Acute dierennoodhulp krijgt altijd voorrang boven sociale (dieren-)noodhulp!
Een dierenambulance is geen voorrangsvoertuig, zoals ambulances van hulpverleningsdiensten.
De dierenambulance heeft geen sirene, wel een zwaailicht. Maar het zwaailicht mag alleen aan als de dierenambulance stopt langs de weg om een gewond dier op te halen. Zodra het gewonde dier in de dierenambulance ligt, moet het zwaailicht uit. De dierenambulance mag dan ook niet te hard rijden of door rood rijden.
Jaarlijks redden de dierenambulances duizenden dieren. Dat zijn huisdieren zoals honden en katten, maar ook dieren in het wild zoals egels, vogels en hazen. Wilde dieren sterken aan in de wildopvang en worden daarna teruggeplaatst in de natuur. Van huisdieren proberen we de eigenaar te vinden.
Voor een ritje op de dierenambulance rekent de Dierenbescherming een vast bedrag van 33 euro. Als de eigenaar van het dier bekend is, kunnen de kosten van 33 euro voor de dierenambulance worden doorberekend aan de eigenaar.
Bel de gemeente of dierenambulance
Bel de gemeente of de dierenambulance op 0900 0245 als u een zieke of gewonde vogel vindt. Zij vertellen u wat u het beste kunt doen.
Je kunt altijd even bellen met de vogelopvang of dierenambulance om te bespreken wat het vogeltje wel of niet nodig heeft.
Als je onze dierenambulance inschakelt voor gewonde dieren, zwerfdieren of andere dieren die niet van jou zijn, hoef je natuurlijk niets te betalen.
Er zijn verschillende functies:
De chauffeur bestuurt de dierenambulance en rijdt samen met de bijrijder naar dieren in nood. 2. De bijrijder zit samen met de chauffeur in de auto. Chauffeur en bijrijder helpen elkaar bij het redden en vervoeren van dieren.
Als mensen melden dat ze een dier hebben gevonden, halen wij het dier op. Wij gaan eerst altijd na of het dier gechipt is. Wij hebben een chipreader in de ambulance. Is het dier gechipt dan kunnen wij binnen enkele minuten de eigenaar achterhalen.
Het ophalen van overleden huisdieren bij u thuis en, indien u dat wilt, zorgen wij voor de crematie of begrafenis. Het geven van informatie via onze speciale informatielijn, bijvoorbeeld wat te doen als uw huisdier vermist wordt of wat u eventueel kunt doen als u een zwerfdier aantreft.
Wie moet ik bellen? Als je een dood dier aantreft, bel dan de gemeente. Zij kunnen je vertellen hoe het ophalen van dode dieren binnen de gemeente geregeld is.
Dierenambulance: Een motorvoertuig, inge- richt en bestemd om te worden gebruikt voor het vervoer van zieke en gewonde dieren. Dierenambulances vallen nooit onder de cate- gorie voorrangsvoertuigen.
Wij rijden voor alle gewonde, inheemse dieren, of dit nu een vogel, een muis of een marter is. Wel stellen onze telefonisten een aantal vragen om een helder beeld te krijgen van de situatie. Ook geven we je informatie over om te gaan met het wilde dier totdat onze dierenambulance ter plekke is.
Dieren in acute nood
Ziet u een dier in acute nood, bel dan meteen 144. Snelle hulp is dan vereist. De dierenpolitie komt direct in actie. Eventueel samen met een andere hulpverlener, bijvoorbeeld de brandweer.
Dier in nood of gewond? Bel 144. Ziet u een dier in nood of is een dier gewond? Bel dan meteen 144.
Een dierenambulance is er voor dieren die verwaarloosd, mishandeld of in de steek gelaten zijn. Veel dieren leiden een buitengewoon beroerd bestaan; óók in Nederland. Stichting DierenLot trekt zich het lot van dieren in nood erg aan.
Ziet u een (gewond) dier in nood, bel dan meteen 112. Ook wanneer een dier een gevaar voor zichzelf en de veiligheid van mensen oplevert, belt u direct met 112. Is er een dier in uw omgeving dat wordt verwaarloosd of mishandeld, dan kunt u bellen met 144.
Overlast in de hele buurt
Als meer mensen in je omgeving last van duiven of meeuwen, dan is het belangrijk dat alle bewoners maatregelen nemen. Vraag de verhuurder, woningcorporatie of gemeente om hulp. Zij kunnen ervoor zorgen dat iedereen weet wat hij moet doen om de vogels weg te houden.
Voor duivenwering op lange termijn neemt u contact met ons op. Wij verjagen duiven op een diervriendelijke en effectieve manier. Bel naar 085 273 19 34 of vraag direct een gratis adviesgesprek aan. “Bureau Plaagdierpreventie heeft ons goed geholpen met het nemen van weringsmaatregelen tegen duivenoverlast.
Als een vogel niet meer wil drinken, naar adem hapt, 'bol' zit en amper van zijn plek komt of zich sloom beweegt, dan is de kans dat de vogel ziek is, een stuk groter.
De dierenambulance verleent vooral hulp aan huisdieren en hun eigenaren. Daarbij kan het zowel gaan om acute hulp voor dieren die bij een ongeluk zijn betrokken, zoals bij aanrijdingen, brand of vergiftigingen, als om minder acute hulp, bijvoorbeeld vervoer naar een dierenarts.
Breng gewonde vogels naar een asiel
Een gewonde vogel kun je naar het vogelasiel brengen. Vogelasielen hebben de vergunningen en de kennis om vogels op te vangen. Als je de vogel niet zelf kunt vervoeren, kun je de Dierenambulance (Dierenbescherming) of Dierenambulance (Dierenlot) bellen.
Wat te doen met een 'gebotste' vogel? Een vogel die tegen uw raam vliegt, is daarna vaak suf. Laat hem een uurtje rustig bijkomen van de stress en de klap op een veilig, koel plekje, bijvoorbeeld in een donker, kartonnen doosje. Als het dier weer op de poten staat en fit oogt, kunt u hem gewoon vrijlaten.