifanten hebben wél het vermogen om vocht uit hun ogen te produceren.
Nummer 1: chimpansees zijn de slimste dieren
Ze zijn net zo intelligent als een mensenkind, ze gebruiken gereedschappen, ze jagen gezamenlijk, en ze zijn in staat om probleemoplossend te denken en zo complexe zaken tot een goed einde te brengen.