Talgklieren komen op het hele lichaam voor, uitgezonderd op de handpalmen en de voetzolen. Een talgkliercyste is een hard knobbeltje, dat aanvoelt als een knikkertje of erwtje. De grootte van het knobbeltje varieert vaak van een halve tot drie centimeter. Het is onverstandig om de cyste uit te knijpen.
Een cyste is een met holte gevuld met vocht, lucht of een harde substantie. Een cyste kan ontstaan door verstopping van een uitvoergangetje van een melkklier. Als de borsten gespannen zijn, is een cyste te voelen als een ronde, stevige knobbel.
Een vetbult (ook wel lipoom genoemd) is een ophoping van vetcellen. Een vetbult is goedaardig. Het is een glad, rond bobbeltje dat onder de huid ligt, tussen de één en tien centimeter groot. Het kan over het hele lichaam voorkomen.
Een talgkliercyste kan geen kwaad. Het komt vooral voor op het hoofd, de nek en de rug. Een verstopte talgklier kan ontstoken raken. De zwelling wordt groter, rood, warm en doet pijn.
Een verstopte talgklier (of ontstoken haarzakje) herken je aan een (onderhuids) talgbultje of een opgezwollen talgklier, eventueel met een zwart stipje bovenop. Deze talgbultjes kunnen geen kwaad, zolang ze niet gaan ontsteken.
Een talgkliercarcinoom is een kwaadaardige tumor die ontstaat in de talgklieren. Talgklieren zitten op bijna alle plekken in de huid. Vooral in en rond je oogleden zitten veel talgklieren. Daarom zit een talgkliercarcinoom vaak op deze plek.
Talg is een olieachtige en wasachtige substantie dat op je huid zit. Het wordt meestal geproduceerd op je gezicht of hoofdhuid, maar het kan ook op andere plekken op je lichaam voorkomen. Je handpalmen en de onderkant van je voeten zijn uitzonderingen.
Een talgkliercyste kan geen kwaad. Als u er toch last van heeft, kunt u de cyste laten weghalen. U krijgt dan eerst een prik om de huid rondom de cyste te verdoven. Daarna kan de huisarts de cyste wegsnijden en de wond hechten.
In uw huid zitten duizenden kliertjes die talg maken. Soms raakt een talgklier verstopt. Dan komt er een bolletje vol talg in de huid. Dit noemen we een talgkliercyste.
Een talgkliercarcinoom op of in het ooglid ziet er meestal uit als hard, geel knobbeltje. Het kan er ook uitzien als een rood plekje op of vlakbij de rand van het ooglid. Bijna altijd is het knobbeltje of plekje geen talgkliercarcinoom, maar is er iets anders aan de hand.
Een tumor is meestal onregelmatig van vorm en voelt heel hard aan, want bestaat uit vast weefsel. Ook een jonge volwassene (tot 40 jaar) kan klierzwellingen hebben ten gevolge van een infectie.
Een liposarcoom kan aanvoelen als een pijnloos bultje onder de huid dat soms wat hard is. Als je zo'n bultje voelt, kan het ook een goedaardig vetbultje zijn: een lipoom. Ga naar je huisarts als je het niet vertrouwt. Ook kun je een zwelling zien of pijn krijgen bij het bewegen.
Knobbeltjes kunnen heel verschillend aanvoelen. Het kan een plek zijn die niet echt rond is en wat stugger en harder aanvoelt dan de rest van het klierweefsel. Het kan ook een kogelrond knobbeltje zijn dat als een knikker onder de vingers wegglijdt. In de meeste gevallen doet een knobbeltje geen pijn.
nieuw ontstane rood-roze bultjes, soms met een ruwe korst erop. wondjes die niet goed genezen. bruine moedervlekken of bultjes die van vorm veranderen of meerdere kleuren krijgen (zoals bruin, zwart, rood, paars, blauw)
De herkenning van een weke delen tumor is vaak moeilijk. Een zwelling kan lang onopgemerkt blijven als deze diep in het lichaam of in elastisch weefsel zit. Vage pijnklachten kunnen dan de eerste klachten zijn. Als de tumor net onder de huid zit, kunt u deze voelen als een zwelling of knobbeltje.
Een vetbultje is een gladde en ronde bobbel onder uw huid. De bobbel is gemaakt van vetcellen. Een vetbultje voelt meestal zacht als u erop drukt. Vetbultjes kunnen klein blijven, maar ze kunnen ook groter groeien.
Een vetbultje bestaat uit vetcellen. Een vetbultje komt heel vaak voor en kunnen wel 10 centimeter groot worden. Waarom een vetbultje ontstaat, is niet bekend. Een talgkliercyste is een bult op de huid.
Een cyste veroorzaakt meestal een zwelling, die op zichzelf niet pijnlijk is. Vaak wordt een cyste in de kaak ook per toeval ontdekt op een röntgenfoto. De oorzaak voor het ontstaan van een dergelijke holte is vaak een ontsteking, bijvoorbeeld van een tand of kies.
Meer dan 8 van de 10 vrouwen met een cyste op de eierstok heeft geen behandeling nodig. Bij een deel van de vrouwen verdwijnt een cyste vanzelf. U blijft wel onder controle bij uw arts. De arts zal nog 12 maanden met een echo controleren of de cyste niet verder groeit of verandert.
Netelroos of galbulten (de medische term is urticaria) is een huiduitslag met rode, licht gezwollen bulten en plekken die vaak heftig jeuken. Netelroos ontstaat meestal plotseling en de uitslag ontwikkelt zich in korte tijd. De plekken kunnen ook zo weer wegtrekken, meestal binnen enkele uren.
Talgdraadjes komen van nature voor in de huid en ze hebben wat weg van haartjes. Ze hebben een speciale taak: de doorstroom van talg in je poriën reguleren. Deze draadjes zijn een natuurlijk onderdeel van de haarzakjes in de (porie)structuur, iedereen heeft ze.
Hydrateer. Draag elke dag een moisturizer, ook wanneer je een vette huid hebt. Wanneer de vochtwaarden van je huid uit balans zijn, produceert je huid extra talg om dit te compenseren. Een moisturizer helpt de talgproductie reguleren en voorkomt hiermee dat overtollig talg de follikels verstopt.
Vitamine D en A remmen de talgproductie af en bevatten antioxidanten, die schadelijk cellen uitschakelen. Vitamine C maakt collageen aan. Beide zijn dus een belangrijke toevoeging op je voedingspatroon. Veel onderzoeken hebben een direct verband aangetoond tussen stress en onzuiverheden, puistjes of acne.
Het is niet verstandig om een atheroomcyste zelf te verwijderen, knijp de cyste niet zelf uit, u loopt het risico dat de atheroomcyste ontstoken raakt.