En misschien wist je niet dat een kip oorlellen heeft, maar die zitten vlak bij het oog. Zijn de oorlellen rood dan legt de kip bruine eieren, zijn ze echter wit dan zijn de eieren dat ook.
Het is genetisch bepaald welke kleur ei een kip legt. Het ene ras legt witte eieren en het andere legt bruine eieren. Je kunt ook aan de oorlellen van een kip zien welke kleur eieren: kippen met rode oorlellen leggen een bruin ei en die met witte oorlellen een witte.
Lang voordat er kippen waren, legden vissen, amfibieën en reptielen al eieren. Maar was er eerst een kip of een kippenei? Honderden miljoenen jaren voordat er kippen waren, legden vissen, amfibieën en reptielen al eieren. Dat is dus duidelijk: het ei was er eerder dan de kip.
Kippen hebben wel oren maar geen oorschelpen. Hierdoor kunnen ze niet verder horen dan 50 meter. op hun poten hebben ze schubben net als reptielen.
> Kippen hebben hele goede oren, ze horen van heinde en verre als de schaal van een ei kraakt en komen eropaf gerend om het ei op te eten.
Willem Wever zocht het uit! Kippen plassen niet zoals mensen dat doen.
Kippen hebben een complex emotioneel leven. Uit een recent onderzoek blijkt dat ze empathie kunnen voelen. Ze kunnen elkaars pijn aanvoelen en gevoelens, zoals blijdschap, verdriet en angst, met elkaar delen.
Hoewel de vogels van de dino's afstammen, hebben zij helemaal geen tanden. Van de kip op de boerderij over de duif op het dorpsplein tot de mus in uw tuin: allemaal hebben ze een tandloze bek. Op een gegeven moment moet het dus evolutionair interessanter geweest zijn om een bek te hebben zonder tanden.
Sommige krielkippen kunnen uitstekend vliegen en bereiken een hoogte van tien tot twaalf meter. Grotere kippen kunnen maximaal twee tot drie meter hoogte bereiken. Eigenlijk vliegen kippen niet echt. Ze springen en fladderen, maar vallen vrij snel weer naar beneden.
Maar waarom hebben hennen en hanen eigenlijk een kam? Het antwoord is simpel: kippen zweten niet, dus moeten ze op een andere manier zichzelf kunnen koelen. Net zoals bij mensen de lichaamswarmte voor een groot deel via het hoofd naar buiten gaat, zo gebeurt dat ook bij de kip.
Kippen zijn van nature bosdieren; ze stammen af van het rode kamhoen uit Zuidoost-Azië. Wilde kippen besteden een groot deel van hun tijd aan scharrelen op zoek naar voedsel, waardoor ze grote afstanden moeten lopen. Dat kippen van scharrelen houden, is ook terug te zien aan de kippen die in gevangenschap leven.
De uitdrukking wordt als retorische vraag geformuleerd: Wat was er eerder, de kip of het ei? Zij verwijst naar een oorzakelijke keten in de natuur: ei leidt tot kip leidt tot ei leidt tot kip enzovoort. In die zin is het moeilijk aan te geven waar het beginpunt van de keten ligt.
Lang voordat er kippen waren, legden vissen, amfibieën en reptielen al eieren. Wat dat betreft, is het antwoord onherroepelijk: het ei. Moeilijker wordt het met de vraag: wat kwam eerst, de kip of het kippenei?
Toen de ontdekkingsreiziger in 1298 door Azië reisde, vermeldde hij een kippenras “dat haar als dat van katten heeft, zwart is en uitmuntende eieren legt.” Niemand weet het zeker, maar het beschreven ras doet sterk denken aan het zijdehoen.
Ook zouden bruine eieren gezonder zijn dan witte. Dit is eveneens een fabel. De meeste kippeneieren hebben een vergelijkbare voedingswaarde, ongeacht hoe groot ze zijn of welke kleur ze hebben. Ook is er geen verschil in smaak tussen bruine en witte eieren.
Het Australische kippenras Australorp staat bekend om zijn frêle lichtroze eieren. Twentse hoenders zijn rond 1875 ontstaan in Twente en leggen gebroken witte eieren.
Zo doen kippen veel “hazenslaapjes”, kortstondige slaapjes achter elkaar. Nog een bijzonderheid: kippen kunnen, anders dan mensen, slapen met een oog open. Ze kunnen waken en slapen tegelijk. Het oog dat ze open houden staat in verbinding met de hersenhelft die wakker blijft.
Nee, kippen kunnen niet zwemmen. Ze behoren tot de loopvogels.
Kippen kunnen ook gaan kraaien als je er geen haan bij hebt, dan neemt er één de leiding zoals een haan doet. Hobbyfokster van de Serama, Kuifhoen kriel en Zijdehoender groot.
Wij plassen als onze blaas vol zit. Plas stroomt door de plasbuis weg. Bij vogels komt het laatste stukje darm en de plasbuis in de cloaca uit. Vogels lozen poep en plas tegelijk via één uitgang: de cloaca.
De kip heeft twee magen: de kliermaag en de spiermaag. In de kliermaag vindt de eerste chemische vertering van eiwit plaats. Door zoutzuur (HCl) zakt de pH-waarde in de maag tussen 3 en 4, waardoor pepsine de vertering kan inzetten.
Kippen hebben zeker een tong én neusgaten. De snavel heeft meer de fiunctie om het eten en drinken op te pikken en kan je dus zien als de lippen van het dier en door middel van de tong wordt het drinken of voedsel naar binnen verplaatst en naar binnen gewerktOp de tong zitten zelfs enkele smaakpapillen.
Dieren kunnen ook tranen produceren uit de traanklieren bij hun ogen. Tranen zijn de hele dag nodig om het hoornvlies (buitenste laagje van je oog) vochtig te houden. Zonder tranen, droogt het hoornvlies uit (krijg je last van droge ogen). Dit doet erg pijn en kan ontstekingen geven.
Vinden kippen het fijn om geaaid te worden? Een tamme kip vindt het net als een hond of kat fijn om geaaid te worden. Wanneer een kip zich laat knuffelen betekent dit dat ze u vertrouwt. Soms zal een kip plat op de grond gaan liggen wanneer u haar benadert en kunt u haar gemakkelijk oppakken.
Laat de kippen vaak naar buiten
Lekker op zoek naar insecten, gras en groenten. Dat vinden ze heerlijk en het ziet er ook heel gezellig uit. Een kip die beweegt is blij. Zo kunnen ze ook gelijk op zoek naar kleine steentjes en zandkorrels die essentieel zijn voor een goede spijsvertering.