Luchtwegen. De neusgaten van een kip zijn gelegen bovenin en een beetje achterop de snavel van het dier. Frisse lucht wordt ingeademd en gaat via luchtpijp (trachea) naar de longen. Hier gaat de lucht door een fijn netwerk van luchtvaatjes waarlangs bloed stroomt.
Gezien ze niet kunnen zweten, zullen ze met open bek hijgen om hun overtollige warmte kwijt te raken. Daarnaast proberen ze ook hun vleugels te spreiden en hun verenkleed open te zetten om op die manier warmte te verliezen. Door hun verhoogde ademhaling verandert de pH van hun bloed, wat hartproblemen kan opleveren.
Kuikens of jonge kippen wordt vrijwel altijd ziek. Zij hebben last van (ernstige) benauwdheid en kunnen zelfs stikken. Ook kunnen ze rochelende geluiden maken. Bij oudere dieren kunnen last hebben van gezwollen ogen en een gezwollen kip.
Kippen hebben, evenals andere vogels, geen oorschelpen of andere uitwendige structuren die geluiden uit de buitenwereld kunnen opvangen. Dat gebeurt via gehoorgaatjes, die zich aan weerszijden van de kop bevinden en bedekt zijn door contourveertjes.
Snot bij kippen (acute snot)
De kippenziekte wordt veroorzaakt door de bacterie (Mycoplasma Gallisepticum). Snot slaat op de ogen, longen, neusholtes, luchtpijp en de luchtzakken. De symptomen hiervan zijn: Hoesten.
Besmette kippen niezen vaak en hebben tranende, gezwollen of zelfs etterende oogjes. Zitten de ogen helemaal dicht? Maak ze dan dagelijks schoon met gekookt, lauw water. Kippen in de rui zijn vatbaarder voor kippensnot door hun lage weerstand.
Symptomen en gevolgen van gaapziekte bij kippen
Wanneer kippen veel met het hoofd schudden en gapen is er kans dat deze besmet zijn met de gaapworm. Door de worm kunnen kippen zich benauwd voelen, vermageren en zelfs sterven omdat de worm kan zorgen voor problemen met ademhalen.
Maar hoe doen ze het dan wel? Willem Wever zocht het uit! Kippen plassen niet zoals mensen dat doen.
Kippen hebben hun hersenen niet nodig om te bewegen
Het circuit van zenuwen tussen de zintuigcellen en de spieren in het lichaam 'weet' dus zonder tussenkomst van de hersenen hoe het moet bewegen. Daardoor kan de kip zonder hersenen blijven bewegen zolang het lichaam genoeg zuurstof en energie heeft.
Ze slapen wel veel korter dan mensen. Niet alleen de REM-slaap neemt veel minder tijd in beslag, ook de diepe slaap duurt slechts een paar minuten. Zo doen kippen veel “hazenslaapjes”, kortstondige slaapjes achter elkaar. Nog een bijzonderheid: kippen kunnen, anders dan mensen, slapen met een oog open.
Ze zeggen zelf uit hun onderzoek de conclusie te kunnen trekken dat de 'de kans heel groot is dat de kippen pijn ervaren', maar stelliger dan dat worden ze niet. Bioloog Harry Blom, die veel onderzoek heeft gedaan naar pijn bij dieren, zegt dat dierenleed lang niet altijd makkelijk vast te stellen is.
Wat de mechanische methodes betreft, wordt voor pluimvee gesproken over het gebruik van een penschiettoestel (al dan niet penetrerend), maceratie (verhakselen – tot max. 72 uur), het breken van de nek, een percuterende slag op de kop en een vuurwapen met een vrij projectiel.
In het algemeen is brood niet goed, maar het is afhankelijk van de soort brood en het aandeel brood in het totale menu. Van brood worden de dieren te vet en vette kippen leggen slechter. Het is heel goed om ze los te laten lopen, tenzij ze op een kale zandvlakte lopen.
Wanneer het de kippen niet lukt om van het teveel aan warmte af te komen, sterven ze door oververhitting. Er is echter een aantal maatregelen dat u kunt nemen om het uw dieren wat makkelijker te maken en veel van deze problemen te voorkomen.
De normale lichaamstemperatuur van kippen bevindt zich rond de 41,5°C. Algemeen wordt aangenomen dat de lichaamstemperatuur van braadkippen bij een staltemperatuur van 33-34°C sterk stijgt. Wanneer de lichaamstemperatuur de grens van 44°C heeft bereikt, is er vaak geen weg meer terug en zal de kip sterven.
Kippen kakelen heel wat af. Ze maken wel dertig verschillende soorten geluiden. Daarmee vertellen ze van alles tegen elkaar, maar ook tegen ons.
Bovendien kunnen kippen mensen aan hun gezicht herkennen en onderscheiden. En daarbij geven ze klaarblijkelijk de voorkeur aan mooie mensen. In een studie uit 2002 werd aangetoond dat kippen dezelfde voorkeur voor bepaalde menselijke gezichten vertonen als mensen zelf.
Recente studies hebben aangetoond dat kippen intelligente dieren zijn met veel kenmerken vergelijkbaar met die van primaten. Ze zijn in staat om complexe problemen op te lossen, oorzaak en gevolg te begrijpen, kennis door te geven, zelfbeheersing te tonen en ze maken zich zorgen over de toekomst.
Alleen is maar alleen en dat geldt ook voor kippen. Een kip lijkt misschien voldoende voor jou, maar het diertje zal zich al snel eenzaam gaan voelen. En dat is gewoonweg zielig. Zorg er dus voor dat je altijd minstens twee kippen koopt of adopteert - sommige organisaties redden afgedankte legkippen van het slachthuis.
De cloaca zit aan de buikzijde van vogels, achter de poten. Onder veren verstopt vind je de opening van de cloaca. Achter die opening zit een holte waar poep en plas, maar soms ook eieren en zaadcellen langs gaan. Alles in één orgaan.
Een haan bevrucht een dooier door te paren met een hen. Daarna vormt de hen het eiwit en de schaalvliezen. In totaal doet ze er ongeveer 25 uur over om een ei te maken. Doordat het sperma van de haan meerdere dagen intact blijft, leggen kippen soms tot tien dagen na de paring nog bevruchte eieren.
In de ochtend hebben kippen vaak dunne ontlasting. Maar overdag horen kippen vaste ontlasting te hebben. Het witte gedeelte is de plas en het bruine is de poep in de ontlasting. Zie je bloed in de ontlasting, wormen of is de ontlasting groen, kijk dan op ons Kippen EHBO wat je kunt doen.
Ze kan zich prima redden en hinkelt door de kooi, maar ze heeft af en toe wel last van het pootje (omdat het dus wat omhoog staat).
Zij kan namelijk heel hard achteruitlopen. Veel voorbijgangers stoppen om met verbazing naar de rennende kip te kijken. Extra bijzonder is het dat de kip haar snavel tijdens het rennen in de grond houdt. De snavel functioneert tijdens het rennen waarschijnlijk als navigatie.
6. Kippen zijn zonaanbidders. Een zonnebadende kip spreidt haar vleugels en ligt vaak op haar zij met één poot in de lucht. Zo vangt haar verenkleed zoveel mogelijk zonlicht.