De longen gaan zich verder ontwikkelen. De baby is al 25 cm lang en weegt 300 gram. Spieren ontwikkelen zich, ze worden krachtiger. Wenkbrauwen en wimpers groeien.
Een pasgeboren baby heeft alleen volwassen haar aan de wenkbrauwen en de wimpers. De rest van het haar groeit later, maar de ogen moeten natuurlijk meteen goed beschermd worden.
Sommige baby's komen ter wereld met een volle bos haar, terwijl andere baby's lang kaal blijven. Na de geboorte kan het nog alle kanten op met het haar van je baby. De eerste baby haartjes vallen al snel uit. Pas na ongeveer 9 maanden begint de echte haargroei van je baby.
Dat is een stuk steviger en heeft meer structuur. Rond een maand of 6 verliest je baby zijn nesthaartjes en rond de 9 á 10 maanden beginnen de normale haren van je baby te groeien. Tegen de tijd dat hij zijn eerste verjaardag viert, heeft je baby waarschijnlijk heel wat haar op zijn hoofdje.
Het allereerste haar van je baby wordt lanugo genoemd. Deze donshaartjes beginnen al te groeien rond de 14e week van je zwangerschap, over het hele lichaam van je baby. Deze haartjes houden je kleine lekker warm. Vanaf 30 weken zwangerschap gaat hij echter vetkussentjes kweken.
Ongeveer halverwege de zwangerschap begint er haar op het hoofdje van een baby te groeien. De hoeveelheid en kleur van het haar is erg wisselend. Het kan bijna niets zijn, maar het kan ook een grote bos zwart haar worden. Dit babyhaar heet ook wel vellus haar.
Net zoals jouw lichaam na de bevalling moet 'ontzwangeren', veranderen de hormoonspiegels in het lichaam van je pasgeboren baby. En net zoals jij zelf last kunnen hebben van haarverlies na de bevalling, krijgt jouw kleintje hoogstwaarschijnlijk ook te maken met haarverlies als gevolg van hormoonveranderingen.
Dat de ogen bij de geboorte blauw zijn, komt doordat baby's bij de geboorte nog weinig pigment hebben. In de loop van de eerste maanden neemt het pigment toe. Hoeveel pigment er uiteindelijk aangemaakt wordt, is erfelijk bepaald. Na zes maanden hebben de meeste baby's hun definitieve oogkleur.
Je 3 maanden oude baby kan nu zijn handjes openen en sluiten en dingen vastgrijpen, zoals speelgoed of je vingers. Nu heeft hij wellicht al wat meer controle over zijn armen, en probeert voorwerpen vast te grijpen die zijn aandacht trekken. Hij kan nu ook beter zijn handjes naar zijn mond brengen.
In de meeste gevallen wordt een roodharig kindje geboren met heel licht of licht rossig haar. De echte felle roodheid krijgt het haar pas na ongeveer een jaar. En soms wordt een roodharig kindje met zwart (nest) haar geboren, en kleurt het haar langzaam naar rood.
Berg zijn vette schilfers op het hoofd van je baby. Dit is niet erg. Binnen een jaar is het over.
Je kunt postpartum haaruitval ongeveer drie tot zes maanden na de bevalling verwachten. Als je borstvoeding geeft, heb je misschien geen last van haaruitval na de bevalling totdat je begint met flesvoeding of vast voedsel. Houd er rekening mee dat niet alle vrouwen last hebben van postpartum haaruitval.
Pigmenten. De haarkleur die u bij uw geboorte heeft is de haarkleur die u houdt tot het grijs wordt, althans dat is wat veel mensen denken. Toch is dat bij sommige mensen niet het geval, hun haarkleur kan in de loop der tijd veranderen.
6e maand(22-26 weken)
Wenkbrauwen en wimpers groeien.
Maakt huilen echt je wimpers langer? Het is een algemeen geloof, maar er is geen wetenschappelijk bewijs om het te ondersteunen. Dat betekent echter niet dat tranen geen invloed hebben op de wimpers.
Met diverse oliën laat je je wimpers sterker en dikker worden. Ook groeien ze daarnaast sneller. Enkele voorbeelden van oliën die je bij uitstek kunt gebruiken, zijn castorolie, kokosolie, olijfolie, avocado olie, sesamolie, amandelolie en arganolie.
Wees niet verbaasd als je baby niet ongestoord slaapt 's nachts, en allerlei bewegingen maakt met de armen en benen. Geen zorgen. Deze schokkerige bewegingen maken deel uit van de normale ontwikkeling van je baby.
Baby's kunnen een verband zien tussen twee gelijke objecten voordat ze praten. Dit beweren onderzoekers van de Northwestern Universiteit. Uit verschillende experimenten blijkt dat zeven maanden oude baby's zich al ontwikkelen op het gebied van abstract denken.
Ondanks dat kinderen zich bijna als vanzelf ontwikkelen, kan zelfs een pasgeboren baby zich nog wel eens vervelen. Kinderen leren sneller in een omgeving waarin zij worden uitgedaagd en spelletjes spelen samen met papa of mama is natuurlijk extra leuk.
Wereldwijd is bruin de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw. Groen is het meest zeldzaam.
Een pasgeboren baby ziet de wereld in zwart-wit. Hij kan vormen, beweging en licht onderscheiden, maar alles op een afstand van meer dan 20-25 cm is wazig. Een pasgeboren baby heeft zogenoemde dwalende ogen en kan de ogen dus nog niet op iets richten.
Als bij de ene ouder alleen het gen voor bruine ogen aanwezig is en bij de ander alleen het gen voor groene ogen, is de kans om het even dat de baby één van deze kleuren krijgt. Dit is anders als er per ouder meerdere kleuren meespelen.
Iets wat bij de medische echo's niet altijd mag. Echt weten hoe je baby eruitziet, doe je pas als hij is geboren. Maar je kan tijdens je zwangerschap al wél zien of hij een bos haar heeft of jouw kuiltjes in zijn wangen.
Dit houdt in dat je pas een rode haarkleur krijgt als er twee zogeheten 'allelen' van het gen aanwezig zijn die de aanmaak van eumelanine verhinderen. Hierdoor kan het gebeuren dat twee mensen die allebei geen rood haar hebben, maar wel het gen hiervoor bij zich dragen, onverwacht een kind met rood haar krijgen.
Hoe ontstaan babyhaartjes? “Babyhaartjes zitten vaak aan de voorkant van je hoofd en contouren,” legt Juliette uit. “Dit kan erfelijk bepaald zijn, maar het kunnen ook afgebroken haren zijn – bijvoorbeeld door het dragen van een strakke staart.