Fretten hebben veel aandacht nodig en moeten echt opgevoed worden. Ze hebben voldoende ruimte nodig om veel te kunnen spelen en ze hebben speciale medische zorg nodig.
Laat de fret eerst wennen aan de omgeving en begin daarna aan het bouwen van vertrouwen met jou. Natuurlijk mag je wel in de ruimte zijn, maar laat de fret naar jou toekomen en vraag niet constant aandacht van de fret. Een fret zal dan snel geneigd zijn om van zich af te bijten en bedoelt daarmee "Laat me met rust!
Fretten zijn kleine roofdiertjes met een langgerekt, flexibel lichaam en korte pootjes. De fret behoort tot de marterachtigen en is onder meer familie van de wezel, steenmarter, nerts, otter en hermelijn. Fretten zijn in feite een gedomesticeerde vorm van de bunzing, zodat ze als huisdier gehouden kunnen worden.
De fret (Mustela putorius furo) is een langgerekt roofdiertje met een flexibel lijf en korte pootjes, dat tot de familie van de marterachtigen behoort. Het is de gedomesticeerde vorm van de bunzing. Bunzing en fret zijn onderling te kruisen, maar de kruisingen die dat oplevert, zijn ongeschikt als huisdier.
Maak de randen minstens 60 cm hoog en graaf ze 40 cm diep in, want fretten vinden graven zeer leuk. Een zandbak vinden ze daarom fantastisch! Een fret die buiten in de kooi in slaap valt, laat je beter rustig doorslapen.
Een fret geeft geuren af aan de omgeving, om zo zijn territorium te markeren. Dit wordt gedaan door zowel de moertjes als de rammen, al doen de rammen het frequenter. Als een fret in een onrustige omgeving woont met meerdere fretten, kan het zijn dat deze dieren extra gaan markeren.
Een fret eet ongeveer om de 4 uur, een fret die brokken eet.
Hou er voor je fret dus rekening mee dat de kosten tussen de 450 en 500 euro per maand bedragen.
Omdat fretten geen koolhydraten kan verteren mogen ze geen groenten en fruit eten. Het eten van fretten is dus rauw vlees, hierbij moet je denken aan muizen, kuikens en ratten.
Fretten kunnen in principe goed met honden. Er zijn genoeg fretteneigenaren die hun hond gewoon laten loslopen met hun fretten. Fretten vinden het erg leuk om met de honden te spelen en spelen net als honden met hun bek. Vanwege de grootte van een hond resulteert dit vaak in happen in de poten om uit te dagen.
Een fret is van nature geen groepsdier en kan dus gewoon alleen gehouden worden. Omdat ze al zolang gehouden worden door de mens zijn ze wel socialer geworden en is het wel mogelijk om ze per twee te houden.
Fretten hebben een snelle spijsvertering van 3 à 4 uur en moeten daardoor de hele dag door voeding beschikbaar hebben. Brokken kun je iedere dag in de gaten houden en bijvullen. Een fret op brok drinkt 3 tot 5x zoveel dan een fret op prooi, dus zorg voor een grotere waterfles! Zorg altijd dagelijks voor vers water!
Fretten kunnen rubberen balletjes namelijk kapotbijten en het rubber hierdoor binnen krijgen. Tennisballen, pingpong balletjes en stoffen balletjes met een belletje erin zijn wel prima geschikt. Er zijn ook balletjes met een klein gaatje waar je brokjes in kunt doen.
De een omdat hij in paniek was vanwege een vastzittend nageltje, de ander in een poging zijn 'prooi' te verdedigen. Weer een derde omdat hij gewoon niet opgevoed was. Kortom: Als iemand mij vraagt of fretten bijten, zal ik antwoorden "Ja, fretten kunnen bijten". Maar elk dier met tanden kan bijten.
U doet dit bij jonge fretten door ze bij het nekvel te pakken en hard te blazen, zijn fretten wat ouder dan kan je ze ook een corrigerend tikje op de neus geven. Heel soms komt het voor dat een fret bijt en niet meer loslaat. Probeer dan niet de kaken los te wrikken want de fret zal alleen maar meer vasthouden.
Leefgebied: Geheel Europa tot aan de Oeral, met uitzondering van IJsland, Ierland en Noord‑Scandinavië en de eilanden in de Middellandse Zee. Leefomgeving: Open bosgebieden met weiden, vochtige terreinen bij rivieren en in de buurt van nederzettingen.
Het skelet van de fret en de organen
Het skelet van de fret bestaat uit meest lange beenderen. De fret heeft 15 ribben waarvan de eerste 10 gekoppeld zijn met het borstbeen. Deze eerste ribben zijn relatief klein.
Fretten slapen erg veel, tot wel 12 à 16 uur per dag en daarom hebben ze beschutte plaatsen nodig om te slapen en rusten.
Katten en fretten zullen nooit vriendjes worden. Ze gebruiken een andere (lichaams)taal waardoor ze elkaar niet begrijpen. In het beste geval tolereren ze elkaar, maar dit is zeker niet altijd het geval. Veel hangt af van het karakter van zowel de kat als de fret.
Niet alleen om hen kunstjes te leren en hun verrijking hoog te houden, maar ook om hun aanhankelijkheid te stimuleren. Clickertrainen is een leuke en positieve manier om een band met je fret op te bouwen of te versterken. Het heeft een zeer positief effect op bange, angstige en bijtfretten.
In principe is wassen met warm water voldoende en is het voor de lichaamsvet niet handig (fretten)shampoo te gebruiken. Evt. bij huidproblemen kun je denken aan teershampoo voor honden. Zet vervolgens de kraan op lauw tot iets warm water en haal daarná je fretje pas op.
De fret hoeft niet, maar mag wel af en toe in bad, veelvuldig een fret in bad doen is zelfs schadelijk voor zijn huid. Hij gaat meer huidvet produceren en hierdoor krijgt de fret een sterkere lijfgeur. Wilt u hem toch in bad doen gebruik dan een fretten- (dieren-) shampoo. Een shampoo voor mensen is ongeschikt.
Fretten kunnen binnenshuis gehouden worden maar ook buiten. Ze leven normaal in een omgevingstemperatuur van 4-18°C. Onze winters zijn dus te koud om de fret buiten te laten zitten. Een temperatuur boven de 30° kan hitteslag geven dus zet de kooi niet direct in de zon, ook niet binnen.